Od 21. do 30. oktobra sodeluje v Tednu restavracij 91 slovenskih restavracij in gostiln – 152 menijev z najmanj tremi hodi po enotni ceni 16 evrov – Jesenske sestavine in lokalni dobavitelji
Začenja se jesenski Teden restavracij, najbolj kulinarični teden v letu, ki traja devet dni in povezuje najboljše slovenske restavracije z nekaj deset tisoč dobrih jedi željnih obiskovalcev. Lanski jesenski Teden restavracij je zbral kar 42 tisoč gostov. Letošnji obeta, da bo spet rekorden, saj nastopa doslej največje število gostiln in restavracij, 91, ponovno pa je bil naval na rezervacije izjemen.
Slovenski chefi in chefininje so za jesenski Teden restavraciji pripravili kar 152 posebnih menijev (najmanj trije hodi, po enotni ceni 16 evrov), ki so polni najboljših jesenskih in lokalnih sestavin.
Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij:
”Sodelujoče restavracije so za to jesen pripravile izrazito sezonske menije, povezale so se z lokalnimi dobavitelji, pripravile dodatno ponudbo, predvsem pa dodale veliko chefovske ustvarjalnosti. Po petih letih si zato slovenske kulinarike brez Tedna restavracij ne moremo več niti predstavljati. Že dolgo ne gre več le za cenovno ugodne menije. To je teden, ki je hkrati šola okusov, saj se gostje učimo, kje in kako dobro jesti, chefi pa se primerjajo med seboj.”
Jesenske sestavine
Pregled menijev na spletni strani Tedna restavracij (www.tedenrestavracij.si), kjer so tudi vsi potrebni podatki o sodelujočih restavracijah in gostilnah, predvsem pa informacije o načinu rezervacije, je tako poučen spisek ponudbe na naših tržnicah ter pri lokalnih dobaviteljih.
V največ menijih bodo prisotne buče, vseh sort in oblik, pripravljene na številne načine (44 menijev), sledijo pa kostanji (36), gozdne gobe (jurčki in lisičke, 31), rdeča pesa (25), hruške (20), skuta 20, jabolka (20), grozdje (sortno, jurka, izabela, 18), fižol (17). Seveda jeseni ne gre brez zelja, ohrovta, korenja, krompirja, ajdove kaše, toda chefi so izbrali tokrat tudi topinambur (7), pastinak (6), konopljo (3), sladek krompir (3).
Veliko bo sladkovodnih rib, med katerimi bo največ jedi iz postrvi (23) in smuča (7), a uživali bomo tudi v potočnih rakih (5), somih (2) in ščukah (2). Iz morja bo največ brancinov, toda vabijo tudi hobotnica (8), kovač (7), trska (3), morski vrag (2), morski pes (2), celo ostrige (1).
Govedine vseh pasem in ras bo največ na žaru, piščanci bodo pripravljeni kreativno, jesen je čas tudi za jagnjetino (13) in teletino (8), toda slovenski chefi ne uporabljajo v svojih jedeh le ”klasike”, torej: kunci in zajci (4), žrebiček (1), kopun (1). Dovolj bo tudi divjačine: srna in jelen (8), divji prašič (6), gams (2), fazan (1).
Kdor misli, da so meniji Tedna restavracij ceneni, se bo prepričal o nasprotnem, saj so chefi uporabili tartufe v kar 14 menijih, ob njih pa še jetra gosi in rac (6), ostrige (1) in celo krokodilji rep (1).
Nove restavracije
V jesenski akciji Tedna restavracij 2016 sodeluje kar osem novih gostiln/restavracij:
- Atelje, Ljubljana
- Altrokè, Ljubljana
- Fudo, Maribor
- Gostilna Grabar, Ptuj
- Gostilna Grič, Slovenske Konjice
- Gostilna Mencinger, Črešnjevci
- Restavracija Sonet, Kranj
- Istrian Tapas, Portorož
Ocene: srčki
Osnova za vabilo k sodelovanju v Tednu restavracij so ocene gostiln in restavracij na spletni strani Šole okusov (www.vivi.si). V Teden restavracij so tako vključene le tiste gostilne in restavracije, ki ustrezajo merilu kakovosti srčkov (4, 3, 2, 1), posebno povabilo pa prejmejo tudi gostilne in restavracije, ki so na dobri poti do ocene vsaj 1 srček.
