Ponovno platinasta medalja v Decanterjevem svetovnem ocenjevanju za Bjana Cuvée Prestige extra brut 2019 – Kaj se zgodi, ko jo pijemo skupaj z največjimi?

Piše: Uroš Mencinger

 

Uspeh briške peničarske hiše Bjana, ki je za svojo letniško penino Bjana Cuvée Prestige extra brut 2019 na ocenjevanju vin Decanter World Wine Award 2024 osvojila najvišje število točk med penečimi vini (97) in platinasto medaljo, s čimer so jo ocenjevalci točkovno izenačili s šampanjci iz najstarejših in najuglednejših šampanjskih hiš, opozarja, da peneča vina pijemo – napačno! Ker penine ves čas primerjamo s šampanjci. Kaj pa se zgodi, če zgodbo obrnemo, in šampanjec postavimo ”ob bok” penini?

Bjana Prestige in Taittinger, platina Decanter25

Bjana Prestige in Taittinger, platina Decanter

Penina in/ali šampanjec?

Bjana je svoj ponovni uspeh (peta platinasta medalja za penine Bjana in druga za letniški Cuvee Prestige) proslavila v velikem slogu. Na Salonu Decanterjevih nagrajencev 2024 na Brdu sta avtor Bjanovih penin Miran Sirk in priznani slovenski strokovnjak, enolog in degustator Dušan Brejc ob bok postavila obe peneči vini, ki sta prejeli po 97 točk, ob Bjani Cuvée Prestige extra brut 2019 tudi šampanjec Taittinger Brut Champagne 2016. Je šlo za tekmovanje? Za primerjavo? Za lokalpatriotično dokazovanje o veličini ”najboljše” slovenske penine? ”Ne pričakuj, česar ne moreš dobiti,” je zbrane opozoril Dušan Brejc. In zadel bistvo. Saj vsi vemo, da penina ni šampanjec. Toda, priznajmo, vseeno pa vsako penino okušamo s šampanjskimi pričakovanji. Kaj nam potemtakem pomaga vse znanje o različnosti kamnin, vsebnosti mineralov, količini sladkorja, dolžini zorenja na kvasovkah, vonju brioša … in celo značaju vinarja, če pa so najboljši vinski ocenjevalci obema dali enako število točk, zato je ”edina” razlika med njima v tem, da je penina Bjana Cuvée Prestige extra brut 2019 iz Goriških Brd, šampanjec Taittinger Brut Champagne 2016 pa iz Šampanje?!

Primerjati neprimerljivo se pač ne da. Če iščeš v penini šampanjec, zmaga vedno šampanjec. Toda, če iščeš v šampanjcu penino, ugotoviš, da so šampanjci zaradi svoje šampanjskosti pravzaprav ‘dolgočasni’, saj penine zaradi svojega raznolikega terroirja ponujajo več pestrosti in s tem tudi razburljivosti. Pa še boljšo ceno …

 

Ob boku največjim

Toliko platin v konkurenci s šampanjci in največjimi penečimi vini na svetu je dokaz, da se penine Bjana enakovredno merijo tudi z najbolj zvenečimi imeni iz sveta penečih vin. ”Zdaj se lahko o tem prepričate tudi sami, skozi primerjavo z vrhunskim šampanjcem hiše Taittinger,” je drugačno ”slepo” degustacijo napovedal Miran Sirk. Svoje pa so z opisom nagrajenih vin dodali tudi Decanterjevi ocenjevalci.

Bjana Cuvée Prestige Extra Brut: ”Osupljive plasti kompleksnosti: razkošne arome citrusov in maslenega rogljiča se slovesno približajo elegantni peni in očarljivi kislosti, kar nudi vtis harmonične svežine zelenega jabolka v dolgo obstojnem pookusu. Preprosto sijajno!”

Bjana in Taittinger30

Bjana Cuvee Prestige extra brut 2019

Taittinger Brut Champagne 2016: ”To izjemno vino prevevajo neverjetna eleganca in finesa, vonj skrbno spečene krušne skorje, smodnika in opečenih citrusov ter kot britev ostra kislost ob kremastem otipu, ki obleče usta. Vino je briljantno uravnoteženo in ima velik potencial. Njegov živahni pookus kar traja in traja.”

