Kam v dobro gostilno? Najin izbor za poletne dni: mesne jedi, toda brez čevapčičev in burgerjev.

Izbor: Violeta & Uroš Mencinger

 

Ni je gostilne, ki ne bi ponujala čezmorskega stejka ali vsaj pljučnega biftka, in ni ga kuharja, ki si ne bi želel najnovejšega žara … Zaradi debelih kosov mesa, krav s potnimi listi in hamburških polpet živimo v času pokolov! Zato, če že morajo umreti, naj se prej vsaj pasejo in naj potem ne bo nič, od rilca do repa, zaman. Meso, torej, ne vsak dan, ko, čim bolj le kot dodatek, in če že, le tam, kjer živali spoštujejo in poznajo.

Drugi izbori:
Vrhunsko in ustvarjalno
Domače in naše
Kmetije in domačije
Tradicija in sodobnost
Urbano in živahno
Morje in reke
Vino in hrana
Doživetje in izlet

Vsaka gostilna nastopa samo v enem izboru. Čeprav so nekatere tako dobre, da sodijo med najboljše po različnih kriterijih.

Čompa

Tisti, ki ga poznajo, ga skrivajo. Če se zagovorijo, priznajo: ”Ko se mi zahoče debeli kos mesa, grem k Prinčiču, ker nihče se boljše ne spozna na meso od njega!”

 

Gostilna AS

Čeprav je zaslovel z ribami, je Pope predvsem as za meso. Čeprav Pop’s slovi po burgerjih, je na konkretne kose še vedno potrebno v najbolj znano ljubljansko gostilno.

 

Kevder

Res je le kevder, zato je vsega po malem, česa tudi ne, a ravno prav, da se vračaš, ker točno to potrebuješ; če si lačen le zaradi žeje ali pa bi se rad najedel le mesa.

 

Dnevni bar pr’ Mrtinet

Najlepši skedenj, najbolj vroča peč na oglje in najboljša podpeka. Čeprav se glavno skriva pod pepelom, boste spoznali, da dim vedno ne izsuši in tudi vročina vedno ne zažge.

 

Gostilna Skaručna

Nosijo in točijo, dokler ne moreš več, potem pa te povabijo k šanku in tam se vse spet začne. Le v Skaručni veliki jedci postanejo dobrojedci, dobrojedci pa velikojedci.

 

Restavracija Sonet

Tam, kjer je pesnik ljubezen rimal v kvartine in tercini, zdaj Sonet rima uležano meso v okuse in nadokuse. Sonetni venec iz mesa.

 

Gostilna pr’ Matičku

Matiček gre v džunglo, da kuha in peče, kar ulovi in nabere, nato pa se vrne tako željan prave domače hrane, da zvečer, ko se gostje najejo pizz, postavi v krušno peč lonec z mesom in kostmi, zjutraj pa potegne ven gamsovo juho. Najbolj divje-kreativna slovenska divjačinska gostilna!

 

Kraljeva hiša

Na najbolj mondenem slovenskem golf igrišču vam na terasi pod vihrajočo slovensko zastavo mladi srbski chef postreže svoje odlične krškopoljske mesnine.

 

Gostilna Vovko

Vovkov žar na Tekavčevo oglje natančno ve, kje je dovolj vroče za telečja jetra in kje za file dolenjskega goveda.

 

Nejka & Uroš Klinec

V hišo umetnosti na mesnine iz domače predelave, na meso z inovativnega žara, na pogled z vedno polne terase.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,