Včasih je bila dobrojedska na Krku le Rivica v Njivicah, zdaj je Matiji Bogdanu iz 7Seas v Njivicah dobrodošla konkurenca tudi Marin Pleše v Vili Rovi v Malinski, zato čim prej vabljeni čez most in na Most Potujeva: Violeta & Uroš Mencinger Restavracija Vila Rova in njen chef Marin Pleše privabljata dobrojedce v Malinsko na otok Krk. Večerja se začne za zajtrk Kulinarično doživetje v Vili Rovi se ne začne šele za večerjo v elegantni restavraciji z morskim razgledom čez senčni Rovin oljčnik. Začne se ob bazenu z zajtrkom, ki ima lahko kar 16 hodov! Toliko jutranjih idej je, namreč, chef Marin Pleše našel v dediščini Krka in rodne Dubošnice. Kaj vas, torej, čaka šele na degustacijski večerji!? Pozor, ker simpatični chef z večno širokim nasmehom, ki energijo, zelišča, gobe, celo tartufe, nabira s kolesom v hrastovih gozdovih Dubošnice, ki čudežno rastejo iz morja, vas bo zapeljal. Še enkrat, namreč, čez most, ne le med kopnim in Krkom, most med starim in novim, med tradicionalnim in sodobnim, most med kuharjem, njegovimi lokalnimi dobavitelji ter, ne nazadnje, njegovimi gosti! Geodet je doma chef Dedek chefa v Vili Rovi, zaradi katerega se o Krku (in Malinski) govori kot o novi hrvaški vrhunski kulinarični destinaciji, je bil glavni slaščičar v Haludovu, ki je zdaj razvalina, takrat pa so bile v njem še zajčice. Babica pa je imela v Malinski prvo ”pečenjaro” za čevapčiče, ko so Slovenci šele začeli razmišljati o gradnji vikendov na Krku. Toda Marin Pleše ni kuhar, temveč geodet. Ki pa je med študijem v Zagrebu začel kuhati, ker je bil pač lačen. A sit je postal radoveden …, še posebej, ko je prvič jedel v šibeniškem Pelegriniju. Zato je napisal najprej diplomo, takoj zatem pa prošnjo za stažiranje v šibeniški restavraciji pri chefu Rudiju Štefanu. Tam je geodet začel kuharski uk prav na dan, ko je Pelegrini dobil Michelinovo zvezdico. Po Šibeniku je bil Pleše sous chef pri Matiji Bogdanu v zagrebški restavraciji ManO. Oba sta Zagreb zapustila po potresu in se (z)našla na Krku, Bogdan v Njivicah v 7Seas, in Pleše v Vili Rova. Rivica iz Njivic ni več osamljen primer! ”Na Krku sem obkrožen s sestavinami, s katerimi sem odrasel, dediščino otoka imam v krvi, tukaj ima moje kuhanje smisel,” je prepričan Marin Pleše. Pozimi 2023/24 je bil na stažu v španski restavraciji El Celler de can Roca (3 Michelinove zvezdice). Drugo leto bo na Krk ”moral” Michelin. Obiščite ga, še preden bo (Marin Pleše) razprodan! Somelje Marko Škarica je vinske izkušnje nabiral v poreški restavraciji Miramare, v mišelinski Draga di Lovrana in v najboljši hrvaški restavraciji (2 Michelinovi zvezdici) Agli Amici v Rovinju. Družina Krnčević je hotelirska od 1996, v 2022 je bila Vila Rova najboljši mali hotel na Hrvaškem. Otok Krk je že dolgo poln slovenskih vikendov … In nanj je zdaj pljusnil kulinarični val, ki je prvi zalil Istro in nato ”potopil” kopni Kvarner.Restavracija Vila Rova

Potep
Zadnje Urejanje: 23. julija 2024
Kulinarični val je zalil Krk
23. julija 2024 - 6 minut branjaZadnje Urejanje: 23. julija 2024