Najstarejša slovenska penina iz Gornje Radgone praznuje 170 let – Nagradna igra Radgonskih Goric ob visokem jubileju – 170 + 10 penečih doživetij za goste Tedna restavracij

Na Tednu restavracij, ki v letu 2022 praznuje že deset let kulinaričnega ”pohoda” po Sloveniji, boste nazdravili z Zlato radgonsko penino, uradno penino TR in najstarejšo slovensko penino. Toda ne le na TR, temveč tudi po njem! Radgonske Gorice namreč ob 10-letnici Tedna restavracij nagrajujejo njegove goste. Pripravili so 170 + 10 penečih doživetij za nagrajence nagradne igre.

Radgonske Gorice so v letu 2022 Zlati partner Tedna restavracij, Zlata radgonska penina Selection pa je uradna penina Tedna restavracij.

Borut Cvetkovič, direktor Radgonske Gorice

”Že 10 let se po vsej Sloveniji zbiramo na vrhunski kulinarični prireditvi, Tednu restavracij. Najstarejša peničarska klet v Sloveniji pa letos obeležuje pomemben mejnik svoje tradicije, 170 let. Ob tej priložnosti nas veseli, ker bomo proslavljali skupaj z gosti najbolj množičnega gastronomskega popotovanja pri nas. Uradna penina Tedna restavracij, Zlata radgonska penina Selection BRUT, bo peneče in živahno dopolnilo tega edinstvenega raziskovanje okusov v Sloveniji.”

NAGRADNA IGRA

170 let Radgonskih Goric

Story 1080x1920px 1Radgonske gorice so največji proizvajalec penin v Sloveniji, hkrati pa tudi najstarejši.  Radgončan Kleinošek je leta 1852 poslal na trg prve penine po klasični metodi s sekundarnim vrenjem v steklenici. O tem so takrat pisale Bleiweisove novice, v katerih je bila prvič omenjena beseda penina. Zlato radgonsko penino, največkrat nagrajeno slovensko penino, prejemnico več 10 šampionov in več 100 medalj z mednarodnih ocenjevanj, pa so v vinski kleti Radgonske Gorice začeli polniti že leta 1977.

Kakor valovi reke Mure skozi Gornjo Radgono, v Radgonskih goricah že 170 let pretakajo majhne skrivnosti in veliko znanje. Kako spretno razvajati vinsko trto, da se razbohoti v vsej svoji plemenitosti? Kako čas preživeti ob ljubkovanju grozdja? Kako vzljubiti vino, njegovo žlahtnost in opojnost? Kako mu vdahniti iskrivost, vir neštetih mehurčkov, ki nikoli ne presahne? Radgonske Gorice poznajo vse te odgovore!

Na skrajnem severovzhodnem delu Slovenskih goric je gričevnat svet med reko Ščavnico na jugu, Apaškim poljem na zahodu in na severozahodu ter reko Muro na vzhodu in severovzhodu. Prav tukaj ležijo Radgonsko – Kapelske gorice. Vrhovi in prisojna pobočja so zasajeni s trto, ki že tisočletja rodi žlahtno pijačo, kakršni se niti bogovi ne bi odrekli.

Značilnost zemeljskega obličja tega območja so položnejša pobočja ter rahlo zaobljeni hribi in vrhovi; prevladuje blago razgiban gričevnat svet. Celinsko podnebje je pod vplivom panonske nižine. Značilna so vroča poletja in mrzle zime. Med hribi se srečujeta sveža in panonska suha klima in tako ugodno vplivata na kakovost. Traminec je tem bogatim naravnim danostim še posebej hvaležen. Dovolj sonca, ugodne temperature, zmerne padavine in pravšnja zemlja so naravne danosti, ki so prijazne za vsako trto. Vinogradnik in kletar, ki premoreta poleg pridnih rok še zvrhano mero ljubezni do kulture, sta porok za pridelavo visoko kakovostnih vin v Gornji Radgoni.

Vinogradniška tla tega področja so zelo raznolika. Značilnost teh tal je, da jih ni težko poglobiti, zahtevajo pa redno gnojenje, če jih želimo obdržati v polni rodnosti. S primernim gnojenjem in negovanjem lahko na njih pridelamo grozdje visoke kakovosti.

Zlata radgonska penina

ZRP Selectioon brut setla resizedPridelana je po tradicionalni ali klasični metodi z vrenjem v steklenicah, po kateri so pripravljeni tudi pravi šampanjci. Prvotni fermentaciji vina sledi ustekleničenje ob dodatku kvasovk, ki inducirajo sekundarno fermentacijo, s katero se formirajo za peneče vino tako nepogrešljivi mehurčki.

Zlata radgonska penina odleži na kvasovkah najmanj 24 mesecev, moč pa je najti tudi Zlate penine posebnih letnikov, ki so na kvasovkah zorele več, celo 10 let! Obenem Zlato radgonsko penino lahko označimo kot blanc de blancs, kar pomeni, da je pridelana iz čistega chardonnaya.

Zlata radgonska penina – Selection brut je penina, ki zadovolji zahtevnejše okuse. Izjemno suha, ki preseneča z radoživostjo in svežino. V vonju in okusu nas omamljajo sadne note in lagodni spomini na travnik pomladnih cvetic. Za njimi se prikradejo značilne a nežne zorilne note po kruhu in praženem, s čimer se okus zapolni in se Selection izkaže v vsem svojem sijaju.

Največja posebnost vinske kleti Radgonske Gorice pa je prestižna penina Untouched By Light. Grozdje zanjo so nabrali  v noči brez mesečine. Vino je tri leta zorelo v popolni temi v 170 let stari kleti. Penino so napolnili v črne steklenice, ki so jih zavarili v črno folijo. Na hladnem tako čakajo, da jih popijemo – v temi.

TR pasica Uli 2 copy

Partnerji TR2022p

Teden restavracij
Sto tisoč gostov v letu dni

kristof tr16j ekipa 1

Teden restavracij

Najbolj okusni teden leta
Klik

Teden restavracij

IZBOR OKUSOV

Kako v ŠOLO OKUSOV?

VIVI ZA VAS
Spletni tečaji Šole okusov

Tags: , , , , , , ,