Ni vsak srček za vsak dan in za vsako priložnost – Kaj je potrebno za dobro gostilno, v kateri so gostje dobre volje? – Kriteriji kakovosti, s katerimi ocenjujemo najboljše slovenske (in svetovne) gostilne – Spisek sodelujočih restavracij po ocenah/srčkih

Piše: Uroš Mencinger

 

Na portalu www.vivi.si, iskalniku najboljših slovenskih gostiln, je 42 restavracij z najvišjimi ocenami, 3, 4 ali 5 srčkov. Iz te slovenske elite, ki se uspešno meri s svetom, jih v pomladnem Tednu restavracij sodeluje kar 31; med njimi so tudi tri restavracije z Michelinovo zvezdico (Grič, Hiša Linhart in restavracija Strelec). Najbrž je to ”svetovni rekord” Tednov restavracij, ki jih prirejajo po vsem svetu, po vključenosti toliko najboljših v tako množično akcijo.

Toda srčki niso tekmovanje, temveč kažipot: okus ❤️ si želimo vsak dan, ❤️❤️ stopata iz območja udobja v kulinarični svet radovednosti, v ❤️❤️❤️ in več srčkih pa iščemo prave dobrojedske užitke.

Altroke TR 24 pomlad Carpaccio račjih prsi, zimska solata s tržnice, oreh, pomaranča

Altroke, TR24 pomlad, Carpaccio račjih prsi, zimska solata s tržnice, oreh, pomaranča

Ne le sitost, tudi nasmeh

Gostilne in restavracije ne kuhajo le hrane. S hrano morajo namreč skuhati tudi dobro voljo! Zato je nasmeh na obrazih zadovoljnih gostov osnovno merilo kakovosti, s katerim za Izbor okusov (www.vivi.si) in Teden restavracij izbiramo najboljše slovenske gostilne in restavracije! Nasmeh zato, ker v gostilno pridemo lačni, zapustiti pa jo hočemo zadovoljno siti; ker je nasmeh rezultat zadovoljne sitosti; ker je zadovoljenost le za (šolsko) trojko, za zadovoljnost, ki privabi nasmeh, pa je potrebno več od povprečnosti.

Rezultat obiska v gostilni ne sme biti le sitost, temveč predvsem dobro počutje. Vsaka gostilna, vredna našega obiska, mora biti zato za Nasmeh! Nasmeh je znak dobre volje, dobra volja pa znak dobrega počutja. Seveda na to počutje vpliva več dejavnikov, in seveda gremo v gostilno predvsem zato, ko/ker smo lačni. Toda, če smo le siti, smo zadovoljeni. Če smo siti in dobre volje, pa smo zadovoljni!

  • Sit za 1: 
Ko plačaš, nisi sit, temveč siten. Ni bilo dobro, bilo je slabo. Ponovni obisk: nikoli več!
  • Sit za 2: 
Ko plačaš, ti je škoda denarja. Nekaj si sicer lahko pojedel, toda ne vsega. Ponovni obisk: raje ne!
  • Sit za 3: 
Ko plačaš, si sit; zadovoljȇn, ne pa tudi zadovóljen. Želiš si, da bi bilo boljše. Ponovni obisk: če ni druge možnosti!
  • Sit za 4: 
Ko plačaš, si sit in dobre volje. Boljše kot drugje. Zadovóljen! Cena: vredno je bilo. Ponovni obisk: pridem še!
  • Sit za 5: 
Ko plačaš, si srečen. To in tako imam rad. Tukaj rad in dobro jem! Cena: dodam še napitnino. Ponovni obisk: priporočam!

Zato morajo vse gostilne in restavracije, ki nastopajo v Tednu restavracij, ”nasititi” zadovoljstvo, za nasmeh!

Sunrose 7TR24p Potočni raki, cvetača, polenta, krema staranega sira in masla, lešniki

Sunrose 7, TR24p, Potočni raki, cvetača, polenta, krema staranega sira in masla, lešniki

Kdaj smo dobre volje?

Vse gostilne in restavracije, ki so uvrščene v Izbor okusov in jih povabimo k sodelovanju v Tednu restavracij, morajo zato izpolniti tri osnovne kriterije dobrih gostiln:

  • ko jemo, smo dobre volje;
  • ko plačamo, nam ni žal;
  • ko gremo, si želimo priti ponovno.

A zakaj to ne uspeva vsem? Saj vse gostilne kuhajo in točijo, saj imajo vse gostilničarje, kuharje, natakarje, mize, stole, žlice, kozarce … Zakaj smo v enih, ko pojemo, dobre volje v drugih pa slabe? Je odločilno/krivo le znanje kuharja? Ne!
Ene gostilne so dobre, druge pa slabe zato, ker so prve iskrene, druge pa ne! Iskrenost je najbolj pomembna lastnost dobrih gostiln in to iskrenost gostje merimo – zavestno in podzavestno – ves čas. To počnemo tako, da preverjamo!

