(P)ostani dobrojedec (7) – Od doma in brez stika preverjamo, ali ste okuženi z virusom dobrojedstva

Piše: Uroš Mencinger

 

Komaj nam je uradni govorec dovolil, da le ženo peljemo na kavo (in obratno), že nam je tudi zagrozil, da nam še to lahko hitro spet vzamejo, saj že dobivajo prijave o kršitvah. Slovenci so policiji v mesecu dni karantene prijavili-ovadili 2265 kršitev! Zdravniku, ki si je upal reči, da so novi ventilatorji, ki so bili kupljeni s 100-odstotnim predplačilom, zanič, pa so fejstbutli zagrozili s smrtjo. Ker zdravstveni strokovnjaki že ves čas korona-krize opozarjajo, da je (prej) za obvladovanje epidemije in (zdaj) za sproščanje ukrepov najpomembnejše samozaščitno ukrepanje, smo torej na dobri poti. Da preživimo covid-19, a se pobijemo med seboj.

Čeprav smo se za skoraj dva meseca samozaščitno izolirali med lastne štiri stene in se samo-obsodili na lastno kuhanje, je bila v tem času lahko več kot polovica slovenskih policajev na čakanju … Kajti, čeprav bi pričakovali, da bo karantena povzročila (še bolj) množično nasilje v družinah, se to ni zgodilo. Zdaj smo celo srečni, da lahko gremo samo-zakonsko skupaj na kavo! Policaji niso imeli dela pri nas doma, temveč na samotni plaži, v praznem parku, na skriti jasi. Policija še nikoli ni imela tako malo dela, policijski minister pa še nikoli ni bil tako strah-zbujajoča oseba.

Zato zdaj ne moti, da je potrebno na vece v maski, da nam strežejo zakrinkani in da se moramo še na gostinski terasi zaljubljeno gledati. Moti to, da je razdalja med nami, ki bi se sicer morali razlikovati le po tem, ali imamo pri kurah raje temno kot belo meso, ali kruh pečemo raje z drožmi kot s kvasom, ali imamo raje suhi kot sladki špricer in/ali imamo pri špargljih raje bele kot zelene, ne pa po partijski knjižici, saj je Tito umrl v UKC-ju že pred štiridesetimi leti, dosti večja od predpisanega poldrugega metra!

Vedno je imela vsaka ulica koga izza zavese. Ta je vedel(a) vse, čeprav nje(ga) ni poznal nihče. Pisal(a) je anonimke, klicaril(a) z anonimnih številk, tožaril(a) sosede, ovajal(a) neznance. A zaradi takšnih se nismo gledali postrani, kaj šele, da bi se sovražili, saj smo jih enostavno ignorirali in pomilovali!

Zdaj pa ima vsak svojo zaveso, ki se ji sicer reče profil, in zdaj se vsakega sliši, čeprav je izza maske, kajti politika je spoznala, da se da skreganim najlažje vladati. Še posebej v času kriznih razmer!

(P)ostanite raje dobrojedec in se veselite, ker je vsak dan manj okuženih in vsako jutro več špargljev!

Šparglji in beluši

Kaj se boste naučili? Vse najbolj pomembno o špargljih in beluših. Kako čistimo šparglje. Kako kuhamo šparglje. Kako shranjujemo šparglje. Recepti Šole okusov s šparglji in beluši.

(P)ostani dobrojedec (tudi v karanteni)

Tags: , , , , , , , , , , ,