Bjana in Taittinger29

Taittinger Brut Champagne 2016

Svoje znanje in ugled najboljšega slovenskega ”opisovalca” vin je dodal še Dušan Brejc, ki se ni pustil ”preslepiti” primerjavi večstoletne zgodovine Šampanje in stosedemdesetletne zgodovine proizvodnje penečih vin na ozemlju Slovenije, velikosti in slavi Taittingerja v primerjavi z ”majhno” Bjano, in predsodkom, da so vsa druga vina, ko se primerjajo s šampanjci, posnemovalna. ”Ne pozabimo, da smo vsi od mladih let bombardirani s pojmom Šampanje in šampanjca, zato je vsakokratna primerjava vin a priori bolj naklonjena šampanjcu. A naj ob tem izpostavimo le en sam argument: noben vinar na tem svetu ni aboniran na kakovost, zato naj primerjava vin zajame le tisto, kar se ta trenutek nahaja v kozarcih pred nami. Vse drugo je lahko predmet konteksta in koncepta.”

 

Senzorična primerjava Dušana Brejca

Barva. ”Pri obeh vinih je podobnost očitna obe izkažeta visok in primerljiv potencial za nadaljnje zorenje in staranje. Barva je primerljiva v presojnosti, globini in odtenku.”

Mehurčki. ”Opazi se manjša razlika v intenziteti iskrenja, izhajanja (veriženja) drobnih
mehurčkov, ki gre v prid Taittingerju, a se pri Bjani formira stabilen venec (obroč mehurčkov na obodu kozarca). Oboje govori o vrenju v idealnih temperaturnih razmerah.”

Vonj. ”Bjana takoj pokaže polnost in širino, prostornost in obilnost arom, celokupnih zaznav je več kot pri Taittingerju, zato pa ta prednjači v neposredni in hitro prezentni aromi, ki predvsem v finesi izkaže vrhunski potencial. Razlika v kakovosti je majhna, prej gre za slogovne različnosti.”

Cvetica. ”Če je Bjana na bolj sadni strani (jabolko, čežana, breskev, resje), je Taittinger bolj na sadno-mineralni (slive, cipresa, praprot, kremen). Brioš, atribut, ki je vrhunskim penečim vinom lasten in ključna zaznava, je pri obeh primerljiv, a Bjana izkaže celo nekoliko višjo intenziteto tega vonja.”

Aroma. ”Ko seštejemo vse aromatske vtise, ki sta jih prinesla ”nos” in ”usta”, se razkrije lepota obeh vin: Bjana izpostavi nasploh težjo aromo, z večjo sadno komponento ob izrazitem masleno-testenem rogljiču, Taittinger je bolj na sadno mineralni strani z briošem v ozadju. Če Bjani pripišemo kompleksnejšo aromo, bomo Taittingerju morali priznati prednost pri finesi zaznav. A spet: razlika je minimalna.”

Okus. ”Razmerje med kislostjo in sladkorjem: Bjana je extra brut in Taittinger je brut, zato je pomembno, katerega okusimo prej. Prva je bolj suho vino, ni pomoči sladkorja, ki zaobli kislost, pri drugem pa je le zaznati mehkobo, ki jo prispeva brut. To je očitna razlika, a stvar odločitve vinarja in ni kvalitativni atribut. Pri obeh se očitno izkaže pitnost kot najpomembnejši element vrhunskih penečih vin: sočnost in svežina vabita k novemu požirku, ker se v ustih dogaja naval dotoka sline, kar sproža novo željo.”

Otip. ”Eleganca in finesa okusa Bjane in Taittingerja sta primerljivi, občutek kremaste teksture primerljiv, čeprav Taittinger izkaže mehkejši, Bjana pa rahlo ostrejši otip.

Bjana in Taittinger22

Bjana Prestige in Taittinger, platina Decanter

Senzorični povzetek. ”Vrhunskost obeh vin se izpove v finesi in eleganci zaznav. Moč ne igra glavne vloge, niti v vonju niti v okusu. Harmonija je ključna. Pomembna izkušnja, ki izhaja iz primerjave obeh vin, je v spoznanju, da je visoka in primerljiva kakovost med obema tolikšna, da bi bilo smotrneje govoriti o slogovnih kot pa o kvalitativnih razlikah. Bjana cuvée prestige 2019 je znova dokazala, da se lahko primerja z najboljšimi na svetu. Celo več. Če želi, lahko z njimi tudi tekmuje.”

Hiša Franko 2024, table9

Hiša Franko, Kobarid

Izkušnja obiska: 50 odtenkov rdeče
Klik

Hiša Franko, Kobarid

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , , , , ,