(P)ostani dobrojedec (5) – Od doma in brez stika preverjamo, ali ste okuženi z virusom dobrojedstva

Piše: Uroš Mencinger

 

Ker se je že med velikonočnimi izkazalo, da niso v ničemer vplivali na poslabšanje naše pridnosti in poslušnosti, bomo morali vajo ponoviti tudi med prvomajskimi prazniki. Prav ti je, kaj pa ne dovoliš vojaške parade na južni meji! Ker begunci ”lahko” gredo čez državno, državljani še vedno ne smemo čez vaško mejo. Prav ti je, kaj pa si v sosednji občini nisi zgradil vikenda, zidanice ali vile!

A Janša ima vseeno prav! To je res (kot) vojna. Saj smo pravi ilegalci, ko se skrivamo pred policijo, peš ali na biciklih, bežeč pred domačimi štirimi stenami, skrivaj čez sosedovo mejo, za dnevno porcijo rekreacije, ki je v karanteni prepovedana bolj od alkohola za volanom, vojnega dobičkarstva in podkupovanja. Tisti, ki zdaj v kletkah domov za starejše na balkonih poslušajo podoknice predsednika države, se tega še spominjajo, vsi mi drugi, ki nas še niso zaprli, pa bomo izkusili zdaj med prvomajskimi prazniki, ko se bomo plazili in skrivali po gozdovih, odmaknjenih stranpoteh, čez drn in strn, da nas ne dobijo in oglobijo, kako se je včasih hodilo ilegalno praznovat prvi maj. Torej je imela depeša prav, da je pri nas še vse kot nekoč.

 

Šola namesto počitnic

Zdaj, ko se bomo skrivaj povzpeli na tisti hrib v sosednji občini, s katerega je tako lep razgled na našo domovino, sicer ne bomo zakurili kresa, ker bi bilo to prepovedano združevanje polen, in ne bomo postavili mlaja, ker bi pri dvigovanju korenjaki morali stati preblizu skupaj, a vseeno bomo praznovali in prvomajsko počitnikovali kot nekoč – na svobodnem ozemlju!

Prvomajskih počitnic, torej, ne bo. Bodo vsaj poletne? Oziroma, kaj je, če ni počitnic? Šola!

Pravzaprav bi morali biti (v Šoli okusov) novi oblasti hvaležni. Ne pustijo nas delati in ne smemo na počitnice. Lahko se, torej, le učimo! Tako odrasli kot otroci. Eni poslušnosti, drugi matematike. Da bomo vsi dobro vedeli, koga se voli in kdo zna dobro zaračunati.

Ker pa bodo ti prvomajski prazniki kot kaže trajali vsaj še do 15. maja, ko bodo morda našli še kakšnega okuženega, da nam bodo počitnikovanje na domačih balkonih, ob ploskanju in prepevanju, lahko podaljšali še vsaj do naslednje odločitve ustavnega sodišča, ki je ne bodo upoštevali, boste morda dobili veselje do učenja še česa ”manj” koristnega. Da (p)ostanete, saj že veste kaj, in začnete vsaj na domačem balkonu dobro jesti.

Zato vam med prvomajskimi prazniki priporočamo, da si (spodaj) preberete vse o Šoli okusov, v nadaljevanju pa še nekaj priporočil (prvič objavljeno v nedeljskem Večeru v kolumni Ona on – Dopust) o načrtovanju poletnega dopusta.

Šola okusov

Kaj boste spoznali? Zakaj Šola? Zakaj dobrojedci? Zakaj Vivi? Okušati in uživati v hrani! Zakaj naročnina? Kako v Šolo okusov?

Nedeljski Večer, 26. 4. 2020, Ona on, Dopust: Ni čudno, da so (bila) dopustov polna družabna omrežja, počitnic pa le naši spomini.

Piše: Uroš Mencinger

 

Zdaj smo na čakanju, čeprav ima ta karantena veliko elementov dopusta. A to niso počitnice!
Ko ne bomo več čakali, ko se bo Zemlja spet začela vrteti, ko bomo spet začeli normalno delati, bo ravno čas dopustov. Boste šli na počitnice?

