Michelin je pojem zato, ker ne da, ne pa zato, kar da – Lahko smo zadovoljni, a to še ni realna slika kakovosti slovenske kulinarike – Zato Michelin svoje slovenske naloge še ni opravil, temveč šele začel Prvi komentar na včerajšnjo bero: Michelin še ni opravil svojega dela, za katerega je bil plačan! A to je dobra vest. Ker pomeni, da je Michelin v Sloveniji šele začel! Ni sporno, komu je podelil zvezdice. Sporno je, komu jih ni podelil. A v tem je še ena dobra vest. Bal sem se, da bo (še) slabše. Pravzaprav smo jo kar dobro odnesli. Čeprav so nekateri prijetno presenečeni, nekateri pa neprijetno. Minimalno Pesimistično sem (februarja) napovedal šest restavracij z zvezdico, realno glede na kakovost sem jih ”zahteval” 15, optimistično pa upal na 20. Dobili smo, torej, minimum, ki pa napoveduje, da bomo v nekaj letih prišli do realne številke. Ko je Michelin, namreč, svoje krožnike, ki pomenijo priporočilo, podelil kar 37 restavracijam, je namreč priznal, da se je v Sloveniji šele začel ogrevati. V tem smislu tudi besede Michelinovega mednarodnega šefa po (slabi) video povezavi o prijetnih kulinaričnih presenečenjih, ki so jih njegovi inšpektorji našli pri nas, zaradi česar nam je obljubil, da nas bo obiskal tudi fizično, ne le virtualno, ne zvenijo le kurtoazno do (dobrega) kupca. Med temi ”krožniki”, a tudi tistimi, ki jih še niso našli, je še veliko kandidatov, ki ”morajo” dobiti zvezdico! Zvezdice Michelin je pol svojega dela v prvem letu prehranjevanja pri nas opravil že s tem, da pri Hiši Franko ni naredil napake. Če Ana Roš ne bi dobila dveh zvezdic, bi se Francozom smejal ves svet. Pet restavracij z zvezdico že v prvem letu je za dobitnika Tomaža Kavčiča svetovni rekord, ki pa je bil izrečen v evforiji. Kje pa piše, da tako njegova kot naša (slovenska) goveja juha nima enako vrhunskega nadokusa kot dashi resničnih svetovnih prvakov v mišelinkah?! Zaradi tega čestitke vsem zvezdicam in razumevanje grenkega priokusa tistih, ki so tudi tako dobri kot teh pet! Sicer pa je Michelin ravno zato tako vpliven in znan, ker je njegova prodajna strategija tako stara. Gostilne so začeli pred 120 leti ocenjevati zaradi prodaje svojih gum, pozneje so zvezdice v ocenjevanje uvedli zaradi prodaje svojih vodičev, zdaj, ko je internet zamenjal papir, pa prodajajo zaradi svojega imidža. Ves čas so uspešni zato, ker so ves čas enako skopi. Michelin je pojem zato, ker ne da, ne pa zato, kar da. Zato pa je jasno, da svoje slovenske naloge še niso opravili, temveč šele začeli. Zato je jasno, da to, kar smo dobili, še ni realna slika kakovosti slovenske kulinarike. Zato je jasno, da so nekateri morali izviseti. Michelin prvo leto ”ni smel” nagraditi – z vsaj eno zvezdico – kar 15 restavracij. Za JB-ja je to sicer slaba tolažba, ki pa jo je z družabnim sporočilom chefovsko prenesel, a za čisto vse druge naše chefe mora biti le – spodbuda! Čeprav je bil, na primer, Debeluh med najbolj razočaranimi na Ljubljanskem gradu, mu Izbor okusov v petek ne bo pripel četrtega srčka zaradi tolažbe, temveč zaradi raviolov s potočnimi raki … Prej ali slej jih bo ”snedel” tudi Michelin. Zato se je pa v gostinstvu potrebno truditi vsak dan. Zato je gostinstvo tako zahtevno. A zato z Michelinom ni dobilo le šest restavracij, temveč je dobila Anini dve zvezdici celotna Slovenija! Bib gourmand Zaradi števila devetih se zdi, da le Michelinov napihnjeni debelinko ni skoparil. Z Jožefom je celo presenetil, z