Kam v dobro gostilno? Najin izbor za poletne dni: kje vino najboljše izbira jedi
Izbrala: Violeta & Uroš Mencinger
Praviloma gremo v gostilno zato, ker smo lačni in v njej (zato) najprej izberemo hrano, šele nato, ali sami ali s pomočjo vinskega svetovalca, k njej tudi vino. Razen tam, kjer je vinska ponudba takšna, da je že ta doživetje. Tukaj je spisek gostiln, ki kuhajo najboljše k vinom.
Drugi izbori:
Vrhunsko in ustvarjalno
Domače in naše
Kmetije in domačije
Tradicija in sodobnost
Urbano in živahno
Meso in še kaj
Morje in reke
Doživetje in izlet
Vsaka gostilna nastopa samo v enem izboru. Čeprav so nekatere tako dobre, da sodijo med najboljše po različnih kriterijih.
Prenova je bila temeljita in do temeljev, toda najboljše je ostalo! V vinoteki je več kot 500 slovenskih in svetovnih vin. Ne le, da zavijejo za domov, tudi gostilniške vinske cene so redko kje pri nas tako prijazne in transparentne.
Že ime vse pove. Mala Brda so postala velika, ko so rebulo iz flaškona pretočila v buteljko z mednarodno prepoznavno etiketo. Da ob tem nisi lačen, je Tomaž Kavčič dodal pogačo. Če hočeš koga srečati, moraš zato v Vilo.
Na ekološki kmetiji je jutranja košara polna za romantični piknik v vinogradu, za kosilo bo nato ata narezal pršut, toda prišli ste zaradi večerje na terasi z razgledom čez svetega Martina, da na njej domači kuharici, mama in snaha, združita briško in chefovsko tradicijo, sin pa nalije svoja živa vina.
Greš na vinogradniške počitnice, pa najdeš še velika vina. Greš gledat amfore in ne ostaneš lačen. Greš okušat francoska vina iz briških vinogradov, pa še prespiš. Najboljša priložnost, da poskusiš Kabajeva vina, preden iz Šlovrenca odpotujejo po svetu.
Drzne oblike, živahni okusi in briško-morski okusi na vrhu vinograda. Ena žlahtna Medotova vinsko-kulinarična zgodba sredi Brd.
Po strmih stopnicah Milan Grajski popelje še v klet, v kateri ima strasten zbiratelj med pajčevino najlepšo gostinsko kolekcijo vinskih raritet pri nas.
Tako kraška in tako Čotarjeva! Kar zraste za hišo, teka po dvorišču, zori v jami in kleti, je na mizi nasproti cerkve, kjer je gorjanski plac.
Rezervirajte, ko imate dovolj časa in abstinenčnega šoferja, ko niste le lačni, temveč tudi radovedni, za najboljši obed na vinski izletniški kmetiji, ob vznožju poti, ki zriše najlepši srček slovenskih vinskih cest.
Velemesto v totem mestu, kot restavracija ali kavarna, kot picerija ali steakhouse, kot trgovina s španskimi pršuti ali kot vinoteka s francoskimi vini, kot after party vseh prireditev in vseh znanih. Skratka, Maribor nima le Stare trte, temveč ima tudi Rožmarin!
Vse hkrati, preprosta gostilna in vrhunska restavracija, kulinarična učilnica, vrtnarska razstava, oblikovalska delavnica, a najbolj – galerija okusov! Tudi zaradi ene najbolj ambicioznih in hitro rastočih vinskih zbirk pri nas.
Vinska karta, 500 etiket, za pouk. Vinsko svetovanje za dodatni okus jedem kreativne podeželske kuhinje. Vinska klet, kjer je vedno tudi pršut, za obisk. Vina s fair cenami tudi za nakup.
Tags: 8, čotar, danilo, domačija, galerija okusov, gaube, gostilna, gredič, izbor, kabaj morel, kntina, kruh in vino, rakar, rožmarin, sočerb, štekar, vino, vinoteka