V tem je ključ uspešnega okrevanja po tem korona-dopustu! Kajti ne strinjam se s tistimi, ki govorijo, kako bo po koncu karantene vse drugače. Nič ne bo drugače, saj bomo imeli še vedno enako število dni dopusta kot pred korono … In zaradi tega bomo še naprej hodili na enake dopuste, čeprav bodo ti najbrž vsaj letos na krajših razdaljah.

Problem dopusta je v tem, da ti (zakonsko) pripada. Veselje počitnic pa v tem, da so odvisne le od – tebe. Počitnic ti nihče ne da, počitnice si moraš sam narediti. Zato si na dopustu le takrat, ko ti dajo prosto, na počitnicah pa si lahko vedno, ko si zanje vzameš čas.

Dopust je, ko nisi v službi, počitnice pa, ko ne delaš. Toda na dopustu si tako, da nič ne delaš, na počitnicah pa tako, da si čim bolj aktiven.

Dopust je zato stres. Najprej je dopust stres v glavi. Ker ga moraš porabiti, sicer ga izgubiš. Ker moraš nekam odpotovati, sicer se nimaš z ničemer hvaliti. Ker moraš pakirati, razpakirati, spet pakirati in potem vse to oprati. Ker ves čas čakaš, na dopust, na letališču, na trajekt, na večerjo, na vece. Ker ti je potem ves čas vroče, ali pa te (pozimi) zebe. Ker moraš vse to plačati, še preden greš, in tudi še potem ko se vrneš. In ker ti po vsem tem še vedno ostane toliko dopusta, da ne veš kam z njim.

In nato, ko si končno na dopustu, je stres še za telo. Na dopustu je, namreč, vsega preveč. Preveč ležanja, preveč sonca, preveč vročine, preveč kreme, preveč piva, preveč hrane, preveč alkohola, preveč sladoleda, preveč brezdelja. Si res želite na dopust, potem ko vse to že zdaj trpite v karanteni?!

Ni čudno, da so (bila) dopustov polna družabna omrežja, počitnic pa le naši spomini. Zato je zdaj v karanteni potrebno načrtovati počitnice, ne pa čakati na dopust! Ker zdaj ne potrebujemo brezdelja, temveč delo. Počitnice si je namreč potrebno zaslužiti (dopust pa ti piše v knjižici).

Morda letos res ne bomo mogli na svoje staro mesto pod borovci. Najbrž letos res ne bomo smeli na tisto potovanje, za katero varčujemo že od lanskega Šarm El-Šejka. In zagotovo letos ne bomo oponašali sardin na plaži.

Pravzaprav je to priložnost. Da nehamo hoditi na dopust in začnemo uživati na počitnicah. Saj dopusti so se že zdavnaj spremenili v množični turizem, bezljanje za marelami, prepotene avtobuse, natlačene polete, turistične menije, (ne)ugodne pakete, spet kolone, tja ter nazaj. In zaradi tega bi naj bili zdaj, ko se končno bliža konec karantene, slabe volje, ker naj bi bilo po koroni vse drugače, saj naj bi nam vse to vzela?!

Na dopust smo šli zdravi, vrnili pa smo se okuženi … Dobesedno! V Evropo so nam korono zanesli kitajski turisti, k nam pa so nam jo prinesli dopustniški smučarji. In zdaj je Kitajce strah, da jim bodo virus vrnili evropski turisti, nas pa, da bi nam karanteno podaljšali poletni dopustniki.

Prav Slovenija pa je bila pred korono že na zelo dobri poti, da začne z dvigom kakovosti ponudbe omejevati množični obisk dopustnikov in bolj množično privabljati počitniške obiskovalce. Zato se po koroni to ne sme spremeniti, temveč nadaljevati! Resda sprva z našo pomočjo, saj bomo šli namesto na dopust na sosednjo celino na počitnice v sosednjo vas, kamor zdaj ne smemo. A zato bo kakovostna ponudba preživela, nekakovostna pa se bo prečistila! Mi pa? Končno ne bomo na dopustu v stresu!

Nič naj ne bo po koroni drugače! Le to, ko bomo spet lahko potovali, da bomo šli manj na dopust in bolj na počitnice.

(P)ostani dobrojedec (tudi v karanteni)

Tags: , , , , , , ,