





V restavracijah jim dovolimo, da nas razvajajo s hodi. Všeč nam je, če nas pozdravijo iz kuhinje z majhnim prigrizkom, da se predstavijo, kaj znajo, imajo, želijo. Potem je za začetek najprej hladno, nato še toplo, zatem je nekaj vmes, nato ribje in, kdor zmore, še mesno glavno, spet nekaj…
VEČZima
Enostavno
Priprava

Že to, ker se divjačina tako dolgo praži in duši z gomoljasto zelenjavo v veliki, težki in pokriti litoželezni posodi, je zadosten razlog, da tako mehkega divjega pujsa tako nestrpno pričakujemo za mizo. A splača se še malo počakati, saj mora divjačinski ragu še v pečico, skupaj z debelimi žličniki…
VEČJesen
Srednje
Priprava

Hm …, lešnikovi piškoti smo jim zapisali v ime samo zato, ker vemo, da jih bodo imeli najraje otroci. Sicer bi jih imenovali drugače. Ker jih boste imeli vsaj tako radi tudi odrasli. Le da jim boste vi potem rekli drugače. To so poljubčki! Pravzaprav, to so kar konkretni poljubi!…
VEČZima
Enostavno
Priprava

Les Bredele a la Alain Ducasse! Pravzaprav jih tako, bredele, imenujejo v Alzaciji. Za Francoze je to splošni izraz za božične in novoletne piškote. To so tisti keksi, ki ne visijo na jelkah, temveč se zobajo v prazničnem času ob kavi, čaju, po zajtrku, pred kosilom, po njem, popoldan in…
VEČZima
Enostavno
Priprava

Dilema je težka: jih obesiti na smrečico ali takoj pojesti?! Priporočamo oboje, specite jih dovolj, da bodo za takoj in za smrečico. Z njimi boste tako lahko začeli tudi novo leto, ko boste pospravili okraske z jelke.
VEČZima
Enostavno
Priprava

Orehovi rogljički, tako mehki, da se na jeziku stopijo, a vseeno krhki, da se hkrati v ustih drobijo, izdatno povaljani v sladkornem prahu, so slovenska stalnica v novoletni škatli piškotov, ki jo polnijo zapiski receptov generacij mam in babic. Vseeno pa smo si jih v Šoli okusov drznili nekoliko spremeniti….
VEČZima
Srednje
Priprava

”Kam me boš peljal za obletnico,” je taktično vprašala že tri dni prej. Da slučajno ne bi pozabil … ”V znano italijansko gostilno,” je v razmerah zaprtih gostiln in mej odvrnil bolj za šalo kot za res. ”Si bom zapomnila za naslednje leto, kaj si mi obljubil, za letos pa…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Pečena svinjska rebrca so pod imenom spareribs moderna gostilniška jed, ki je k nam prišla z ameriškega žara. Že to pa pomeni, da jih na našem žaru ni enostavno pripraviti. Ne gre, namreč, na hitro in tudi ne brez dima. Zato pa ameriški žar ni grill, temveč BBQ. In zato…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Osnovni recept si je zamislil avstrijski chef Wolfgang Puck, ki je v ZDA naredil veliko kariero. Ko si je zvezdnica žajfnice Dinastija Joan Collins v njegovi restavraciji Spago v Los Angelesu, ki je takrat imela celo 2 Michelinovi zvezdici, zaželela bagel sendvič z lososom, je ugotovil, da mu je zmanjkalo…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Vacherin Mont d’Or smo pojedli že s kuhanim krompirjem in hruškovim relishem. A bilo je tako dobro, da je zdaj na jedilniku vsako zimo. Zato smo potrebovali še kakšno novo spremljavo. Zmagala je ”stara” slanina … Koristi tudi sicer, ko potrebujete hrustljavi in mesno izraziti posip za bolj nevtralne jedi,…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

”Vse najboljše,” ji je voščil že navsezgodaj, nato pa bil prvi v ribarnici. ”Največjega divjega brancina, prosim.” Bil je tako lep, da je predlagal: ”Najprej nekaj surovega, potem pa fileji sous vide z omako glavnate solate?” S toplim se je takoj strinjala, za hladno pa se ni mogla odločit. ”Ne…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Doma je ponavadi več stvari na enem krožniku, v gostilni pa na več krožnikih. Logično, doma imamo manj časa, rok, znanja, možnosti, zato je prav, da je doma bolj preprosto, v gostilni pa je prav, da smo bolj zahtevni. Obstaja pa še tretja možnost, še posebej, če so gostilne zaprte…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Budino je italijanski puding. Butterscotch je škotska omaka za slaščičarske prelive in karamelne bonbone. Buča pa je naša. Toda sladica, ki jih je združila, navdušila pa nas je zanjo ameriška chefinja restavracije Mozza iz Los Angelesa Nancy Silverton, ima zelo malo skupnega s pudingom, kot ga poznate iz vrečke, z…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

,Koliko omak za testenine obstaja? Ni se še našel junak, pa tudi računalnik ne, ki bi jih preštel. In koliko omak čez testenine vi kuhate/jeste? Ko smo prešteli na Šoli okusov pašte, smo pri številki 36 rekli, da je to še premalo … Zato smo 37. naredili s kruhom! Ko…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Ko smo se reber lotili tretjič, je bil pogreti ragu najboljši! In vse to iz enega kosa mesa, ki je povrhu še najcenejši! Najdite, torej, priložnost in za domačo mizo ”povabite” goveja rebra. V mesnici so se sicer zgrozili, češ, to je za golaž, ne pa za pečenje, a če…
VEČJesen
Srednje
Priprava