Kam, ko si le lačen in kam, ko si tudi radoveden? Najin poletni izbor gostiln in restavracij, v katere bi še rada šla, a nimava časa, ker morava vsak teden poiskati novo. Obiščite jih, torej, vi!

Izbrala: Violeta & Uroš Mencinger

 

Kam, ko nimaš časa in kam, ko ga imaš? Kam na izletu, počitnicah, kam, ko povabiš, ko se svečano oblečeš, ko veš, kaj bi rad in ko ne veš, ko si v mestu, na vasi, doma ali na potepu, ko si sam, z družino, družbo, prijatelji, ko bi rad, skratka, nekaj dobrega pojedel?

Odgovori na vsa ta vprašanja so tukaj, v Šoli okusov, a kaj ko jih je toliko, da je težko izbrati … Zato vam v teh vročih poletno-dopustniških dneh iz širokega nabora dobrih slovenskih gostiln ponujava najin izbor. V te gostilne bi rada še šla, a nimava časa, ker morava vsak teden poiskati novo … Jih boste obiskali vi?!

Prvi so tisti, ki so najbolj na jeziku … Najboljši! Ustvarjalci. Največ sončkov. Chefi s podpisom. Gostilne, restavracije ali ”le” Hiše, toda vse so za posebne priložnosti. Vanje ne gremo, ko smo lačni, temveč ko smo radovedni. V njih ne izbiramo sami, raje se jim prepustimo. Vrhunska kulinarika. Visoka slovenska kuhinja. Naš ponos.

 

Drugi izbori:
Domače in naše
Kmetije in domačije
Tradicija in sodobnost
Urbano in živahno
Meso in še kaj
Morje in reke
Vino in hrana
Doživetje in izlet

Izbor ni narejen (le) po srčkih. Gostilne niso navedene po vrstnem redu. Vsaka gostilna nastopa samo v enem izboru. Čeprav so nekatere tako dobre, da sodijo med najboljše po različnih kriterijih.

Hiša Franko

Ana Roš je slovensko vrhunsko kulinariko postavila na svetovni zemljevid. Zato se še vi postavite v vrsto, ker se nikjer drugje pri nas prihodnost ne okusi tako izrazito in slastno kot v Anini kuhinji in Valterjevi kleti.

 

Gostilna pri Lojzetu

Vsaka nova Lojzetova (Kavčičeva) jed izraža avtorjevo strast, talent in inteligenco. Te jedi imajo le eno pomanjkljivost, ki pa je hkrati prednost: da so tako tesno povezane s svojim chefom.

 

JB restavracija

Najboljše v Ljubljani, ker je JB še vedno v formi, a ima že sina za sous chefa, in ker resno misli, ko pravi: ”Zame so najpomembnejše surovine in njihov okus!”

 

Hiša Denk

Grega Vračko je šel po svetu, za štedilnike najboljših gostiln, da je nato ob maminem ribniku postavil restavracijo iz lesa in stekla, v kateri je sosede in ribje plošče zamenjal z dobrojedci iz vse Evrope in jedmi najbolj tehnično dovršenega slovenskega chefa.

 

Restavracija Strelec

Za izlet med svetovljanske kuharske trike razgledanega chefa, ki strelja z najboljšimi sestavinami, je potrebno le z vzpenjačo na Grad.

 

Atelje

To ni še en urbani lokal, ki se trudi poživiti zaspano ulico, temveč je še ena vrhunska restavracija vedno bolj turistično oblegane Ljubljane, v kateri ima najbolj talentiran ljubljanski chef svoj ustvarjalni atelje.

 

Gostišče Grič

Z Griča je tako lep razgled na mamine njive in sosedove kmetije, tako blizu do ženine ekološke kmetije z racami švedskega pastirja, in le skok do Jadrana, ki daje avtorju navdih, da je Luka Košir najbolj vroča prihodnost slovenske vrhunske kulinarike!

 

Vila Podvin

Chef Uroš Štefelin tako prefinjeno nadgrajuje (gorenjsko) tradicijo, da se propadajočega gradu zraven najlepšega slovenskega gostinskega vrta sploh ne opazi.

 

Restavracija Julijana

Ne potrebujete zlatih čeveljcev, modre krvi ali črne kartice, da si ob sveči lastite najbolj skrivni pogled na najlepše jezero. Za veliko obletnico pa si dajte pogrniti chefovo mizo kar v kuhinji Velikega hotela.

 

DAM restavracija

To so sicer drzne slike na steni in barvni kozarci na mizi, z vsakim hodom drugačni krožniki in enaka eleganca, a predvsem je to vrhunska kulinarika s chefovim podpisom.

 

Pavus – Grad Tabor

Marko Pavčnik zna; se igrati, ustvarjati, navduševati, je perfekcionist, pozna sodobne tehnike in jih tudi zelo uspešno izkorišča. Grajsko!

 

Restavracija Mak

Mak je odklop, tako kot je njegov chef ”odštek”, zato sta oba le za tiste, ki hrane nočejo le pojesti, temveč tudi doživeti.

 

Ošterija Debeluh

Med preprostostjo roštilja in vrhunskostjo chefovstva je pravo sožitje nasprotij, kjer so wine bar sredi gostilne, žar na poštirkanem prtu, krško-poljski prašič na ekskluzivnem krožniku in chef med gosti.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,