Kam v dobro gostilno? Najin izbor za poletne dni: ko nas zlakotni sredi mesta in ko si zaželimo, da bi bili sredi velemesta
Izbor: Violeta & Uroš Mencinger
Čeprav se zdi, da so sodobne urbane jedi predvsem italijanske, skandinavske in/ali azijske, brez francoskega znanja vseeno ni uspeha. Tudi pri nas! Na eni strani je tradicija visoke kuhinje, ki oblikuje chefe, na drugi pa bistronomija, ki chefom omogoča, da ustvarjajo tudi brez kuharskih čet in brigad, in gostom, da uživajo brez kravat in astronomskih cen.
Drugi izbori:
Vrhunsko in ustvarjalno
Domače in naše
Kmetije in domačije
Tradicija in sodobnost
Meso in še kaj
Morje in reke
Vino in hrana
Doživetje in izlet
Vsaka gostilna nastopa samo v enem izboru. Čeprav so nekatere tako dobre, da sodijo med najboljše po različnih kriterijih.
Peter Kovač je mlad in v velikih čevljih, a poteši tako tiste, ki imajo radi visoke tone klavirja in visoko kuhinjo francoskega in slovenskega Maxima, kot one s šoferji ali nahrbtniki.
Ko je eden najbolj talentiranih slovenskih chefov Slovencem ponovno odkril kuharijo, je še sebi poiskal gostilno. Kot v Parizu, kjer veliki chefi kuhajo v majhnih bistrojih.
Španci so za takšne želje, ki najprej nimajo lakote, potem pa preštevajo krožnike, ki se jim sprva mudi, konca pa ni, izumili tapase, TaBar pa, potemtakem, tabarse. In ti so prav zdaj najboljši!
Cubova formula deluje od prvega dne. Dobre sestavine, spreten kuhar, znane jedi, lepi krožniki, ambient in rezervirano parkirišče. Videti in biti viden.
Bistronomija na ljubljanski in ”ludi” način, tudi po odhodu pionirjev.
Ni le hotel najvišje kategorije, tudi restavracija je najvišja v Ljubljani. Lep razgled, prestižni glamur in atraktivne jedi.
Kavarna, slaščičarna, bistro in restavracija za fini tek, vse to čisto v centru Kranja.
Ljubezen, hrana in ti, vina v čebru in papir na lesu, jedilnik na fejsu in fjužn na krožniku, mesnine s kmetij, zelenjava s tržnice, zjutraj zdravo, opoldan hitro, zvečer moderno. Fudo-jedi za fudo-živetje.
Najbolj moderna kuharska učilnica pri nas in steklena ulična restavracija, da se s študenti učijo tudi gostje.
Ker že dolgo ne pečejo le pice, bi bili za marsikaj prikrajšani, če bi naročili le ”šunko-gobice-sir”. Chef za Q-king in Q-kanje.
Tags: b-restaurant, bar, bistro, brioni, cubo, etna, fudo, izbor, luda, maxim, mesto, monstera, rad dobrojem, restavracije, sedem, TaBar, urbano