Ocenjujemo doma – Kar sta ustvarila narava in Borut Jovan je na novi spletni strani chefa, ki je šel med vrtnarje, da ima lahko najboljše sestavine Preizkušata: Violeta & Uroš Mencinger Dober je le tisti chef, ki uporablja dobre sestavine! Zato imajo dobri chefi dobre dobavitelje in pridelovalce, toda najboljši jim vseeno dodajo še lastno njivo ali zelenjavni vrt. Toda noben chef nima tako velike njive in toliko vrtnin kot Borut Jovan. Pravzaprav ima z njimi toliko dela, da sploh nima časa še za lastno gostilno. A zato chefovsko vlaga, kar z ženo pridelata v domači vrtnariji Valner. Jovan, bivši chef Galerije okusov (3 srčki), ki se je učil in delal v Geraniumu, Hisopu, La Subidi in Hiši Franko, se je poročil z najboljšimi vrtninami, zato je bilo le vprašanje časa, ne pa epidemije, kdaj jih bo s svojim znanjem ter kombinacijo srčnosti in drznosti začel spreminjati/vlagati v kulinarične presežke. Kar sta ustvarila narava in chef, brez dodanih aditivov, je zdaj v marmeladah, džemih, vloženi zelenjavi, čilijevih omakah, namazih, ajvarjih, sataraših, pestih, mezgah, posipih, kisih in soleh, ki slišijo na ime Heart Made. Jovanovi premium izdelki in vložnine so na prodaj v njegovi spletni trgovini https://heartmade.si. “Spoštujem kuhinjo babic, a se oziram predvsem v sedanjost in prihodnost. Preplet obojega me skozi eksperimente in drzne kombinacije vodi do kulinaričnih presežkov,” pravi chef Borut Jovan, ki stvaritvam narave dodaja ”le” svoje srce. Zato smo ga v Šoli okusov preizkusili tako, da smo tudi mi njegovim stvaritvam le nekaj dodali – štrudlju iz sladkega krompirja in buče so vložene pekoče jalapeno paprike dodale plasti in globino okusov, ki jih je še dopolnila zeliščna sladkost čebulne marmelade s timijanom; recept največjega chefa med največjimi za romba iz pečice pa je Jovanov sataraš nadgradil s sredozemsko zelenjavno (paradižnik, paprika, zelena) omako, zaradi katere riba nikoli več ne bo le pečena. Pravzaprav nas je epidemija vsaj nekaj (dobrega) naučila: čeprav domači ”chefi” nismo pravi chefi, lahko tudi doma chefovsko jemo, če si znamo pomagati z znanjem (in izdelki) chefov! VIVI ZA VAS Brez omak se tudi doma ne da! A zaradi tega ni potrebno, da greste na podstrešje v lov za tistim velikim loncem, v katerem je babica nekoč kuhala perilo. Kar potrebujete, je največji pekač in le nekaj ura dela, ki pa ga bo večinoma opravila kar pečica. Kar so za fine omake francoski fondi (osnove), je za mesno-testeninske omake soffritto - sofrito! Pripravek, ki ne sme manjkati v nobeni kuhinji. VIVI ZA VAS
Šola okusov za vašo shramboDomači relish s kumaro in papriko
Domači relish s kumaro in papriko
Zelenjavni demi glace
Zelenjavni demi glace
Sofrito
Sofrito
Šola okusov, Rad dobro jem, SladoLentRad dobro jem
Borut Jovan je Heart Made
à la carte
Zadnje Urejanje: 30. decembra 2020
Borut Jovan je Heart Made
30. decembra 2020 - 6 minut branjaZadnje Urejanje: 30. decembra 2020
Je nekje vmes med indijskim čatnijem in domačo mezgo. Je, namreč, sladko-kisel po prvem in mezgasto-konsistenten po drugi. Kar ga dela drugačnega in s tem vašega, je natančnost rezanja. Kumare, paprika in čebula so zrezani enakomerno in majhno, saj je pomembno, da je relish gosta omaka, ki pa v sebi...
Klik
Zakaj je to pomembno? Ker moramo biti dobrojedci, ne jedci! Ker se jesti začnemo učiti že pred rojstvom. Ker vemo, kaj pijemo, ne vemo pa, kaj jemo! Ker hrana ni le všečna in nevšečna! Ker hrane ne smemo ceniti le subjektivno, temveč tudi objektivno. Ker je zato potrebno znati jesti!...
Klik