





Če je videti kot polenta, je polenta. Če ima okus po cvetači, je cvetača. Ni dvoma, ne pri eni in ne pri drugi. Razen, ko sta skupaj v družbi, ki je tako pisana. Če je videti kot kaj in ima okus po čem, kaj je to? Tako vesela je lahko…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Decembra mora stanovanje dišati po orehih, maslu, sladkorju v prahu, čokoladi, pomarančnih lupinah! Decembra se pečejo novoletni keksi in piškoti, po starih, družinskih, samo naših receptih in zapiskih, ki se prenašajo z ene smrečice na drugo in iz roda v rod. Pa čeprav imamo potem ves januar slabo vest zaradi…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Brezmesni polpeti? Problem je, ker vedno oponašajo meso in ga zato nikoli ne dosežejo. Pa še konkurenca zaradi priljubljenosti mletega mesa v pleskavicah, burgerjih, cmokih, polpetih v vseh kuhinjah sveta, je izredno huda. Vseeno pa je vredno poskusa. Zato, ker ti bučni ocvrtki ne oponašajo, temveč odkrivajo! Bučno meso odkriva…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Ne uporabite vsega divjega prašiča za divjačinske polpete. Tisti kosi, ki imajo za mletje preveč maščobe in tkiv, bodo po dolgem kuhljanju raguja najboljši. Da pa se vseeno ne bi našle izjeme, poskrbite za všečno spremljavo, ki bo barviti lepoti na krožniku dodala še okuse in teksture v jedi. Ragu…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Ker je za dober fermentirani kimchi potrebna potrpežljivost, se ga doma splača narediti na zalogo, torej v največjem kozarcu za vlaganja. A potem je potrebnih dovolj receptov za jedi s kimchijem, da ga gre toliko tudi v promet. Če pa potrpežljivosti ni dovolj, so dobri recepti za jedi s kimchijem…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Ocvrtega piščanca ni v Šoli okusov. Priznamo, tudi mi ga raje jemo v ”naši” gostilni. Podobno je z dunajskimi zrezki. A to ne pomeni, da tudi v Šoli okusov včasih radi kaj ne – ocvremo … Malo si sposodimo pri pohancih, malo pri dunajcih, še več pa spremenimo. Ocvrtim piščančjim…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Če si v službi – in če so gostilne zaprte -, si po delu zvečer lačen, a se ti mudi. Če nisi v službi – torej delaš od doma -, si opoldan lačen, a se zaradi dela, ki te še čaka, ne smeš preveč najesti. Če, torej, hočeš ali nočeš,…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Že če je korenje v goveji juhi, si mnogi raje naročijo gobovo, če tudi v njej ni sledov korenja. Če pa je juha le iz korenja, še tisti preostali raje juho kar preskočijo. Ne, korenje in juha ne zbereta veliko všečkov. Razen, če na pomoč ne priskoči Šola okusov! Sladkost,…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Poudarek je na tistem česar ni. Tudi brez moke se da sladko peči, še posebej, če je zraven toliko čokolade. Šarklji, ki so tako majhni in lahki, so za en-dva-tri v usta, zato jih specite dovolj, da bodo sveži, pogreti, jutri, ob kavi, vmes, s smetano, sladoledom, brez, čim večkrat….
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Poznate padrone, majhne zelene španske paprike? Nikoli ne veš, bo sladko ali pekoče. Ali pa ugrizneš in ni nič. Ko pa ugrizneš ponovno, te še zobje pečejo. Padrone na žaru, z le malo olivnega olja, da se svetijo, in solnega cveta, da ima bolečina močnejši okus, to je boljše kot…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Bila je jesen, ki si je žal ne bomo zapomnili še sto let le zaradi sonca. Tudi to sonce, ki se ni zmenilo za virus, ko je tako lepo sijalo, pa je hitro zašlo. In potem se je bilo pred virusom še težje skrivati doma. ”Ti kaj skuham za večerjo,”…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Dober recept potrebuje dobro vino. Za prvega je poskrbel Nigel Slater, za drugega pa Marof (chardonnay Kramarovci, grand vin, 2015). Velika stvar je namreč, če jajčevci, ki jih je na Šoli okusov ogromno, sicer pa jih doma večina pripravlja vedno enako ali vsaj podobno (ocvrte, kajne), kljub temu poskrbijo za…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Začnimo drugo jutro. Potem, ko smo se odpočili od preveč (vročih) buhtljev. Drugi dan so, namreč, še boljši. Če nanje namažete lešnikovo čokolado! Buhtlji, polnjeni s kostanji, čebulo in orehi, torej na slano, so tako dobri za sladek zajtrk, da morate že dan prej zanje skuhati ragu iz jurčkov, ki…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Pravzaprav to ni tiramisu. Če bi bil, ga ne bi naredili. Najboljši tiramisu je namreč klasičen, pripravljen po originalnem receptu, brez spreminjanja. Zato je to mlečni riž z okusom tiramisuja … Njega pa boste, kajne, naredili. Saj je veliko boljši od klasičnega mlečnega riža! Rižev tiramisu, torej, ki pobere najboljše…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Deževna jesen najlepše pobarva bete gobanom in jurčkom. Takrat najhitreje zrasejo, zato so najbolj čvrsti, najbolj temno rjavi in najmanjši. Vse to pa je, kajne, idealno za vlaganje. Toda, morda vam jih kaj ostane, morda jih je premalo za gosto juho, morda so enostavno prelepi, da bi jih zrezali za…
VEČJesen
Enostavno
Priprava