Od danes do prihodnje nedelje, 22. oktobra, v 103 slovenskih restavracijah najbolj okusni teden leta, ki zato traja deset dni – V znamenju znaka ”izbrana kakovost – Slovenija”

 

Violeta & Uroš Mencinger

Dobrojedke in dobrojedci, končuje se teden (pred)rezervacij in začenja se Teden restavracij! Dober tek na jesenskem najbolj okusnem tednu leta, od 13. do 22. oktobra, in dobrodošli v 103 slovenskih restavracijah iz izbora najboljših slovenskih okusov (www.vivi.si)! Tisti, ki ste že rezervirali menije po posebni ceni – v 44 restavracijah po 23 evrov, v 32 restavracijah po 25 evrov in v 27 restavracijah po 28 evrov -, ste si že naredili načrt kulinaričnega potepa po kulinarični Sloveniji, a dovolj prostora je – preverite na www.tedenrestavracij.si – ostalo še za druge. Izberite. Rezervirajte. Sodelujte v nagradni igri. Uživajte!

Kamin TR23j Trska, skuša, jurčki, mini ješprenj, špinača, rdeča pesa resized

Kamin TR23j Trska, skuša, jurčki, mini ješprenj, špinača, rdeča pesa

Teden restavracij se je v Sloveniji začel pred enajstimi leti v devetih restavracijah. Tokrat nastopajo 103, želelo pa bi jih nastopati še veliko več. Toda sodelujočih restavracij ne želimo povečevati kvantitativno, temveč kvalitatitivno! V Tednu restavracij lahko sodelujejo le najboljše! Zato se restavracije za sodelovanje v TR ne morejo prijaviti; prijavijo se lahko le za – ocenjevanje! Vsako ocenimo, in povabimo le, če ustreza kriterijem kakovosti.

Ocena, ki je izražena s srčki, pa je le del zgodbe. Z udeležbo v Tednu restavracij se gostilne in restavracije namreč uvrstijo tudi v Izbor okusov na www.vivi.si, ki je iskalnik najboljših slovenskih kulinaričnih zgodb. Udeleženci TR že dobro veste, da z njegovo pomočjo ne načrtujete le poti in kulinaričnih doživetij v času Tedna restavracij, temveč vse leto. Iskalnik najboljših slovenskih gostiln Izbor okusov na vivi.si namreč razvršča gostilne in restavracije tudi po drugih kriterijih (željah gostov), prav tako pa je vsaka tudi opisno predstavljena, s tekstovno in foto zgodbo.

Zaradi tega količinsko raste tako število obiskovalcev Tedna restavracij, kot število dobrojedk in dobrojedcev. Že zdaj je jasno, da letošnja jesenska TR akcija številčno tekmuje z doslej rekordno jesenjo 2022! Rezervacije obetajo 60 tisoč obiskovalcev Tedna restavracij! Ker jih je bilo spomladi več kot 45 tisoč, bo letošnja ”bera” ponovno preko 100 tisoč!

Teden restavracij zato ni le akcija, ki ponuja posebne menije s posebno ceno, temveč je gibanje, ki ponuja posebne kulinarične užitke s posebno kakovostjo. Ker vsi radi jemo, nam Teden restavracij omogoča, da radi + dobro jemo, zato je Teden restavracij praznik dobrojedk in dobrojedcev!

Letni poudarek – večna zahteva

Teden restavracij h kakovostni rasti slovenske gastronomije prispeva tudi s svojimi poudarki, ko vsako leto poudari eno od odlik, ki je sestavni del uspešnosti in odličnosti gostinstva. To ni tema, ki bi ji naj bil Teden restavracij posvečen le v tem letu, temveč je pogoj, ki ga je za zadovoljstvo gostov potrebno vedno udejanjati! Teden restavracij z letnim poudarkom gostincem pomaga poudarjati odlike, ki jih gostje iščejo v restavracijah, gostom pa pomaga te odlike spoznavati in v njih uživati.

