Ocenjujemo: ribja restavracija Marina iz Novigrada, 3 srčki – Meni je super, pravi chefinja Marina Gaši. Vam bo tudi, če pustite ribje razvade in navade zunaj.

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Marina je ribja restavracija! V tem se, torej, že v osnovi ločimo. Marina ni restavracija za stejke, pa četudi so s škampi. Marina je sicer v (novi) novigradski marini, a vanjo je potrebno po stopnicah. Spodaj, torej, ostanejo tisti, ki jim ribe iz olja cvrčijo, ko se sprehajajo mimo njih (po rivi). In Marina ima le degustacijski meni. Z njim pa odpadejo še tisti, ki imajo ribe tako radi, da jih vedno jejo na isti in enak način – odmrznjene. Kdo je še za Marino? ”Šest ali osem,” vpraša Davor, ki gostom prinaša/prenaša, kar zanje ustvarita njegova (žena) Marina in morje. Misli, seveda, na hode, pa čeprav je Marina, kot rečeno, specialistka za plavanje, toda avtorsko, zato ne pričakujte gneče gostov, temveč množico okusov.

marina novigrad vhod

Restavracija Marina, Novigrad

”Meni je super,” se pohvali Marina Gaši, ki je najbolj ustvarjalna istrsko-morska chefinja. Meni tudi, ji odgovori gost, ki je ”prestal” vse njene preizkušnje, saj ima rad vse, kar je morsko, a je dovolj radoveden, da noče vedno in povsod le friganih lignjev in pijane buzare. Zato v Marino ne gre na izbor ribje mis s plehnatega pladnja, temveč na izbor idej, kaj vse in kako drugače se da narediti iz ulova pred vrati.

 • Marina: 3 srčki

  Avtorici zjutraj ribiči povedo, kaj bodo njeni gostje opoldne in zvečer degustirali … V Marino zato ne pojdi zaradi znanih morskih vonjav, temveč zaradi neznanega morskega doživetja! Zato išči med lignji lešnike, v pršutu tuno, pod škampi svinjsko mast, v krompirjevem dašiju buzaro školjk, v Marini pa izziv. Poišči, kar tako še nisi jedel. Nekaj, kar je še bolj preprosto, kot pred tem in za tem, a ravno zato tako posebno, da se moraš ravno zaradi te ”miniaturnosti” vrniti in vračati. Površni so sicer lačni, ker bi še, a pazljivi so radovedni, kaj bo še.

  Marina Gaši
  od
 • Princeska

  Na srebrnem pladnju in zlatem krožniku je vse črno. Miniaturna princeska je počrnjena z aktivnim ogljem, ocvrtek brancina je ovit v črni sezam. A črnolaska iz kuhinje s tem želi le povedati, kako rada izziva. Zato je princesko napolnila s pršutom, ki pa je v ribji restavraciji, logično, iz palamide, in v obliko tartufa skrila morsko pašteto iz brancina. Z malo okisane (rdeče) čebule se mehurčki Tomčevega Diplomata ujamejo v pozdrav, ki obeta veliko – barvitosti.

  marina novigrad amuse
  od
 • Lica

  Lice iz družine šnjurov na tem koncu zgornjega Jadrana sicer ne zrasejo do gofove velikosti, a naša je dovolj preplavala, da je njeno čvrsto meso v pomarančni marinadi pridobilo še voljnost. Zato je Marinina Marina potrebovala le brizg olivnega olja in ščep zdrobljenih kavnih zrn, da je gostu predstavila filozofijo svoje morske ”cuisine d’ auteur”. Avtorici zjutraj ribiči povedo, kaj bodo njeni gostje opoldne in zvečer degustirali, zato se sama pod njihov ulov podpisuje čim bolj spoštljivo. To ni sašimi, to ni tatar, to ni seviče, to ni karpačo …, to je Marinino lice.

  Lice, pomaranča, sezam
  od
 • Lignji

  Vsaka jed ima čim manj sestavin, da glavna, ki je ves čas iz morja, ostane čim bolj valovita. Lignji, zrezani v ”jušne” rezance, so surovi, a komaj čakajo, da se stopijo na jeziku. Nič posebnega, boste porekli, saj so le okopani v ”omaki” deviških oljk in začinjeni le z baziliko z domačega vrta. A tako pikantno kot je olje je tudi bazilika pekoča, zato je tisto, kar naredi jed in pohvali avtorico, le potreseno. Suho opražene lešnike je dodala ”le” zato, da teh ”lignjastih špagetov” še dolgo ne boste pozabili.

  Lignji, lešniki, bazilika
  od
 • Krompir

  A takšna ”preprostost” je lahko tudi dvorezen meč. Zato potrebuješ nekaj, kar te preseneti tako, da te navduši. Nekaj, kar tako še nisi jedel. Nekaj, kar je še bolj preprosto, kot pred tem in za tem, a ravno zato tako posebno, da se moraš ravno zaradi te ”juhe” vrniti in vračati.

  V krompirjev veloute je ”zakuhana” buzara sesekljanih školjk lepotk, pri mizi pa jo ”popoprajo” še kosmi sušene in dimljene palamide. Kot da bi skuhala daši, Marina Gaši preseneti s krompirjevo osnovo, ki s svojim škrobom lepi ustnice z okusom morske iskrenosti in globine. Meni je super, potem pravita oba.

