Chefinja leta Ana Roš, najboljša restavracija Gostilna pri Lojzetu, chef tradicije Uroš Štefelin, chef prihodnosti Jure Tomič, mladi talent Jakob Pintar, najboljša slaščičarka Ksenija Mahorčič, natakar leta Simon Sitar, najboljši pop Bazilika bistro

V pričakovanju tiskanega vodnika za leto 2020, ki bo izšel 22. novembra – in ob informaciji o vstopu Michelina v Slovenijo – smo doživeli Gault & Millau ”žur” v ljubljanskem hotelu Slon. Drugi najbolj znani francoski kulinarični vodič na svetu, ki je v Sloveniji od lanskega leta, je ob prisotnosti nove francoske veleposlanice Florence Ferrari, direktorice G&M Slovenija Mire Šemič in njenih sedmih anonimnih ocenjevalcev, pomešanih med slovenske chefinje in kuharje, ki so se množično udeležili zabave v Slonu, proglasil svoje kulinarične osebnosti za leto 2020. Chefinja leta 2020 je Ana Roš iz Hiše Franko, najboljša restavracija je Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono chefa Tomaža Kavčiča, chef tradicije je Uroš Štefelin iz Vile Podvin, chef prihodnosti pa Jure Tomič iz Ošterije Debeluh. Posebne nagrade Gault&Millau Slovenija 2020 so prejeli: Simon Sitar, vodja strežbe v Hitovem igralniško-zabaviščnem centru Park, za najboljšega natakarja, Jakob Pintar, chef v TaBaru, za mladega talenta, Ksenija Krajšek Mahorčič, chefinja Gostilne Mahorčič, za najboljšo slaščičarko, za najboljše pop zbirališče pa je bil izbran ljubljanski Bazilika bistro. Med najbolje ocenjenimi restavracijami pri nas jih je šest prejelo po 4 kape, 29 pa se jih lahko pohvali s tremi.

ana roš valter kramar gm20203

Ana Roš in Valter Kramar

Razigran večer, ki ga je povezoval Lado Bizovičar, je kulinarično popeljal po celi Sloveniji: v celotnem prvem nadstropju hotela Slon se je predstavilo 26 vrhunskih slovenskih restavracij in kar 20 vinarjev, ki so več kot 300-glavo množico navduševali s kulinaričnimi kreacijami. 

naj restavracija

Maja Pak, Tomaž Kavčič, Mira Šemič

”Čudovit večer, vseh mogočih presežkov,” je dogajanje pokomentirala Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija. ”Gault&Millau Slovenija sledi mednarodnim standardom Gault&Millau, imamo inšpektorje, ki jasno sledijo vnaprej določenim kriterijem vrednotenja in svoje ocene definirajo po sklopih, brez vpogleda v končni rezultat ocene. Tako so npr. število doseženih točk oz. kap ter izbira najboljših rezultat nevtralnih ocen več ocenjevalcev,” je pojasnila metodologijo Gault&Millau in poudarila, da ”verjamemo tako v kreativnost chefa kot pomembnost njegovega celotnega servisa, zato se aktivno vključujemo tudi v izobraževanja mladih, bodočih natakarjev, sommelierjev, kuharjev …”

chef tradicije

Mira Šemič, Eva Štravs Podlogar, Uroš Štefelin

Med podeljevalci nagrad na dogodku je bila tudi mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, sicer glavnega partnerja Gault&Millau Slovenija. ”Veseli me, da je Slovenija s podelitvijo priznanj dobila drugo izdajo Gault&Millau, pomembnega mednarodno prepoznavnega vodnika. Slovenska turistična organizacija pri projektu sodeluje že od začetka, saj se zavedamo njegovega velikega pomena na področju promocije in razvoja gastronomije naše dežele. Slovenija je po zaslugi izjemnih kuharskih mojstrov, natakarjev, restavracij in drugih, ki jih odlikuje odličnost, kreativnost ter srčnost, že danes vrhunska gastronomska destinacija.”

chef prihodnosti

Helena Cvikl, Jure Tomič, MIra Šemič

Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so letošnje leto obiskali preko 180 restavracij, nekatere tudi po večkrat ter skladno s standardi ocenjevanja Gault&Millau pozornost namenili celotnemu doživetju gosta. Na osnovi njihovih ocen Gault&Millau Slovenija v letošnjem vodniku predstavlja 157 restavracij, 57 vinarjev in 12 malih pivovarn. Kot novost so v vodnik uvrstili tudi več kot 20 kmečkih turizmov in prepoznavne slovenske živilske izdelke. Vodnik je obogaten tudi s fotografijami Slovenije in doživetji, ki nosijo znak Slovenia Unique Experiences.

mladi talent

Jakob Pintar

Štiri kape G&M Slovenija:

17,5 točk (od 20): Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono
17 točk (od 20): Hiša Denk, Zg. Kungota, Ošterija Debeluh, Brežice, Restavracija Strelec, Ljubljana, Restavracija Mak, Maribor.

Tags: , , , , , , , , ,