Gostoljubje: Vzdušje, ambient, strežba, vodenje, radodarnost …

Sestavine: Kakovostne, sezonske, sveže, naravne, čim bolj lokalne, z znanim poreklom, od znanih pridelovalcev, tudi iz lastne pridelave …

Domačnost: V iskrenih gostilnah je vedno zaželeno čim bolj domače, vendar to ne pomeni, da ne sme biti ”tuje”. Domače je namreč tam, kjer gostje dobijo le to, kar bi gostinci privoščili tudi sebi in svojim domačim …

Sonaravnost: Iskreno je naravno, neiskreno je umetno! Zato dobre gostilne živijo z naravo in se do nje obnašajo trajnostno. Njihovo sonaravnost izražajo sestavine, ki jih uporabljajo, prav tako pa njihova ravnanja, tako s sestavinami kot z okoljem …

Okusnost: Ker gremo v gostilno predvsem zaradi hrane, mora biti v dobrih gostilnah ta hrana iskreno in preprosto dobra …

Tradicionalnost: Tradicija je za iskrenost izredno pomembna in gostje hočejo v območju udobja ponavljati, ne pa odkrivati, toda iskrene gostilne se vseeno ves čas učijo. Na ta način tradicija ne ostaja v preteklosti, temveč ima tudi prihodnost …

Razgledanost: Ker je svet danes globalen in so takšni tudi okusi in želje gostov, je iskrenost tudi v tem, da se modno, trendovsko, popularno in tuje ne prenaša in kopira slepo, temveč se tudi v tem išče odličnost, drugačnost in prepoznavnost. Tuji vplivi so dovoljeni, toda prepovedano je slepo kopiranje …

Račun: Ne nazadnje mora biti v dobrih gostilnah iskren tudi račun! Ta je, namreč, lahko zgolj rezultat vseh prejšnjih iskrenosti!

Končovc TR24p Štruklji ješprenove kaše z zelenjavo, omaka zelišč in rdeče pese, rezanci dimljenega korenja 2

Pr’ Končovc, TR24p, Štruklji ješprenove kaše z zelenjavo, omaka zelišč in rdeče pese, rezanci dimljenega korenja

❤️: Vsak dan

Nasmeh je osnova in ta mora biti povsod. Kjer je le za nasmeh, jemo dobro, toda hkrati vemo, da bi lahko bilo še boljše. Ni še za srčke.

Za srčke je šele, ko ni tako kot drugje in povsod. Zato Teden restavracij v letu 2024 poudarja izvirnost – Original, ne kopija! -, kajti v srčkih ni generičnosti in slepega kopiranja.

Ocena ❤️ je vstopnica med najboljše. To še ni vrhunsko, a tudi ni več povprečno. Gostilne s srčkom se primerjajo le z najboljšimi, zato jim gostje začnemo prepuščati. Čeprav smo v njih še vedno radi na varnem in znanem (območje udobja), smo vseeno že tudi, vsaj malo, radovedni. Zato velja za obisk: kmalu! V ❤️ si želimo biti vsak dan!

TR2024p Shambala Lososov gravlax tatar foto Peter Irman4

Shambala, TR2024p, Lososov gravlax tatar foto Peter Irman

❤️ na Tednu restavracij

Gaudi&Naan, Ljubljana
KULT316, Ljubljana
Gostilna Antonač, Bojanji Vrh
Restavracija Mirje, Ljubljana
Restavracija Operna klet, Ljubljana
Restavracija Putr, Trzin
Restavracija Shambala, Ljubljana
Restavracija Vander, Ljubljana
Fink & Situla, Novo Mesto
Gostilna Kunst, Leskovec pri Krškem
Gostilna Javornik, Rakovnik
Gostišče Kapušin, Krasinec
Kmetija Pr’ Končovc, Javornik
Gostilna Starman, Škofja Loka
Restavracija 1906 Bled, Bled
Arroi, Bled
Dvor Jezeršek, Zgornji Brnik
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
Restavracija Blejski grad, Bled
Restavracija Brioni, Kranj
Restavracija Lipa, Kranjska Gora
Restavracija Pri lovcu, Bohinj
Restavracija Šobec, Lesce
RG Bistro, Gornja Radgona
Vino & turizem Valdhuber, Svečina
Nova Rajngla, Preserje
Bistro Bianca, Velenje
Gostilna Oštirka, Celje
Gostilna Zorko, Boreci
Gostišče Jurg, Rogaška Slatina
Hotel Evropa, Celje
Gostilna Francl, Zagrad
Rožmarin, Maribor
Ošterija Žogica, Solkan
Kruh in vino, Vipolže
Hiša Marica, Šmartno
Gostilna pri hrastu, Nova Gorica
Istrian bistro & tapas bar, Portorož
Kogo, Koper
Restavracija Kamin, Izola
Restavracija Tiffany, Nova Gorica

