(P)ostani dobrojedec (3) – Od doma in brez stika preverjamo, ali ste okuženi z virusom dobrojedstva

Piše: Uroš Mencinger

 

Lepo se sliši, ko vlada obljublja, da bo za blažitev posledic koronavirusa namenila kar sedem milijard evrov. A žal je to račun brez krčmarja, če ste si izračunali, da boste, torej, Vi dobili 3.500 evrov! Kolikor bomo ”dobili”, toliko bomo tudi plačali! Tako kot smo po sladici tega vajeni v gostilni. Pravzaprav bo cena višja, čim dlje bodo gostilne zaradi koronavirusa še zaprte!

Toda, ker ni bilo mask in druge zaščitne opreme, se je plačala vsaka cena (so nam rekli)! Le da ste sami v trgovini za papir in gumico plačali osem centov, oni pa osemdeset … Le da je te maske prevoz iz Kitajske, očitno v prvem razredu in najbrž s chefovim devetnajst-hodnim menijem na krovu, stal toliko milijonov, da se zaradi tega prepira cela Slovenija, vi pa lahko greste (ne smete!) v sosednjo vas le za 400 evrov (kazni), pa so o tem vsi tiho.

Nič ni zastonj, vse je potrebno plačati, tudi v karanteni, pa čeprav se v njej zdi, da je domača jutranja kava cenejša od tistih treh, štirih v ”službenem” bifeju. Slej kot prej bo zmanjkalo novih obolelih in starih provizij, zato bodo rekli, da smo si zaslužili (dobesedno!) ukinitev ukrepov. 

In takrat, ko bodo tudi gostilne spet odprte, bo končno konec računov brez krčmarjev … Zato pa bo zelo pomembno, da boste do takrat že (p)ostali dobrojedec! Kajti dobrojedci vemo, da je vsak zapitek potrebno plačati, in zato nam ni vseeno, koliko in kaj stane. Koliko zato, ker pri hrani le dobrojedci vemo, da cena na gostilniškem računu ni absolutna številka, temveč je razmerje kakovosti in cene, kako pa zato, ker jedci plačajo vse, samo da je dosti in poceni, dobrojedci pa le, kar je dobro, in nič, kar je slabo.

Vidite, zato je tudi v karanteni pomembno (p)ostati dobrojedec, ker le mi, ki radi dobro jemo, vemo, kaj je dobro in kaj slabo, saj le dobro plačamo, slabo pa niti ne naročimo.

Ko dobrojedci naročimo, tudi ne naročamo preko posrednika, temveč le pri tistem, ki smo ga mi izbrali. In naročimo le tisto, kar nam chef priporoči, ker le chef zna, saj je strokovnjak, vsi drugi pa le govorijo, saj nič ne znajo!

Toliko o ceni virusa in plačevanju po karanteni. (P)ostanite izbirčni, previdni, kritični! Vse slej kot prej in bolj ali manj stane, tudi tisto, kar ti kdo ”da” ali je ”zastonj”. Zato ima ne nazadnje tudi Šola okusov naročnino. A kar 19 razlogov – za!

(P)ostani dobrojedec (tudi v karanteni)

Tags: , , , , , ,