Včasih je bila dobrojedska na Krku le Rivica v Njivicah, zdaj je Matiji Bogdanu iz 7Seas v Njivicah dobrodošla konkurenca tudi Marin Pleše v Vili Rovi v Malinski, zato čim prej vabljeni čez most in na Most

Potujeva: Violeta & Uroš Mencinger

Večerja se začne za zajtrk

Kulinarično doživetje v Vili Rovi se ne začne šele za večerjo v elegantni restavraciji z morskim razgledom čez senčni Rovin oljčnik. Začne se ob bazenu z zajtrkom, ki ima lahko kar 16 hodov! Toliko jutranjih idej je, namreč, chef Marin Pleše našel v dediščini Krka in rodne Dubošnice. Kaj vas, torej, čaka šele na degustacijski večerji!?

Pozor, ker simpatični chef z večno širokim nasmehom, ki energijo, zelišča, gobe, celo tartufe, nabira s kolesom v hrastovih gozdovih Dubošnice, ki čudežno rastejo iz morja, vas bo zapeljal. Še enkrat, namreč, čez most, ne le med kopnim in Krkom, most med starim in novim, med tradicionalnim in sodobnim, most med kuharjem, njegovimi lokalnimi dobavitelji ter, ne nazadnje, njegovimi gosti!

Vila Rova, kajgana4

Zajtrk v hodih

16 jutranjih idej chefa ob bazenu z morskim razgledom
Klik

Zajtrk v hodih

Geodet je doma chef

Dedek chefa v Vili Rovi, zaradi katerega se o Krku (in Malinski) govori kot o novi hrvaški vrhunski kulinarični destinaciji, je bil glavni slaščičar v Haludovu, ki je zdaj razvalina, takrat pa so bile v njem še zajčice. Babica pa je imela v Malinski prvo ”pečenjaro” za čevapčiče, ko so Slovenci šele začeli razmišljati o gradnji vikendov na Krku. Toda Marin Pleše ni kuhar, temveč geodet. Ki pa je med študijem v Zagrebu začel kuhati, ker je bil pač lačen. A sit je postal radoveden …, še posebej, ko je prvič jedel v šibeniškem Pelegriniju. Zato je napisal najprej diplomo, takoj zatem pa prošnjo za stažiranje v šibeniški restavraciji pri chefu Rudiju Štefanu. Tam je geodet začel kuharski uk prav na dan, ko je Pelegrini dobil Michelinovo zvezdico.

Po Šibeniku je bil Pleše sous chef pri Matiji Bogdanu v zagrebški restavraciji ManO. Oba sta Zagreb zapustila po potresu in se (z)našla na Krku, Bogdan v Njivicah v 7Seas, in Pleše v Vili Rova. Rivica iz Njivic ni več osamljen primer!

”Na Krku sem obkrožen s sestavinami, s katerimi sem odrasel, dediščino otoka imam v krvi, tukaj ima moje kuhanje smisel,” je prepričan Marin Pleše. Pozimi 2023/24 je bil na stažu v španski restavraciji El Celler de can Roca (3 Michelinove zvezdice). Drugo leto bo na Krk ”moral” Michelin. Obiščite ga, še preden bo (Marin Pleše) razprodan!

Somelje Marko Škarica je vinske izkušnje nabiral v poreški restavraciji Miramare, v mišelinski Draga di Lovrana in v najboljši hrvaški restavraciji (2 Michelinovi zvezdici) Agli Amici v Rovinju.

Družina Krnčević je hotelirska od 1996, v 2022 je bila Vila Rova najboljši mali hotel na Hrvaškem.

Otok Krk je že dolgo poln slovenskih vikendov … In nanj je zdaj pljusnil kulinarični val, ki je prvi zalil Istro in nato ”potopil” kopni Kvarner.

Vila Rova, chef Marin Pleše1

Most v Vili Rova

Marin Pleše, domačin iz Dubašnice na Krku, je novi hrvaški kulinarični up
Klik

Most v Vili Rova

Vila Rova, 2, pozdrav, želodov brioš5

Hotelska večerja za dobrojedce

Gourmet restavracija hotela Vila Rova tudi za zunanje goste
Klik

Hotelska večerja za dobrojedce

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , , ,