(P)ostani dobrojedec (6) – Od doma in brez stika preverjamo, ali ste okuženi z virusom dobrojedstva

Piše: Uroš Mencinger

 

Prti niso priporočeni, maske so zapovedane le na vecejih, v gostilni so lahko skupaj le zakonci in koruzniki, sosedov krožnik pa mora biti vsaj poldrugi meter daleč. Pravzaprav smo jo kar dobro odnesli, gostinske vrtove nam bodo po taktiki dva koraka naprej in enega nazaj odprli ”že” v ponedeljek, notranjosti, če bomo pridni, morda kak teden zatem, predvsem pa ”priporočitve” niso – neizvedljive. To vliva optimizem, da Tedna restavracij ne bo potrebno preimenovati – še vedno bomo lahko izvedli spomladanskega! Upam, da izveste datum že maja!

Optimizem dolivajo tudi Avstrijci, ker so vedno pred nami, tako da ”morajo” naši veljaki le prepisati … Severni sosedje bodo svojo gastronomijo odprli, zunaj in znotraj, 15. maja (hotele in druge prenočitve pa 29.), pri sprejemanju zaščitnih ukrepov, kjer je bilo, seveda, varovanje zdravja gostov in zaposlenih prva prioriteta, pa so se držali načela, da morajo biti pravila ”čim bolj enostavna in izvedljiva,” kot je zatrdila ministrica za turizem Elisabeth Köstinger.

Samo pomislite, kaj bi bilo, če bi tudi v gastronomiji pri nas uvedli tako neživljenjska in neizvedljiva zaščitna pravila kot v šolstvu! Če bi med malico na terasi morali, na primer nositi masko …, le kako bi jedli in pili?! Oziroma, le kako si predstavljajo, da se bodo otroci med šolskim odmorom lovili in igrali z masko (pravilno) na obrazu?

Avstrijci so med ukrepe vnesli tudi priporočilo o predhodni rezervaciji, kar v Šoli okusov priporočamo že dolgo in v Tednu restavracij tudi uveljavljamo. Pustili pa so gostom svobodo pri izboru proste mize v lokalu.

Prav svobodna izbira pa je tista, ki smo jo tako pogrešali ves ta karantenski čas! V karanteni nismo imeli izbora! V karanteni so nam drugi rekli, kaj lahko, predvsem pa, česa ne! V karanteni nismo izbirali mi, temveč oni! Ko pa se odprejo gostilne, bomo spet imeli – izbor!

To pa ne bo le izbor, temveč tudi Izbor (okusov) … Morda doslej niste niti opazili … Šola okusov se je ”nevidno” razširila, tuje gostilne so postale Potep (o tem več, ko bomo spet lahko tudi potovanja prosto izbirali), slovenske pa so se s Tednom restavracij združile v Izbor okusov. Ker se je vse to zgodilo tik pred pandemijo, je bil novi ”vhod v najboljše slovenske gostilne” praktično zaklenjen. A to je tudi pomenilo, da smo imeli medtem čas, da smo Izbor okusov, kjer boste odslej začenjali svoja kulinarična doživetja v najboljših slovenskih gostilnah, še izpopolnili. Zato se še bolj veselite vnovičnega odprtja gostiln, ker to pomeni, da boste imeli – Izbor! Do takrat, ko se bo to tudi res zgodilo, pa si preberite Vse o Izboru in (p)ostanite dobrojedec.

Izbor okusov

Zakaj potrebujemo IZBOR? Ker je gostiln veliko, a dobrih je malo, vrhunskih pa še manj. Ker je ocenjevanj in ocen veliko, a zaradi tega je izbira še težja. Ker VIVI uči, svetuje in vabi. Ker Šola okusov uči, kako dobro jesti. Ker Izbor okusov svetuje, kje dobro jesti. Ker Teden restavracij dvakrat letno vabi na najbolj okusni teden v Sloveniji.

(P)ostani dobrojedec (tudi v karanteni)

Tags: , , , , , , , , , ,