V novem nadaljevanju šole kuhanja in dobrojedstva Chef doma o hitrem in počasnem, o tem, v čem se človek razlikuje od živali, zakaj v filmih ne znajo uživati pri hrani in kdo (pri hrani) nima časa, kdo pa si ga vzame.

Počasi se daleč pride! Zdaj pozimi še toliko bolj. Zakaj se nam, torej, ves čas in povsod tako mudi? Ne le na cesti. Nasploh v življenju. Celo pri jedi! Hitrost je eden od največjih sovražnikov dobrojedstva! Ne hitite zato še doma!

Zaradi hitrega kuhanja, pri katerem uporabljamo industrijsko pripravljeno in predelano hrano, polno E-jev in vseh mogočih strupov, nismo le vedno bolj debeli in bolni, temveč se tudi vedno manj ločimo od – živali. Edina stvar, s katero se človek res loči od živali, je namreč prav – kuhanje! In, ker kuhamo vedno manj, jemo vedno hitreje. Hitra hrana (fast food) je zato največja epidemija 20. stoletja, ki ne pojenja niti v 21-tem.

Kot upor temu hitenju v prehrani se je leta 1986 v Rimu rodil Slow Food. Carlo Petrini se je uprl odprtju McDonaldsa ob Španskih stopnicah in demonstracije so prerasle v svetovno gibanje, ki se je dotaknilo tudi Slovenije. Čeprav so pri nas regionalna slow food združenja po nekaj letih zamrla in četudi veliko ljudi še vedno misli, da slow food pomeni le predolgo večerjo s preveč hodi in premajhnimi porcijami, so načela gibanja – poudarjanje tradicionalne in lokalne kuhinje, spodbujanje uporabe lokalnih sestavin, prijaznost do narave – postala sestavni del nove slovenske kuhinje, ki jo ustvarjajo in predstavljajo kreativni slovenski chefi v svojih restavracijah in gostilnah s (tremi in štirimi) srčki.

Kaj se lahko od njih naučimo domači chefi?
Chef doma za člane Šole okusov:
Deset chefovskih zapovedi
Nadokus tudi doma
Navigacija v domači kuhinji
Kreativnost v domači kuhinji
Pet osnovnih okusov
Teksture v domači kuhinji
Oči jejo prve
Okušanje s poslušanjem
Vonjave domačega lonca
Radi + dobro kuhamo
Ne hiti še doma

In še nekaj ”počasnih” receptov:
Dušena gomoljasta zelenjava na polenti
Goveji rep s čokolado in gorčico
Nacefrani piščanec z BBQ omako
Goveji vrat sous vide
Potrebušina in brstični ohrovt
Testo čez noč za pizzo

Tags: , , , , , , , , ,