Ocenjujemo: najbolj znano hrvaško konobo smo v odsotnosti njenega (bivšega) chefa ocenili po sedanjosti, ne preteklosti – 2 srčka zato, ker je še vedno drugačna – Ne več 3, ker ni nekdanjih draži

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Batelina je bila vedno le konoba in to je pomenilo, da je bila njena ponudba vedno odvisna le od dnevnega ulova z očetove bateline … Vse to je še vedno, čeprav je slavni ribičev sin v njej le še na televiziji.

David Skoko se nikoli ni strinjal s svojimi kritiki, ki smo iz ”ribarovog sina” naredili chefovsko zvezdo, iz Bateline pa svojčas celo najboljšo hrvaško gostilno. A je znal to izkoristiti, zato zdaj dela ”druge projekte, ki me veselijo”. Njegovi stari prijatelji, ki ga zdaj gledajo v kuharskih šovih in na mednarodnih kuharskih televizijah temu sicer pravijo, da teče za življenjem. Toda, to je normalno. Le da je zaradi tega tudi Batelina zdaj spet normalna konoba.

konoba batelina sardoni čebula1

Sardele na šavor

Batelina ima še vedno na tabli enak jedilni list kot drugi, na mizi pa boljše ribje zezanje od drugih. Trilje s kamenja so sladke, čvrste in s pomarančno kremo, zrezki in v konfitu so od lic (vrste šnjurov), jetra in s čebulo so od raže, pašteto delajo iz ugorja, karpačo je šargov in mačkam ne ostanejo niti ribje kosti. Batelina je, torej, še vedno drugačna od običajnih konob, a zmanjka ji draž, ki ga je včasih imela (vsaka Davidova jed). 

Pred že veliko leti smo Batelino našli, ker je istrski gastro vodič v njej našel le brodet. Po tistem obisku (za 5 Nedelovih sončkov) se je začelo takšno obleganje Skokove konobe, da so jo našli tudi Hrvati. Ob tokratnem obisku je bil brodet natanko takšen kot ob tistem prvem obisku – na katerem pa nas je navdušilo vse drugo. A tradicija nekaj velja; tudi ta, da je model za polento še vedno isti.

Rad Dobrojem priporoča

konoba batelina trilje1

Marinirane trilje s pomarančno kremo

Če prav naročite, in še posebej, če niste sezonski, bo za dva srčka, sicer pa bo še vedno drugače kot povsod. Torej, pokažite čim več radovednosti in naročite čim več zezancij (hladnih predjedi) na začetku, pri toplih predjedeh vprašajte, kaj je danes posebnega, pri ribah pustite klasiko drugim, in nikar ne pozabite, da so na koncu še sladice.

Ocena: 2 srčka

konoba batelina ocvrte sušene kosti1

Sušene in ocvrte ribje kosti

Ne ocenjujte Bateline po preteklosti, temveč po sedanjosti! Včasih je bila to najboljša gostilna celotne jadranske obale, pa čeprav se njen avtor s tem ni strinjal. Toda to mu je prineslo slavo in zaradi nje je današnja Batelina brez njega … Kdor tega ne ve, bo vesel dveh srčkov, kdor ve, pa se tudi sam stara in spreminja. Bistveno je, da je v dnevnem ulovu več kot pri drugih in da v kuhinji iz tega ulova naredijo več kot piše na tabli. Včasih je bilo sicer tako kreativno, da banjolskim mačkam ni nič ostalo, a zdaj je še vedno tako drugače, da se sem ne hodite zezat le iz Pulja in le v sezoni. Ni zanemarljivo, da je drugje za dva srčka sicer bolj fino, a zato dražje.

KONOBA BATELINA
Potep Šole okusov do Banjol

konoba batelina vhod1

Konoba Batelina

Konoba Batelina ima še vedno najboljši dnevni ulov na puljskem koncu.
Klik

Konoba Batelina

IZBOR OKUSOV

Kako v ŠOLO OKUSOV?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Teden restavracij, SladoLent

Tags: , , , , , , , ,