Kam v dobro gostilno? Najin izbor za poletne dni: na izlet zaradi njih

Izbrala: Violeta & Uroš Mencinger

 

Hrana je najboljša takrat, ko je obisk gostilne doživetje, zato so najboljše tiste gostilne, zaradi katerih gremo na izlet. In obratno, praviloma je v najboljših gostilnah doživetje hrana. Razen v tistih, ki so doživetje že same po sebi. Tukaj je spisek gostiln, zaradi katerih morate na izlet, četudi niste lačni. Saj še boste – zaradi doživetja!

 

Drugi izbori:
Vrhunsko in ustvarjalno
Domače in naše
Kmetije in domačije
Tradicija in sodobnost
Urbano in živahno
Meso in še kaj
Morje in reke
Vino in hrana

Vsaka gostilna nastopa samo v enem izboru. Čeprav so nekatere tako dobre, da sodijo med najboljše po različnih kriterijih.

 

Gostilna Krištof

Domače, gorenjsko, staro, družinsko in tradicionalno sredi vasi ter alternativno, velikokrat celo avantgardno, predvsem pa drugačno, a vedno divje in eko, tako v preteklosti kot v prihodnosti, enako vrhunsko kot iščoče, prav tako ustvarjalno kot tradicionalno. Doživetje!

 

Špacapanova hiša

Ker se v takšnih gostilnah ne kuha le v kuhinji, temveč na celi kmetiji, tukaj ni dovolj le jesti, temveč je še kako potrebno tudi poslušati, spraševati, si ogledovati, celo raziskovati. Naj vas zato ne premami že pri vratih, kjer visijo debeli hrbti in je načeta debela ”taca”. Špacapan je stara hiša, v kateri pa je veliko novega.

 

Restavracija Milka

Tukaj je vse! So Vršaci in Vršič, gorski prelaz in tlakovci petdesetih serpentin, Ruska kapelica in spomin, jezero in Jasna, Kranjska Gora in tromeja, zimska in letna sezona … Nova Milka je ravno to (edino), kar je še manjkalo Kranjski Gori!

 

Kekčeva domačija

Do izvira bistre hči planin vodi božja pot. Zatem pa je majhen most in konec asfalta. Potem se gre peš s ceste čez travnik in se pride, če ne zaidete, v raj. Za zajtrk so domače marmelade, za kosilo hišni štruklji, za večerjo Mojčina cula in Kekčevo pecivo ter odlično štajersko vino s primorskim okusom.

 

Miza za štiri

Miza za štiri je najmanjša slovenska restavracija! A majhnost je njena moč, saj ima na število stolov največ sončkov, chefov, kuharjev in natakarjev (pa še muc) med vsemi. Nekaj takšnega še niste doživeli! Toda pozor: ne poskušajte tega sami (in) doma.

 

Gostilna pr’ Čop

V novi hiši so viteški oklepi, na stari pa letnica 1748, v obeh pa najmlajši kuharski mojster v Sloveniji kuha z njive na krožnik, iz lastnih in zamenjanih živil, pridelanih in nabranih.

 

Restavracija 1906

Chefi odhajajo in prihajajo, kar je za svetovno znani turistični kraj tudi logično, zato vsaka sezona poskrbi za kaj novega, toda najlepši pogled na jezero ostaja v 1906.

 

Gostilna Lectar

Ni pomembno, kako dobra so lectova srca. Ker so tako lepa, so predvsem za spomin! In enako je z Lectarjem. Ni le za pojest, ker se da v njem še veliko več doživet. Če greste na izlet, obiščete muzej, zaplešete ob orglicah in si daste izpisat njeno ime na rdeče srce, se boste strinjali, da ste obiskali najbolj veselo slovensko domačo gostilno!

 

Gostilna Gastuž

Najstarejša gostilna na Slovenskem, sredi čudovite narave in ob zgodovinskem samostanu, toda skrito pod avtocesto, izza ozkih ovinkov, stran od utečenih turističnih poti.

 

Dvor Jezeršek

Jezerški so iz 24 slovenskih gastronomskih regij in 176 slovenskih tradicionalnih jedi naredili model – kakšna je bila in bi naj bila slovenska domača gostilna.

 

Restavracija Amon

Gostilna z igriščem za golf, s hotelom in kampom, z ekološko kmetijo in Natura trgovino, z vinsko kletjo in suho penino, z družino, ki vse to uspešno dela in živi.

 

Gostilna Kobjeglava

Če je tipičen kraški pršut dve leti na burji, je Komelov pet, vam skozi okno na ogled in pod murvo za urbano-kraški obed.

 

Hiša Krasna

Ime ne pretirava. A ni le Kras, s pršutom ob teranu v kleti in s ponosom z bližnjih kmetij na mizi, temveč je tudi zelo drugače, z okusom v jedeh, ki so kraške zaradi tradicije in sestavin, sodobne pa zaradi izvedbe in mladostnih idej.

 

Dobra vila

Degustacijski meni v butičnem ”hotelu z vsemi zvezdami”, ki je zrasel iz nekdanje bovške telefonske centrale, z japonskim zajtrkom, slovensko večerjo in bratskim občutkom za eleganco.

 

Tri lučke

Visoko nad Krškim, strmo nad Savo, med vinogradi in pod staro prešo, so Zasavci in Dolenjci tukaj slavili in nazdravljali, dokler lučke niso ugasnile. Uspešna podjetnika, ki sta blagovno znamko ustvarila iz nič, sta jih znova prižgala, da svetijo lepše kod kadarkoli prej.

 

Hotel Planinka

Doslej smo šli tja na Savinjo, smučarske skoke in flosarski bal ter mimo v Logarsko dolino, poslej pa še na Planinkino selekcijo, za ribiče, skakalke in dobrojedce.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,