Ocenjujemo za Izbor okusov in Teden restavracij: 2 srčka za presenečenja gostilne Jež iz Jagnjenice pri Radečah Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger Kje je Jagnjenica? Tam mimo nas ne peljejo glavne ceste in ne vodijo stranske poti. Zato ima vsaka vas, čimbolj skrita je, svojo gostilno, ki je duša kraja in v kateri se vse dogaja. Čim bolj lokalna je ta gostilna, tem bolj tradicionalna je. Svojim smo zvesti. Velja za goste in gostilne, ker gostje prisegamo na mamino govejo juho, gostilne pa na svoje stare goste. Zato pa je Jež že več kot sto let. Toda četrta generacija Ježa ni le spremenila, temveč razvila! Tako, da je Jež domača gostilna, v kateri tudi že imajo burger, a še vedno čebulno bržolo, ta pravi dunajski, esihflajš iz juhe, juho iz gozda, restanca z ocvirki in olupki, krškopoljca s kopunom in račko s kipnikom; družinska gostilna, v kateri imajo še vedno mamine zdrobove žličnike, toda že sinove jedi, ki jih je imel najraje ata; lokalna gostilna, v kateri so sosedje za mizo, toda njihovi pridelki in izdelki na njej, in v kateri lokalne okuse spremljajo le posavsko-dolenjski vinarji, toda le s svojimi najboljšimi vini; ter nova gostilna, ker so bikovi prašniki s panko drobtinami, tatar iz sulca in z žafranovo omako, sladice, ki jih imajo vsi, pa so v trisu boljše kot solo drugje. Zato se moramo zdaj ne le spremeniti, tudi razviti, še gostje. Toda ne zaradi Ježa, temveč zaradi sebe. Ker je že čas, da zvemo, kje je Jagnjenica, in da znamo dobro jesti. Ocena: 2 srčka Ježeva kakovost ni v srčkih, temveč v zadovoljstvu. Oziroma, srčka sta le posledica tega zadovoljstva. Gostje v Ježa ne gredo zaradi Ježa, temveč zaradi sebe. Oziroma, gostje pridejo zaradi lakote, potem pa so tako zadovoljni, da pridejo spet. Spet ne zaradi srčkov, temveč zaradi svojega – območja udobja! Gostje so v Ježu, torej, tako zadovoljni s tistim, kar dobijo in kako se nasitijo, napijejo, nasmejejo, zadovoljijo, da sploh ne opazijo, da je to bilo tako vrhunsko, da bi se drugje zaradi dveh srčkov morali odpovedati svojemu udobju. To pa ni bistvo Ježa, temveč je bistvo domačih gostiln! Vanje ne gremo odkrivat, temveč ponavljat. A le tiste, ki te ”ponovitve” uspejo tako spreminjati, časom, generacijam in trendom primerno, da jih dejansko razvijajo, v čast tradiciji in v izziv prihodnosti, so tudi vrhunske (in za srčke). Zato pa je takšnih kot Jež tako malo! Rad Dobrojem priporoča Atove jedi, a tako kot jih skuha sin … Ker so to znane jedi, a ti je že po prvi jasno, da jih tako še nisi jedel, si vedno bolj radoveden – kaj sledi. Ker zato hočeš poskusiti vse, je to lahko naporno. A to le pomeni, da moraš priti večkrat. GOSTILNA JEŽ
Stare jedi mlade Martinčičeve družine
ocenjujemo
Zadnje Urejanje: 15. septembra 2020
Jež: dva srčka stoletne gostilne
15. septembra 2020 - 6 minut branjaZadnje Urejanje: 15. septembra 2020