  Krompirjev veloute, dondole, palamida
  od
 • Škampi 1

  Sladke škampe, ki so k hiši prišli še živi, je avtorica žrtvovala za greh, ki se mu v morski kuhinji reče – svinjska mast. Toda, zakaj pa ne, saj nasmejana črnolaska s tem ne poudarja nežnosti, temveč divjost. Seveda, krema iz klapavic je tako krepka, da povozi sladkost rakov, čokoladni drobljenec prav tej sladkosti dela konkurenco, limeta je premalo kisla, da bi poudarila sladko, jalapeno čiliji pa preveč pekoči, da bi poudarili škampe. Toda, saj tokrat na krožniku ni nekaj več sestavin (in okusov) zato, da bi tekmovali, temveč da bi se družili. In res, ko so skupaj, so složni! Zato bi eni še, drugi pa smo radovedni.

  Škampi, krema klapavic, čokoladni drobljenec
  od
 • Škampi 2

  Vrstni red je pomenljiv. Najprej škampi, ki razburkajo, potem škampi, ki pomirijo. Kot da bi se jim avtorica želela opravičiti zaradi svinjske masti, jih v novem hodu potolaži zelo klasično. Spet so le tri sestavine in spet je le njihova preprosta iskrenost: domači jajčni rezanci in mlada špinača so tisto okolje, v katerem so škampi radi le ogreti.

  Domači rezanci, škampi, špinača
  od
 • Orada

  Riba kot riba …, zato je najboljša, če jo kuhar(ica) čim manj obdeluje. Kot tako debeli file divje orade, ki mu je dovolj le nežna toplota, da jo pripravi za gorčično omako s semeni, ki je ravno prav ”divja”, da divja orada postane krotka. Peteršilj v tempuri na vrhu je dodatek, ki sliki doda še hrustanje.

  marina novigrad orada gorčica
  od
 • Bela čokolada

  Bela lučka iz limonovega sladoleda v ovoju bele čokolade, začinjena s pikantnim oljčnim oljem, je postala že Marinin zaščitni znak. Splakne morsko peno z ust.

  Limonov sladoled in bela čokolada
  od
 • Hruška

  Zato je po lučki še prostor za novo miniaturo, ki jesensko kombinira sočnost hruške s trpkostjo (istrskega) terana, v omaki in sladoledu. Pravzaprav je bilo tako ”super”, da smo po degustacijskem meniju pogrešali še drobno pecivo. Tudi to, seveda, v miniaturni izvedbi.

  Hruška in teran
  od
 • Vinska spremljava

  Marinin mož Davor Buršić gostom prenaša Marinine pozdrave in ideje ter svetuje (istrska) vina.

  Lica: Chardonnay 2018, Šember; lignji: Malvazija 2019, Cuj; krompir: Malvazija 2018, Montiron; škampi 1: Chardonnay 2017, Cosseto; škampi 2: SoRelle 2015, Roxanich (chardonnay in beli pinot); orada: Malvazija 2017, Ipša.

  marina gaši davor buršić
  od

Ocena: 3 srčki

Avtorici zjutraj ribiči povedo, kaj bodo njeni gostje opoldne in zvečer degustirali, zato se sama pod njihov ulov podpisuje čim bolj spoštljivo, a tako drugače od ”rive”, da zahteva zbranega jedca. Surova riba, surovi lignji, potem malo pečenih škampov in na koncu še riba v omaki … Ker je degustacija, je miniaturno, ker je morsko, je ”le” sveže, ker je več hodov, je več evrov …, če nisi dovolj pazljiv, hitro preveč primerjaš, zato zgrešiš razliko.

Ta pa je bistvena! V Marino ne pojdi zaradi znanih morskih vonjav, temveč zaradi neznanega morskega doživetja! Zato išči med lignji lešnike, v pršutu tuno, pod škampi svinjsko mast, v krompirjevem dašiju buzaro školjk, v Marini pa izziv. Poišči, kar tako še nisi jedel. Nekaj, kar je še bolj preprosto, kot pred tem in za tem, a ravno zato tako posebno, da se moraš ravno zaradi te ”miniaturnosti” vrniti in vračati. Površni so sicer lačni, ker bi še, a pazljivi so radovedni, kaj bo še.

Rad Dobrojem priporoča

marina gaši davor buršić

Dabor Buršić in Marina Gaši

Pustite morske in dopustniške razvade, navade in predsodke ob vznožju stopnic ter na vrhu izbirajte le med šest ali osem. Zaradi Marine ne boste nehali jesti na rivi in se greti ob gradelah, a zaradi Marine vam ne bo več vseeno, kje jeste na rivi in kaj je na gradelah.

Teden restavracij
Sto tisoč gostov v letu dni

kristof tr16j ekipa 1

Teden restavracij

Najbolj okusni teden leta
Klik

Teden restavracij

IZBOR OKUSOV

Kako v ŠOLO OKUSOV?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Rad dobro jem, SladoLent

Tags: , , , , , ,