Kam v dobro gostilno? Najin izbor za poletne dni: ko nas zlakotni sredi mesta in ko si zaželimo, da bi bili sredi velemesta

Izbor: Violeta & Uroš Mencinger

 

Čeprav se zdi, da so sodobne urbane jedi predvsem italijanske, skandinavske in/ali azijske, brez francoskega znanja vseeno ni uspeha. Tudi pri nas! Na eni strani je tradicija visoke kuhinje, ki oblikuje chefe, na drugi pa bistronomija, ki chefom omogoča, da ustvarjajo tudi brez kuharskih čet in brigad, in gostom, da uživajo brez kravat in astronomskih cen.

 

Drugi izbori:
Vrhunsko in ustvarjalno
Domače in naše
Kmetije in domačije
Tradicija in sodobnost
Meso in še kaj
Morje in reke
Vino in hrana
Doživetje in izlet

Vsaka gostilna nastopa samo v enem izboru. Čeprav so nekatere tako dobre, da sodijo med najboljše po različnih kriterijih.

 

Maxim

Peter Kovač je mlad in v velikih čevljih, a poteši tako tiste, ki imajo radi visoke tone klavirja in visoko kuhinjo francoskega in slovenskega Maxima, kot one s šoferji ali nahrbtniki.

 

Monstera bistro

Ko je eden najbolj talentiranih slovenskih chefov Slovencem ponovno odkril kuharijo, je še sebi poiskal gostilno. Kot v Parizu, kjer veliki chefi kuhajo v majhnih bistrojih.

 

TaBar

Španci so za takšne želje, ki najprej nimajo lakote, potem pa preštevajo krožnike, ki se jim sprva mudi, konca pa ni, izumili tapase, TaBar pa, potemtakem, tabarse. In ti so prav zdaj najboljši!

 

Restavracija Cubo

Cubova formula deluje od prvega dne. Dobre sestavine, spreten kuhar, znane jedi, lepi krožniki, ambient in rezervirano parkirišče. Videti in biti viden.

 

Luda

Bistronomija na ljubljanski in ”ludi” način, tudi po odhodu pionirjev.

 

B-restaurant & bar

Ni le hotel najvišje kategorije, tudi restavracija je najvišja v Ljubljani. Lep razgled, prestižni glamur in atraktivne jedi.

 

Restavracija Brioni

Kavarna, slaščičarna, bistro in restavracija za fini tek, vse to čisto v centru Kranja.

 

Fudo

Ljubezen, hrana in ti, vina v čebru in papir na lesu, jedilnik na fejsu in fjužn na krožniku, mesnine s kmetij, zelenjava s tržnice, zjutraj zdravo, opoldan hitro, zvečer moderno. Fudo-jedi za fudo-živetje.

 

Restavracija Sedem

Najbolj moderna kuharska učilnica pri nas in steklena ulična restavracija, da se s študenti učijo tudi gostje.

 

Etna

Ker že dolgo ne pečejo le pice, bi bili za marsikaj prikrajšani, če bi naročili le ”šunko-gobice-sir”. Chef za Q-king in Q-kanje.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,