





Razen Popaja špinačna juha nima veliko navijačev. Dojenčki jo imajo raje na slinčku kot v ustih, otroci prehitro spoznajo, da le zaradi nje ne bodo najbolj močni v razredu, odrasli pa jo kuhamo in naročamo le zaradi otrok … Je špinačna juha res le zdrava, ne pa tudi dobra? Še…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Pečenemu piščancu vedno godi nekaj paprične pikantnosti, ki poglobi okus mesa in naredi hrustljavo kožo še bolj zapeljivo. Poskusite, za prvič, kožo pred pečenjem le potresti s pekočo papriko. Ker drugič boste nato hoteli še več …, toda ne pikantnosti, temveč več od ”navadne” pekoče paprike. Zato naj bo gochujang,…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Če je imel dan predolg delovni urnik ali pa enostavno ni imel sreče, veselja, počitka, smo zvečer, kajne, tako utrujeni, da se nam zdi edini rešitelj TV-pilot … Kakšna zmota! Po preklapljanju kanalov in pretočnih vsebin bomo šli spat le še bolj utrujeni, ne le od nesreč, kriminala in neumnosti,…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Doma je pomembno, da so jedi pripravljene hitro. Toda, saj v gostilni ni nič drugače, ko gost naroči, želi takoj. Ne dobimo pa v gostilni hitreje na mizo (le) zato, ker so oni profesionalci, mi pa amaterji. Profesionalci so hitrejši zato, ker si – dolgo pripravljajo! Ti cmočki so tudi…
VEČJesen
Srednje
Priprava

Bradač, barbon ali trlja je nežna in majhna riba prefinjenega okusa. Iz teh značilnosti izhaja njena uporaba, zato jo pečemo v celem in ji skrbno izberemo spremljavo. Lažje jo je speči v ponvi, toda zato je izziv za žar mojstre, ki se za sočnost mesa odpovejo hrustljavosti kože. Priloge njene…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Še eden od dni, na katere nismo ponosni. Ne, da gre vse narobe, a nič tudi ne gre prav. In na koncu je potrebno še nekaj skuhati. Kaj? S čim? Kako? Joj! Ker pa je lakota neizprosna, začnemo odpirati, hladilnik, shrambo, predale. Se je kaj našlo? Nekaj debelih porov in…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Figova marmelada na sladko nima dobrega slovesa, zaradi barve, ki je premalo živa, teksture, ki je preveč zdrizasta, in okusa, ki ne more tekmovati z marelicami, jagodami, slivami … v marmeladi. Kaj pa na slano? Figova marmelada z rdečo čebulo je še zmeraj (malo) sladka, a vseeno ni namenjena zajtrkom,…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Ena od klasičnih nemških tort spominja na valujočo Donavo, zato se imenuje Donauwellen. Nanjo smo se spomnili, ko smo (končno) našli valovit model za marmorni kolač. Klasični nemški kolač je sicer narezan na pravokotne rezine, z valovitim čokoladnim oblivom, a za to preprostost so se najbrž odločili, ker še niso…
VEČJesen
Srednje
Priprava

Danes ne bomo zakurili žara, ker je zunaj lepo vreme in ga ne želimo preživeti pred štedilnikom. Zakurili ga bomo, ker smo pri mesarju ”našli” tomahavk! Ne indijanski in tudi ne bržolni (goveji), temveč svinjski. Nima, namreč, le daljše kosti od kotleta, temveč je tudi debelejše odrezan. To pa je…
VEČPoletje
Enostavno
Priprava

Pečen riž je kitajska ”iznajdba”, ki jo je kuhar namenil najprej svojemu vladarju Yangu iz dinastije Sui. Najbrž ne zato, da bi porabil ostanke … Se je pa zaradi njih jed hitro razširila med ljudstvom, ne le po širni Kitajski, temveč tudi na Japonskem. To je zato japonska inačica pečenega…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Plastične hrenovke v plastičnih štručkah so najbolj znani ameriški street food! In napolnijo jih še s sladkim, ne kislim zeljem. Kako lahko to jejo? Vseeno pa hvala za idejo. Namesto vročega psa je vroča hobotnica. Če bi Američani vedeli …, a kaj ko ne berejo Šole okusov.
VEČPoletje
Srednje
Priprava

Rad imam polpete! Seveda, mesne. Ker so boljši od burgerjev! Tudi vi? Zato pa jih je na Šoli okusov toliko – tukaj. Toda … Odkar me je Tanja Grandits, vrhunska švicarska chefinja, navdušila za bučkine polpete, ljubezen ni več tako ognjevita … Seveda bodo mesni polpeti kdaj še prišli na…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Goveja rebra na žaru? To se ne da! Razen … Za vse se najde rešitev, tudi za tako delovno mišico goveda, ki nosi težko breme in se zato le počasi preda – zmehča. Potrebne je veliko potrpežljivosti, da se njena trda moč dolgo in počasi spremeni v mehko nežnost. Kajti,…
VEČPoletje
Enostavno
Priprava

Značilnosti poletne sladice? Osvežilna! Lahka! Sadna! Preprosta! Hitro pripravljena! Za vsak dan! In, seveda, dobra! Vse to v eni sladici? Breskve so tako poletne, sočne in osvežilne, da so sadna sladica že, če jih z malo sladkorja popečeno karameliziramo v pečici ali na žaru. Bolj preprosto in hitro se najbrž…
VEČPoletje
Srednje
Priprava

Rdeča pesa je lahko že kuhana in čaka (v hladilniku) na svojo priložnost. Ker ravno za to potrebujemo jedi, ki so hitro pripravljene, prigrizke, ki zapolnijo vmesno lakoto, kosila, ki jih ni potrebno (dolgo) kuhati, večerje, ko potrebujemo spremljavo kozarcu dobrega vina … Najprej se v takšnih ”izrednih” razmerah spomnimo…
VEČPoletje
Enostavno
Priprava