V jesenskem Tednu restavracij 2016 sodelujejo, po ocenah: 2 restavraciji z oceno 4 srčki, 18 gostiln in restavracij z oceno 3 srčki, 17 gostiln in restavracij z oceno 2 srčka, 21 gostiln in restavracij z oceno 1 srček in 33 gostiln in restavracij, ki so na dobri poti do ocene 1 srček.
2 x 4 srčki
V jesenskem Tednu restavracij 2016 sodelujeta 2 restavraciji z najvišjo slovensko oceno 4 srčki:
- Gostilna Pri Lojzetu, Zemono
- JB restavracija, Ljubljana
18 x 3 srčki
V jesenskem Tednu restavracij 2016 sodeluje 18 gostiln in restavracij z oceno 3 srčki:
- Pavus – grad Tabor, Laško
- Ošterija Debeluh, Brežice
- Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve
- Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom
- Vila Podvin, Radovljica
- Restavracija Julijana, Bled
- Skipass restavracija, Kranjska Gora
- Gostilna Rajh, Bakovci
- Strelec, Ljubljana
- Vila Herberstein, Velenje
- Restavracija Mak, Maribor
- DAM restavracija, Nova Gorica
- Domačija Novak, Sadinja vas
- Gostilna Repovž, Šentjanž
- Gostilnica Ruj, Dol pri Vogljah
- Gostilna Krištof, Predoslje pri Kranju
- Gostilna Mahorčič, Rodik
- Danilo, Reteče
17 x 2 srčka
V jesenskem Tednu restavracij 2016 sodeluje 17 gostiln in restavracij z oceno 2 srčka:
- Kendov dvorec, Spodnja Idrija
- Restavracija Harfa, Ljubljana
- Grad Otočec, Otočec
- Etna, Divača
- Hiša Torkla, Korte
- Atelje, Ljubljana
- Gostilna Kobjeglava, Štanjel
- Galerija okusov, Novo Celje
- Gostilna na gradu, Ljubljana
- Gostilna Francl, Zagrad
- Hotel Marina, Izola
- Restavracija Gredič, Ceglo
- Gostilna Pr’ Matičku, Kranj
- Restavracija Maxim, Ljubljana
- Restavracija Sophia, Portorož
- Dvorec Lambergh, Begunje
- Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče
21 x 1 srček
V jesenskem Tednu restavracij 2016 sodeluje 21 gostiln in restavracij z oceno 1 srček:
- Gostilna Čubr, Komenda
- Hotel Piran, Piran
- Restavracija Kaiser, Rogaška Slatina
- Gostilna Tramšek, Žerovinci
- Oštarija, Dolenjske toplice
- Restavracija Sedem, Maribor
- Gostilna Grabar, Ptuj
- Element, Ljubljana
- Dnevni bar Pr’Mrtinet, Grosuplje
- Gostilna Ribič, Ptuj
- Gora pod lipo, Zg. Ložnica
- Hotel Evropa, Celje
- Gostilna Šempeter, Bistrica ob Sotli
- Shambala, Ljubljana
- Restavracija Sonet, Kranj
- Hiša kulinarike Manna, Ljubljana
- Restavracija 1906, Bled
- Rožmarin, Maribor
- Luda, Ljubljana
- Topli val, Kobarid
- Sorbara Steak House, Ljubljana
33 x na dobri poti
V jesenskem Tednu restavracij 2016 sodeluje 33 gostiln in restavracij, ki so na poti do ocene 1 srček:
- KULT316, Ljubljana
- Fudo, Maribor
- Altrokè, Ljubljana
- Gostilna Repnik, Kamnik
- Gostilna Tonček, Beltinci
- Gostišče Primorka, Strunjan
- Evergreen, Smlednik
- Kralj žara, Ljubljana
- Gostilna Kunstelj, Radovljica
- Gostilna Bistra, Bistra
- Gostišče Jurg, Rogaška Slatina
- Dvor Jezeršek, Zg. Brnik
- Casa Nostromo, Piran
- Gostilna Pr’ Bizjak, Preddvor
- Gostilna Grič, Slovenske Konjice
- Slon 1552,Ljubljana
- Hotel Korošica, Dravograd
- Gostilna Mencinger, Črešnjevci
- Gostilna Šiker, Pernica
- Gostilna Tomi, Portorož
- Gostilna Javornik, Rakovnik
- Gostilna pri Lešniku, Maribor
- Istrian Tapas, Portorož
- Gostilna Gastuž, Žiče
- Pri Florjanu, Maribor
- Hotel Cubo, Ljubljana
- Restavracija Špajza, Ljubljana
- Restavracija Terasa, Maribor
- Gostišče Dolinšek, Vrh pri Boštanju
- Štalca pri Vodniku, Ljubljana
- Restavracija Pri levu, Ljubljana
- Boheja, Novo mesto
- Hotel Vander, Ljubljana
Po regijah
Regijsko je v jesenskem Tednu restavracij 2016 najbolj množično zastopana Ljubljana z okolico, ki ji takoj sledi Štajerska. Ljubljana z okolico 25, Štajerska 23, Primorska 17, Gorenjska 12, Dolenjska 10, Prekmurje 2, Koroška 1, Notranjska 1.