banner TR23J sola okusov IK

Izbrana kakovost – Slovenija, partner Tedna restavracij TR23J

Letošnji poudarek TR je Več okusa, manj ostankov. Zato, ker so nas o trajnostni naravnanosti polna usta, zavržene hrane in odpadkov pa je vedno več! Teden restavracij bo tako priložnost, da bodo slovenske chefinje in chefi s svojimi meniji TR dokazali ravno obratno. Poskrbeli bodo za več okusa, da bo manj odpadkov, ostankov in zavržene hrane! Za govoričenje o skrbi za okolje in trajnostni razvoj je že prepozno, zdaj so potrebna le še dejanja. Skuhali bodo tako okusno, etično in trajnostno zavedno, da bodo manj zavrgli, več ponovno uporabili in da ne bo nič ostalo!

tr spletni banner 2

”Izbrana kakovost – Slovenija”

To jesen se je Tednu restavracij s projektom ”izbrana kakovost – Slovenija”pridružilo tudi Ministrsvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je v Tednu restavracij zaradi množičnosti in kakovostne naravnanosti prepoznalo priložnost za ozaveščanje potrošnikov o pomenu lokalno pridelane hrane. Kvaliteta in sestava živil, slovenski izvor, okoljska trajnost ter etičen odnos do živali postajajo ključni dejavniki pri izbiri živil za domačo uporabo, prav tako pa tudi pri ponudbi restavracij. S partnerstvom v kampanji ”izbrana kakovost – Slovenija” se Teden restavracij aktivno vključuje v promocijo lokalne kakovosti.

”V okviru Tedna restavracij se želimo približati gostom kot končnim potrošnikom in tako povečati prepoznavnost in zaupanje v znak ”izbrana kakovost”. Potrošniki imajo pravico izvedeti poreklo sestavin, ki so uporabljene v jedeh. Po drugi strani pa želimo potrošniku olajšati izbiro, saj mu visoka kakovost in jasno izpostavljeno poreklo surovin omogočata bolj zavestno odločanje. Naš cilj je spodbuditi gostince, da jasno označujejo in poudarjajo slovenske surovine. Prav tako pa si prizadevamo, da potrošniki sami postanejo zagovorniki tega pristopa in začnejo aktivno spraševati po poreklu in kakovosti surovin. Naš cilj je poudariti slovenski nacionalni interes v razvoju domačega kmetijstva z namenom ohranjanja in povečevanja delovnih mest ter ustvarjanja dodane vrednosti kmetijskim in živilskim proizvodom,” je pojasnila partnerstvo s Tednom restavracij direktorica Direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar.

Dober tek, ne le do 22. oktobra, temveč tudi po njem, ko boste z izkušnjami Tedna restavracij še raje in boljše jedli ter uživali v izboru okusov v najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah!

banner TR23J sola okusov partnerji

Partnerji Tedna restavracij TR23J

Prvič na Tednu restavracij

Gostilnica Barba Septemer 2023 53

Deli in uživaj

Klik

Deli in uživaj

Sunrose7 chef Joze Godec

Najboljša bohinjska večerja

Klik

Najboljša bohinjska večerja

Zlata ladjica chef Erik Florjanc

Butično razvajanje ob Ljubljanici

Klik

Butično razvajanje ob Ljubljanici

Šobec, jedilnica4

Ambiciozno ob Šobčevem bajerju

Klik

Ambiciozno ob Šobčevem bajerju

Arroi TR23j Ribja juha z ingverjem resized

Wok’n roll nasproti blejske kremne rezine

Klik

Wok’n roll nasproti blejske kremne rezine

Poudarki, ki so večni

Poudarki TR, ki smo jih letno dodajali, da veljajo ”večno”:

  • 2015: lokalno in ustvarjalno!
  • 2016: ne le dobro, tudi lepo!
  • 2017: prijazno do narave!
  • 2018: pozdrav iz kuhinje!
  • 2019: vinska spremljava!
  • 2020: tradicija in sodobnost
  • 2021: Evropska gastronomska regija
  • 2022: Moja zgodba
  • 2023: Več okusa, manj ostankov

Srčki in nasmeh

Kako na Teden restavracij?

Beri DOBRE NOVICE, ne slabih

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , , , ,