Novi tečaj Šole okusov: 15 dobrojedskih nasvetov, da boste jedli z glavo, ne z usti.

Za okušanje vin obstajajo jasna pravila, za okušanje jedi pa je jasno le, da jih ni. Ob vinih modrujemo, ob hrani pa beremo in lajkamo. Vse to pa zato, ker vemo, kaj pijemo, ne vemo pa, kaj jemo! Jemo, namreč, nezavedno. Jemo z usti, ne pa z glavo. Tehnično grizemo, meljemo in požiramo, ob tem pa le polnimo. In ko je polno, prevrnemo kupček ter gremo počivat. Sitost (= polnost) na ta način enačimo z užitkom.

Problem je v tem, ker je vina lažje primerjati med seboj kot hrano. Vina se da stlačiti v predalčke, pravila in kalupe, hrano pa vsaj dosti težje. Vsaka jed je v bistvu unikat, če le ni industrijsko pripravljena. In tukaj, v Šoli okusov, se pogovarjamo zgolj o unikatih, jedeh chefov, pravih in domačih.

Zaradi tega se lahko dobrojedci pri vinoljubcih nekaj naučimo. Posvetimo se hrani! Posvetimo ji našo pozornost! Domači jedci postanite domači okuševalci! Tako kot domači kuharji postajate vse bolj – chefi!

Kar se Janezek nauči …

Zakaj je to pomembno?

  • Ker moramo biti dobrojedci, ne jedci!
  • Ker se jesti začnemo učiti že pred rojstvom.
  • Ker vemo, kaj pijemo, ne vemo pa, kaj jemo!
  • Ker hrana ni le všečna in nevšečna!
  • Ker hrane ne smemo ceniti le subjektivno, temveč tudi objektivno.
  • Ker je zato potrebno znati jesti!

Ta teden je tečaj odprt za vse obiskovalce spletne strani, zatem pa samo za prave dobrojedce – člane Šole okusov!

15 pravil za dobrojedce

Rad dobro jem

15 pravil, da boste jedli z glavo, ne z usti
Klik

Rad dobro jem

ŠOLA OKUSOV

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Teden restavracij, Izbor okusov

Tags: , , , , , ,