Kam v dobro gostilno? Najin izbor za poletne dni: morske jedi na obali in izpod planin

Izbor: Violeta & Uroš Mencinger

 

Slovenci imamo malo morja, a pojemo veliko rib, čeprav so slovenski ribiči svetovni prvaki v upadu ulova … Zaradi tega jemo ribe iz drugih morij, nehumano gojene diskontne ribe in zamrznjene dalmatinske ”divje” ribe, vse to pa obilno prelito s česnasto omako. Razen tam, kjer je morsko res sveže, živo, pristno in kot se za morsko deželo spodobi.

Drugi izbori:
Vrhunsko in ustvarjalno
Domače in naše
Kmetije in domačije
Tradicija in sodobnost
Urbano in živahno
Meso in še kaj
Vino in hrana
Doživetje in izlet

Vsaka gostilna nastopa samo v enem izboru. Čeprav so nekatere tako dobre, da sodijo med najboljše po različnih kriterijih.

 

Gostilna za Gradom

Darko Rodica ni le stari rocker, temveč tudi prava slovenska morska legenda, zato ima najboljše sestavine, ki jih najkrajše muči.

 

Hotel Marina

Direktno iz morja na krožnik ni chefova puhlica med mimohodom po morski terasi, temveč vsakdan v najboljši morski restavraciji na slovenski obali. Kar je drugje tekoči trak, ima tukaj dušo.

 

Gostilna pri Mari

Gospodarica se tako rada in široko smeji, skozi odprto okno pri šanku se daljša nos vsem tistim, ki niso rezervirali, sod na sredi izbe je poln dobrih buteljk in Mara je ”samo” (ob)morska gostilna za vsak dan.

 

Restavracija Okus

Avstrijska konoba sredi trgovsko-poslovnega novega Kopra ne tekmuje s tradicionalnimi morskimi gostilnami, ki jih je tako preveč, prav tako pa tudi ne z modernimi, ki so si tako preveč podobne. 

 

Barbara beach bar

V najbolj zelenem zalivu slovenske obale je fritto misto boljše kot le v bifeju na plaži.

 

Podlanica

Ne zibajte se čez pasarelo in vprašajte ribiča v kuharski opravi, kaj je zjutraj ulovil.

 

Restavracija Pikol

Res je veliko slik, barv in opisov, res so kozarci visoki in res so krožniki široki, toda res je tudi, da vse to ni sebi, temveč okusom namen. Pikolova odličnost je, namreč, prav v posebnosti, ki pa jo moraš razumeti in sprejeti.

 

Gostilna Žeja

Pri nas ni nobene druge tako obcestne, družinske in domače gostilne, ki ne vidi morske obale, da so v njej prav morske jedi tako pristno ”slane”. Zato pa je Žeja!

 

Hotel Korošica

Najbližje do morja za lokalce treh dolin, Koroške, Mislinjske in Dravske doline. Koroška dečva za posebne in lepe priložnosti.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,