Od danes do prihodnje nedelje, 24. marca, v 111 slovenskih restavracijah najbolj okusni teden leta, ki zato traja deset dni – Poudarek na izvirnosti: Original, ne kopija! – V znamenju znaka ”izbrana kakovost – Slovenija”

Violeta & Uroš Mencinger

 

Dobrojedke in dobrojedci, končuje se teden (pred)rezervacij in začenja se Teden restavracij! Dober tek na pomladnem najbolj okusnem tednu leta, od 15. do 24. marca, in dobrodošli v 111 slovenskih restavracijah iz izbora najboljših slovenskih okusov (www.vivi.si)! Tisti, ki ste že rezervirali menije po posebni ceni – v 46 restavracijah po 24 evrov, v 34 restavracijah po 26 evrov in v 31 restavracijah po 30 evrov -, ste si že naredili načrt kulinaričnega potepa po kulinarični Sloveniji, a dovolj prostora je – preverite na www.tedenrestavracij.si – ostalo še za druge.

Izberite. Rezervirajte. Uživajte!

Hiša Fink TR24p Raviol iz moke grozdnih pečk, skutnica, dodatna ponudba

Hiša Fink, TR24p, Raviol iz moke grozdnih pečk, skutnica, dodatna ponudba

111 izbranih in izvirnih

Teden restavracij se je v Sloveniji začel pred dvanajstimi leti v devetih restavracijah. Tokrat jih nastopajo 111, želelo pa bi jih nastopati še veliko več. Toda sodelujočih restavracij ne želimo povečevati kvantitativno, temveč kvalitatitivno! V Tednu restavracij lahko sodelujejo le najboljše! Zato se restavracije za sodelovanje v TR ne morejo prijaviti; prijavijo se lahko le za – ocenjevanje! Vsako ocenimo, in povabimo le, če ustreza kriterijem kakovosti.

Ocena, ki je izražena s srčki, pa je le del zgodbe. Z udeležbo v Tednu restavracij se gostilne in restavracije namreč uvrstijo tudi v Izbor okusov na www.vivi.si, ki je iskalnik najboljših slovenskih kulinaričnih zgodb. Udeleženci TR že dobro veste, da z njegovo pomočjo ne načrtujete le poti in kulinaričnih doživetij v času Tedna restavracij, temveč vse leto. Iskalnik najboljših slovenskih gostiln na vivi.si namreč razvršča gostilne in restavracije tudi po drugih kriterijih (željah gostov), prav tako pa je vsaka tudi opisno predstavljena, s tekstovno in foto zgodbo.

Zaradi tega količinsko raste tako število obiskovalcev Tedna restavracij, kot število dobrojedk in dobrojedcev. Na lanskem Tednu restavracij je bilo spomladi in jeseni več kot 110 tisoč zgodb, tokratne rezervacije pa že nakazujejo, da se nam obeta rekordna pomlad TR!

Teden restavracij zato ni le akcija, ki ponuja posebne menije s posebno ceno, temveč je gibanje, ki ponuja posebne kulinarične užitke s posebno kakovostjo. Ker vsi radi jemo, nam Teden restavracij omogoča, da radi + dobro jemo, zato je Teden restavracij praznik dobrojedk in dobrojedcev!

 

Original, ne kopija!

Miza za štiri TR24 pomlad Lovorov mousse, slana karamela, medeni biskvit, krema bergamotke, foto Jure Brložnik

Miza za štiri, TR24 pomlad, Lovorov mousse, slana karamela, medeni biskvit, krema bergamotke, foto Jure Brložnik

Teden restavracij h kakovostni rasti slovenske gastronomije prispeva tudi s svojimi poudarki, ko vsako leto izpostavi eno od odlik, ki je sestavni del uspešnosti in odličnosti gostinstva. To ni tema, ki bi ji naj bil Teden restavracij posvečen le v tem letu, temveč je pogoj, ki ga je za zadovoljstvo gostov potrebno vedno udejanjati! Teden restavracij z letnim poudarkom gostincem pomaga poudarjati odlike, ki jih gostje iščejo v restavracijah, gostom pa pomaga te odlike spoznavati in v njih uživati.
Letošnji poudarek TR je izvirnost, pod sloganom Original, ne kopija! Jedi, ki nam jih pripravljajo chefinje in chefi, bodo to pomlad (in nato še jeseni) izražale njihovo kuharsko izvirnost in ustvarjalnost, poudarjale bodo to, v čemer se od drugih – razlikujejo!

Za Teden restavracij izbiramo restavracije, ki izstopajo, ki so posebne in drugačne, ki so zaradi tega boljše od povprečja. Na TR ne gremo mimojede, zaradi lakote, na dnevno malico, zato, ker nam je dolgčas. Na Teden restavracij gremo zaradi doživetja, ki je posebno ravno v tem, ker ni povsod enako. Seveda na krožnikih po posebni ceni ne pričakujemo izumov, smo pa veseli odkritij … Od 15. do 24. marca (in nato spet jeseni) pričakujte menije TR, s katerimi bodo chefinje in chefi predstavili svojo kreativnost, saj bodo jedi izvirne, ne pa generične, posebne, ne pa kot povsod, drugačne, ne pa enake.

Strelec TR24 pomlad Piščanec, gobe, gomoljna zelena, foto Dean Dubokovič

Strelec, TR24 pomlad, Piščanec, gobe, gomoljna zelena, foto Dean Dubokovič

Izvirne jedi potrebujejo radovedne jedce

Ustvariti originale, ne pa pogrevati kopij, pa ni le naloga chefinj in chefov. Da je preveč generičnih gostiln, enakih jedilnih listov in prekopiranih jedi, niso krivi le gostinci, temveč tudi njihovi – gostje! Velikokrat smo, namreč, premalo radovedni, zvedavi in originalni. Prevečkrat nas je strah novega, drugačnega, posebnega. Preveč iščemo znano in premalo neznano. Preveč smo le lačni in premalo tudi radovedni!

Zato Teden restavracij v letu 2024 poudarja, kar sicer velja že od vsega začetka, vedno in povsod, ko želimo dobro jesti. Kajti tudi vsi dosedanji poudarki Tedna restavracij niso bili le letni, temveč so večni:

  • Prispevek novi slovenski kuhinji;
  • Lokalno in ustvarjalno;
  • Najprej jemo z očmi;
  • Prijazno do narave;
  • Pozdrav iz kuhinje je obvezen;
  • Vinska spremljava je dobrodošla;
  • Tradicija in sodobnost z roko v roki;
  • Moja gostilna, moja zgodba;
  • Več okusa, manj ostankov.

Dober tek, ne le do 25. marca, temveč tudi po njem, ko boste z izkušnjami Tedna restavracij še raje in boljše jedli ter uživali v izboru okusov v najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah!

TR mail podpis 2 2024

Zakaj SRČKI

Beri DOBRE NOVICE, ne slabih

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

TR mail podpis 2 2024
Tags: , , , , ,