Le o eni zvezdici, ki pa ne sije povsod enako

Piše: Uroš Mencinger

 

V Sloveniji bi radi imeli vključno z menoj vsaj 15 mišelinkarjev. Zakaj? Zato, ker gledamo le tiste (v tujini), ki si tega ne zaslužijo. Morali pa bi gledati tiste, ki si to zaslužijo, a je/jih nimajo. Zakaj?

La Stua di Michil078

La Stüa de Michil, Ražnjič z gosko, šitakami, sladko čebulo

Michelin se le dela, da je nezmotljiv in vseveden, da vse ve in je najbolj pameten. A žal ni. Michelin dela velike napake pri ocenjevanju. Pa ne le zaradi svojih omejitev in pomanjkljivosti, temveč tudi zaradi nas. Pri ocenjevanju namreč ni popolne nezmotljivosti in še manj popolne objektivnosti. Vključno z menoj …
Imamo pri nas 15 restavracij, ki so za 1 mišelinko? Takoj vam lahko naštejem vsaj deset tujih restavracij, ki jo/jih imajo, a so slabše od teh 15 slovenskih, ki so brez. Toda, spomnim se še vsaj 50 takšnih, ki sva jih obiskala, in so bile boljše od naših, ki mišelinko imajo, pa je niso imele!

Zakaj?

Michelin ni nezmotljiv, je pa – genialen. Njegova genialnost je namreč v treh zvezdicah – le treh! Zaradi tega jih vsi hočejo, ker jih je tako malo. In zaradi tega se ves čas trudijo, borijo, napredujejo, učijo. Mi pa z njimi. Ena mišelinka pomeni iz tega bolj objektivnega zornega kota ogromno. Če jo imaš, in še bolj, če je nimaš!

P.s.

Potepu Šole okusov se je pred kratkim pridružila restavracija La Stüa de Michil iz Corvare. Vse o njej je tukaj in tukaj. Če ste cepljeni, če vas ni strah vrtanja po nosu in če si boste to zimo privoščili dopust v Dolomitih, priporočam investicijo v obisk najboljše restavracije, ki je – brez mišelinke.

La Stüa de Michil

Chef Simone Cantafio4

Simone Cantafio in La Perla

Osvajanje zvezd(ic)
Klik

Simone Cantafio in La Perla

IZBOR OKUSOV

Kako v ŠOLO OKUSOV?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Rad dobro jem, Teden restavracij

Tags: , , , , , ,