Ljubljana z okolico
- Altrokè, Ljubljana
- Restavracija Kralj Žara, Ljubljana
- KULT316, Ljubljana
- Slon 1552, Ljubljana
- Sorbara Steak House, Ljubljana
- Restavracija Špajza, Ljubljana
- Štalca pri Vodniku, Ljubljana
- Luda, Ljubljana
- Hiša kulinarike Manna, Ljubljana
- Element, Ljubljana
- Restavracija Vander, Ljubljana
- Restavracija Pri Levu, Ljubljana
- Atelje, Ljubljana
- Restavracija Harfa, Ljubljana
- Shambala, Ljubljana
- Maxim, Ljubljana
- Gostilna na gradu, Ljubljana
- Hotel Cubo, Ljubljana
- Strelec, Ljubljana
- JB restavracija, Ljubljana
- Gostilna Bistra, Bistra
- Gostilna Repnik, Kamnik
- Gostilna Čubr, Križ
- Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče
- Evergreen, Smlednik
Štajerska
- Gostilna Grabar, Ptuj
- Gostilna Ribič, Ptuj
- Gostilna Mencinger, Črešnjevci
- Gora pod lipo, Tinjska gora
- Restavracija Kaiser, Rogaška
- Hotel Evropa, Celje
- Pavus – grad Tabor, Laško
- Gostilna Šiker, Močna
- Gostilna Gastuž, Žiče
- Galerija okusov, Novo Celje
- Gostilna Francl, Zagrad
- Gostišče Jurg, Male Rodne
- Gostilna Šempeter, Bistrica ob Sotli
- Gostilna Tramšek, Žerovinci
- Vila Herberstein, Velenje
- Gostilna Grič, Slovenske Konjice
- Restavracija Terasa, Maribor
- Restavracija Mak, Maribor
- Rožmarin, Maribor
- Restavracija pri Florjanu, Maribor
- Gostilna pri Lešniku, Maribor
- Fudo, Maribor
- Restavracija Sedem, Maribor
Primorska
- Istrian Tapas, Portorož
- Restavracija Sophia, Portorož
- Gostilna Tomi, Portorož
- Hotel Piran, Piran
- Casa Nostromo, Piran
- Gostišče Primorka, Strunjan
- Etna, Divača
- Gostilnica Ruj, Dol pri Vogljah
- Restavracija Gredič, Ceglo
- Hotel Marina, Izola
- Restavracija Topli val, Kobarid
- Gostilna Kobjeglava, Kobjeglava
- DAM restavracija, Nova Gorica
- Gostilna Mahorčič, Rodik
- Gostilna pri Lojzetu, Zemono
- Hiša Torkla, Korte
- Kendov dvorec, Spodnja Idrija
Gorenjska
- Restavracija Sonet, Kranj
- Gostilna pr’ Matičku, Kranj
- Restavracija Julijana, Bled
- Restavracija 1906 Bled, Bled
- Dvorec Lambergh, Begunje
- Skipass restavracija, Kranjska Gora
- Danilo, Reteče
- Gostilna Pr’ Bizjak, Preddvor
- Gostilna Kunstelj, Radovljica
- Dvor Jezeršek, Zgornji Brnik
- Gostilna Krištof, Predoslje
- Vila Podvin, Radovljica
Dolenjska
- Dnevni bar Pr’ Mrtinet, Luče
- Gostilna Javornik, Rakovnik
- Gostišče Dolinšek, Vrh pri Boštanju
- Boheja, Novo mesto
- Grad Otočec, Otočec
- Domačija Novak, Sadinja vas
- Ošterija Debeluh, Brežice
- Oštarija, Dolenjske Toplice
- Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve
- Gostilna Repovž, Šentjanž
Prekmurje
- Gostilna Tonček, Beltinci
- Gostilna Rajh, Bakovci
Koroška
- Hotel Korošica, Otiški vrh
Notranjska
- Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom
Tags: 16, 2016, eur, jesen, kuhinja, meni, nova, restavracij, slovenija, slovenska, teden