Nasmeh

Gostišče Dolinšek, Vrh pri Boštanju
Gostilna pri Bizjaku, Zgornja Bela
Gostilna Mencinger, Črešnjevci
Gostilna Ribič, Ptuj
Restavracija Leonardo, Slovenska Bistrica

 

Hiša Fink TR24p Tatar bukovega ostrigarja, krompirjeva majoneza, timijanova emulzija

Hiša Fink, TR24p, Tatar bukovega ostrigarja, krompirjeva majoneza, timijanova emulzija

❤️❤️: Čim večkrat

Srčki niso ”športni” rezultat, z njimi ne delamo lestvic in ne pomenijo vrstnega reda kakovosti. V športu so dobri le prvi trije in najboljši je le zmagovalec, vsi drugi pa zgolj sodelujejo. Pri srčkih pa je drugače – vsi srčki so vredni vašega obiska! A zato je pomembno, da veste, kdaj, kje, zakaj, kako boste najbolj uživali zdaj v enem srčku in prihodnjič v dveh. Ni vsak srček za vsak dan in za vsako priložnost! Srčki so torej ”le” zato, da veste, kaj naj v njih pričakujete in zahtevate.

Zato je pomembna oznaka srčkov priporočena pogostnost obiskov. Četudi čas in denar ne bi bila omejena, ne bi mogli vsakodnevno obiskovati le restavracij s petimi srčki. Bi pa vsak dan, kajne, radi bili ob in po jedi dobre volje. Vmes, med vsak dan in vsaj enkrat, pa je še ogromno prostora za obiske dobrih gostiln.

Čeprav srčki niso tekmovanje, pa so vseeno znak za – nadgrajevanje! Zanj pa pri ocenjevanju zahtevamo izvirnost, ustvarjalnost, vrhunskost. Če je nasmeh tisti ”minimum”, ki ga zahtevamo povsod in vedno, in prvi srček zato označuje vstop med najboljše, sta dva srčka znak za nadgrajevanje. V takšnih restavracijah še ne zahtevamo in pričakujemo popolnosti, jasno nam je, da vse še ne bo vrhunsko, toda zato smo odločeni, da bomo prav v restavracijah in gostilnah z dvema srčkoma pozabili na svoje območje udobja in se jim začeli prepuščati. Zato morajo chefi za dva srčka ustvarjati! Pa čeprav jim vedno ne uspe (povsem) …

Za tiste goste, ki območje udobja (znanega, predvidljivega, pričakovanega) iščejo vedno in povsod, sta dva srčka že vrh. Za goste, ki povsod iščejo, odkrivajo in se učijo, pa sta dva srčka začetek. Čim večkrat!

Tolc TR24p Telečja krača na domači polenti s pomladno zelenjavo in solato

Tolc, TR24p, Telečja krača na domači polenti s pomladno zelenjavo in solato

❤️❤️ na Tednu restavracij

Restavracija Harfa, Ljubljana
Altroke, Ljubljana
Krčma na gradu Bogenšperk, Bogenšperk
Landerik, Ljubljana
Restavracija Manna, Ljubljana
Zlata ladjica, Ljubljana
Hiša Fink, Novo mesto
Oštarija Herbelier, Dolenjske Toplice
Gostilnica Barba, Novo mesto
Tri lučke, Sremič
Sunrose 7, Bohinjska Bistrica
Pino Alpino, Kranjska Gora
Gostilna Pr’ Matičku, Kranj
Gostišče Draga, Begunje na Gorenjskem
Gostišče Tolc, Spodnja Sorica
Hiša Ančka, Slovenj Gradec
Restavracija Triangel, Gozd Martuljek
Restavracija Triglav, Bohinj
Restavracija Kodila, Markišavci
Fudo, Maribor
Gostilna Grabar, Ptuj
LALU bistro, Celje
Lesnika, Mozirje
Restavracija Amon, Olimje
Bistro Štorja, Postojna
Gostilna in vinoteka Faladur, Vipava
Gostilna Podfarovž, Vipava
Hiša Krasna, Lokev
Kendov dvorec, Spodnja Idrija
Restavracija Calypso, Nova Gorica
Restavracija Grad Kromberk, Nova Gorica
Restavracija Gratia, Lipica
Restavracija Marina, Portorož
Restavracija Salicornia, Koper

 

Miza za štiri TR24 pomlad Marinirana sveža tuna, okisan ingver, emulzija Amalfi limon, champonzu drobnjakov vinaigrette, ocvrt rižev papir, zelišča, foto Jure Brložnik

