Od danes do prihodnje nedelje, 22. oktobra, v 103 slovenskih restavracijah najbolj okusni teden leta, ki zato traja deset dni – V znamenju znaka ”izbrana kakovost – Slovenija” Violeta & Uroš Mencinger Dobrojedke in dobrojedci, končuje se teden (pred)rezervacij in začenja se Teden restavracij! Dober tek na jesenskem najbolj okusnem tednu leta, od 13. do 22. oktobra, in dobrodošli v 103 slovenskih restavracijah iz izbora najboljših slovenskih okusov (www.vivi.si)! Tisti, ki ste že rezervirali menije po posebni ceni – v 44 restavracijah po 23 evrov, v 32 restavracijah po 25 evrov in v 27 restavracijah po 28 evrov -, ste si že naredili načrt kulinaričnega potepa po kulinarični Sloveniji, a dovolj prostora je – preverite na www.tedenrestavracij.si – ostalo še za druge. Izberite. Rezervirajte. Sodelujte v nagradni igri. Uživajte! Teden restavracij se je v Sloveniji začel pred enajstimi leti v devetih restavracijah. Tokrat nastopajo 103, želelo pa bi jih nastopati še veliko več. Toda sodelujočih restavracij ne želimo povečevati kvantitativno, temveč kvalitatitivno! V Tednu restavracij lahko sodelujejo le najboljše! Zato se restavracije za sodelovanje v TR ne morejo prijaviti; prijavijo se lahko le za – ocenjevanje! Vsako ocenimo, in povabimo le, če ustreza kriterijem kakovosti. Ocena, ki je izražena s srčki, pa je le del zgodbe. Z udeležbo v Tednu restavracij se gostilne in restavracije namreč uvrstijo tudi v Izbor okusov na www.vivi.si, ki je iskalnik najboljših slovenskih kulinaričnih zgodb. Udeleženci TR že dobro veste, da z njegovo pomočjo ne načrtujete le poti in kulinaričnih doživetij v času Tedna restavracij, temveč vse leto. Iskalnik najboljših slovenskih gostiln Izbor okusov na vivi.si namreč razvršča gostilne in restavracije tudi po drugih kriterijih (željah gostov), prav tako pa je vsaka tudi opisno predstavljena, s tekstovno in foto zgodbo. Zaradi tega količinsko raste tako število obiskovalcev Tedna restavracij, kot število dobrojedk in dobrojedcev. Že zdaj je jasno, da letošnja jesenska TR akcija številčno tekmuje z doslej rekordno jesenjo 2022! Rezervacije obetajo 60 tisoč obiskovalcev Tedna restavracij! Ker jih je bilo spomladi več kot 45 tisoč, bo letošnja ”bera” ponovno preko 100 tisoč! Teden restavracij zato ni le akcija, ki ponuja posebne menije s posebno ceno, temveč je gibanje, ki ponuja posebne kulinarične užitke s posebno kakovostjo. Ker vsi radi jemo, nam Teden restavracij omogoča, da radi + dobro jemo, zato je Teden restavracij praznik dobrojedk in dobrojedcev! Letni poudarek – večna zahteva Teden restavracij h kakovostni rasti slovenske gastronomije prispeva tudi s svojimi poudarki, ko vsako leto poudari eno od odlik, ki je sestavni del uspešnosti in odličnosti gostinstva. To ni tema, ki bi ji naj bil Teden restavracij posvečen le v tem letu, temveč je pogoj, ki ga je za zadovoljstvo gostov potrebno vedno udejanjati! Teden restavracij z letnim poudarkom gostincem pomaga poudarjati odlike, ki jih gostje iščejo v restavracijah, gostom pa pomaga te odlike spoznavati in v njih uživati. Letošnji poudarek TR je Več okusa, manj ostankov. Zato, ker so nas o trajnostni naravnanosti polna usta, zavržene hrane in odpadkov pa je vedno več! Teden restavracij bo tako priložnost, da bodo slovenske chefinje in chefi s svojimi meniji TR dokazali ravno obratno. Poskrbeli bodo za več okusa, da bo manj odpadkov, ostankov in zavržene hrane! Za govoričenje o skrbi za okolje in trajnostni razvoj je že prepozno, zdaj so potrebna le še dejanja. Skuhali bodo tako okusno, etično in trajnostno zavedno, da bodo manj zavrgli, več ponovno uporabili in da ne bo nič ostalo! To jesen se je Tednu restavracij s projektom ”izbrana kakovost – Slovenija”pridružilo tudi Ministrsvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je v Tednu restavracij zaradi množičnosti in kakovostne naravnanosti prepoznalo priložnost za ozaveščanje potrošnikov o pomenu lokalno pridelane hrane. Kvaliteta in sestava živil, slovenski izvor, okoljska trajnost ter etičen odnos do živali postajajo ključni dejavniki pri izbiri živil za domačo uporabo, prav tako pa tudi pri ponudbi restavracij. S partnerstvom v kampanji ”izbrana kakovost – Slovenija” se Teden restavracij aktivno vključuje v promocijo lokalne kakovosti. ”V okviru Tedna restavracij se želimo približati gostom kot končnim potrošnikom in tako povečati prepoznavnost in zaupanje v znak ”izbrana kakovost”. Potrošniki imajo pravico izvedeti poreklo sestavin, ki so uporabljene v jedeh. Po drugi strani pa želimo potrošniku olajšati izbiro, saj mu visoka kakovost in jasno izpostavljeno poreklo surovin omogočata bolj zavestno odločanje. Naš cilj je spodbuditi gostince, da jasno označujejo in poudarjajo slovenske surovine. Prav tako pa si prizadevamo, da potrošniki sami postanejo zagovorniki tega pristopa in začnejo aktivno spraševati po poreklu in kakovosti surovin. Naš cilj je poudariti slovenski nacionalni interes v razvoju domačega kmetijstva z namenom ohranjanja in povečevanja delovnih mest ter ustvarjanja dodane vrednosti kmetijskim in živilskim proizvodom,” je pojasnila partnerstvo s Tednom restavracij direktorica Direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar. Dober tek, ne le do 22. oktobra, temveč tudi po njem, ko boste z izkušnjami Tedna restavracij še raje in boljše jedli ter uživali v izboru okusov v najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah! Prvič na Tednu restavracij Poudarki, ki so večni Poudarki TR, ki smo jih letno dodajali, da veljajo ”večno”: Srčki so mera za kakovost slovenske kulinarike, z njimi ocenjujemo najboljše slovenske gostilne. Izbor okusov: kriteriji, ki opredeljujejo dobre gostilne. Ocenjevanje najboljših slovenskih gostiln na vivi.si.Srčki in nasmeh
Kriteriji za srčke
Kriteriji za srčke
Kriteriji za nasmeh (pol srčka)
Kriteriji za nasmeh (pol srčka)
Teden restavracij
Zadnje Urejanje: 23. oktobra 2023
Teden restavracij 2023: jesenski dober tek
13. oktobra 2023 - 11 minut branjaZadnje Urejanje: 23. oktobra 2023