Gradom zamudil že bivšega najemnika, sicer pa izbor ne ponuja le odlične kakovosti glede na ceno, temveč kaže tudi raznolikost slovenske kulinarične vrhunskosti, od tradicionalnosti domače gostilne do kreativnosti mladostnega fine dininga. Toda še bolj kot zaradi devetih bibov smo veseli zaradi Michelinovih inšpektorjev. Sploh še ne vedo, koliko prav takšne zadovoljnosti s ceno in kakovostjo jih še čaka po vsej Sloveniji. Prav v tem je največji draž evropske gastronomske regije Slovenije! Krožniki Ker je s ”tolažilnim” pogrinjkom Michelin nagradil kar 37 restavracij in gostiln, bi mu, najbrž, morali biti hvaležni. A s tem je tako kot z dobro mineštro. Dobra je zato, ker je v njej čisto vse … Če so zvezdice bistvo Michelina, je krožnik le mašilo vodiča, da ni še tanjši. Moč zvezdic je v tem, da jih je tako malo, slabost krožnika, da je le eden. Seveda pa to ne zmanjšuje uspeha vseh 37-tih. In, ne nazadnje, daje prostor vsem drugim ocenjevalcem, da ne damo vseh v isti koš ter gostom priporočamo bolj analitično. Za tuje goste sicer to sploh ni slabo, saj bodo fino presenečeni, ko bodo nekje za manj dobili precej več, drugje pa našli, kar sicer sami ne bi. Za slovenske goste pa me je bilo strah le noč po podelitvi. Ko sem zjutraj preveril, koliko ljudi je po petnajstih dneh sprejemanja rezervacij še iskalo prosto mesto v Tednu restavracij, se je števec ustavil pri rekordu vseh osmih let! To, seveda, pomeni, kako popularen je Michelin, da je Slovence množično spomnil na dobre jedi, a tudi to, da Slovenci ne le radi jemo, temveč tudi dobro jemo. Niste ”navalili” le na tri restavracije, ki so dobile mišelinko, temveč ste kljub ”le” šestim mišelinkam (in sedmim zvezdicam) izbirali iz celotne ponudbe 101 restavracije! Knjižica Vseeno pa izstrelitev Michelina tudi v Sloveniji, potem ko je prisoten že po celem svetu, ne sme biti spodbudna obveza le za naše chefinje in chefe, temveč tudi za Michelin. Naj si ne misli, da nas je zadovoljil in da nismo opazili, kako je to naredil … V preveč dobrih slovenskih gostilnah sploh še ni bil. To ni vodič, temveč knjižica, ki ni le presuha, temveč je tudi vsebinsko in oblikovno tanka. Inšpektorji so bolj gledali arhitekturo in interjer, kot pa okušali (opisovali) hrano. ”Prazni” listi v knjižici so zapolnjeni z agencijskimi tihožitji, ki nimajo zveze s Slovenijo. Rdeča barva je pravzaprav še največja podobnost s klasičnim rdečim vodičem … A tako popularnemu vlečnemu konju vrhunske kulinarike se ne gleda v zobe, zato priznam, že to, kar smo dobili, je za nas, posebej v teh časih, ko smo vse zapravili za maske, za zvezdice pa plačali le milijon, res veliko. Hvala, Michelin! Bravo slovenske chefinje in chefi!
chefovsko
Zadnje Urejanje: 18. julija 2020
Michelin: komentar slovenske bere
17. junija 2020 - 10 minut branjaZadnje Urejanje: 18. julija 2020
Vse, kar morate vedeti o Michelinovi rdeči kulinarični bibliji, ki že 120 let slovi zato, ker je v njej tako malo zvezdic in tako veliko drugega Piše: Uroš Mencinger Michelin je svoj prvi kulinarični vodič izdal že leta 1900, zvezdico mu je dodal 1926, sistem treh in rdečo barvo...
Klik
V pričakovanju slovenskih mišelink (7) – Pet glavnih kakovostnih omejitev, ki nam lahko preprečijo veselje 18. marca – Od žlice do vina, od omake do nadokusa – Primer 1 mišelinke: Riff, Valencija Piše: Uroš Mencinger Po naši napovedi – tukaj -, koliko mišelink lahko glede na kakovost vrhunske slovenske...
Klik