Miza za štiri, TR24 pomlad, Marinirana sveža tuna, okisan ingver, emulzija Amalfi limon, champonzu drobnjakov vinaigrette, ocvrt rižev papir, zelišča, foto Jure Brložnik

❤️❤️❤️: Najboljše za vaš denar

V treh srčkih ni dovolj, da je dobro – biti mora vrhunsko! Zato slovenske restavracije s tremi srčki niso le v Izboru okusov, temveč tudi v svetovnih kulinaričnih vodičih, ocenjevanjih, lestvicah, izborih. Čeprav se metodologije ocenjevanj razlikujejo med seboj in zato neposredne primerjave niso mogoče, so restavracije s tremi srčki ”jezne”, če nimajo (vsaj) treh Gault-Millau kap in upajo, da jih bo Michelin vsaj opazil. Zaradi njihove ustvarjalnosti pozabimo na svoje območje ugodja in se jim povsem prepustimo. Poželimo si jih vsako sezono!

Najboljše za vaš denar pomeni, da je Slovenija obljubljena kulinarična dežela … Čeprav so šle cene tudi v naših najboljših gostilnah v zadnjih letih navzgor, so kakovostno primerljive gostilne v tujini še vedno dražje. In naše, v katerih je razmerje kakovosti in cene zelo ugodno, so tudi dosti bližje!

Da se naj prepustimo njihovi ustvarjalnosti, je nasvet, ki je tudi povezan s ceno ”zapitka”. Zato, ker trije srčki ne pomenijo, da so le za elito, ki si jih lahko privošči, temveč za ”elito”, ki v njih zna uživati! Ne pojdite v tri srčke, če ste le lačni. Biti morate tudi radovedni! Za tri srčke ni pomembno, da znajo (kuhati) le chefi; znati (jesti) morajo tudi gostje!

Obiskati jih vsako sezono pa pomeni, da ste dobrojedec! In dobrojedci veste, da to niso restavracije za vsak dan, a jih je vseeno potrebno obiskovati redno, vendar ne le ene, temveč čim več.

Korošica TR24 pomald Priželjc, topinambur, kruh in orehi, foto Tomo Jeseničnik

Korošica, TR24p, Priželjc, topinambur, kruh in orehi, foto Tomo Jeseničnik

❤️❤️❤️ na Tednu restavracij

Georgie bistro, Ljubljana
PEN KLUB restavracija, Ljubljana
Domačija Novak, Sadinja vas
Gostilna Jež, Jagnjenica
Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve
Vila Podvin, Mošnje
Danilo gostilna & vinoteka, Reteče
Restavracija Julijana, Bled
Restavracija Korošica, Dravograd
Restavracija Planinka, Ljubno ob Savinji
Restavracija Rose, Bled
Restavracija Tabor, Podbrezje
Gostilna Krištof, Predoslje
Hiša Raduha, Luče
Posestvo Gjerkeš, Rogašovci
Galerija okusov, Novo Celje
Gostilna Rajh, Bakovci
Miza za štiri, Zg. Polskava
Restavracija Mak, Maribor
Spargus, Špitalič pri Sl. Konjicah
Bistro grad Štanjel, Štanjel
Gostilnica Ruj, Dol pri Vogljah
Špacapanova hiša, Komen
Stara gostilna, Piran

 

❤️❤️❤️❤️: Najboljše pri nas

Tudi med tremi srčki pa so nekateri še boljši … Ti so za 4 srčke! Štirje srčki še nadgrajujejo ustvarjalnosti treh, v njih je le vrhunsko. Vse je tako kot v treh, le da je vse še bolj dovršeno in še v večji užitek. V štirih srčkih ni dovolj, da smo le dobre volje – biti moramo srečni! V štirih srčkih ni dovolj, da je le ustvarjalno – biti mora nepozabno! V štirih srčkih ni dovolj, da so le najboljši – morajo tudi voditi, kazati in utirati pot!

To so tisti, ki so naš ponos, zaradi njih k nam prihajajo od vsepovsod. Obisk? Vsaj enkrat letno!
Pet srčkov? V Sloveniji ima le Hiša Franko 5 srčkov.

❤️❤️❤️❤️ na Tednu restavracij

Grič, Šentjošt nad Horjulom
JB Restavracija, Ljubljana
Restavracija Strelec, Ljubljana
Gostilna Repovž, Šentjanž
Ošterija Debeluh, Brežice
Hiša Linhart, Radovljica
Pavus – Grad Laško, Laško
TR mail podpis 2 2024

Zakaj SRČKI

Beri DOBRE NOVICE, ne slabih

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

TR mail podpis 2 2024
Tags: , , , , ,