(P)ostani dobrojedec (2) – Od doma in brez stika preverjamo, ali ste okuženi z virusom dobrojedstva

Piše: Uroš Mencinger

 

Prvi mesec smo v karanteni kuhali. Ker smo vam ponudili veliko receptov, jih najbrž niste še vseh porabili, zato vas čakajo tukaj. Cepiva še ni, recepti pa so že, vsaj to.

Drugi mesec pa se boste odločili! Ste kuhali le zaradi nuje in dolgčasa, ali pa tudi užitka? Seveda to sprašujemo tudi vaše jedce – ste jedli le med gledanjem poročil o koronavirusu, ali pa ste tudi v karanteni vsaj skušali uživati (pri hrani)?

Odgovoriti (si) morate sami, kajti drugi mesec ne bomo le kuhali, temveč tudi jedli. Le tako se boste lahko odločili: želite (p)ostati dobrojedec ali ne?!

Zdaj sta pravi čas in priložnost za takšne odločitve, saj drugih kot kaže še ne bo tako kmalu. Vlada še čaka …

Zato se odločite sami! Boste tudi dobro jedli ali le dobro igrali tenis? Kajti tenis, golf in balinanje, je rekel govorec, nam bodo dovolili. Odločitev najbrž ne bo težka. Kako pa naj igram golf na domači trati?! 

 

jajca čemaževi popki šparglji2

Mešana jajca, zeleni šparglji, čemaževi popki

Na golf ne smem iz občine, po tenisu ne smem na pivo, pri balinanju pa ne smem bližati … Za to, kar so mi milostno dovolili, nimam osnovnih pogojev in razmer! Imam pa jih za dober zajtrk. S tržnice, ker nanjo zdaj spet smem, sta ostala dva zelena šparglja, na vrtu pa je ostalo za celo pest čemaževih popkov. Jedci bi naredili kajgano, ker je ni potrebno mešati, dobrojedec pa je hitro popekel na mešanici dobrega olivnega olja in doma narejenega rahlo slanega masla skrbno zrezane šparglje in pravkar nabrane popke, odstavil z ognja, v ponev ubil (štiri) jajca (ne že prej v skodelo!) in mešal, mešal, mešal, da je bilo le rumeno in nič belo, šele nato je ponev spet postavil na majhen ogenj in dalje mešal, dokler ni bil zadovoljen z jajčno – kremo. Potem je še malo solil in popral ter jajca razdelil na dva ogreta (!) krožnika. Zraven sta pila zeleni čaj, z okusom zelenih cvetov Slovenije (res).

 

Test, ali ste okuženi

To so bili, torej, podatki, kako se v karanteni zmešajo jutranja jajca … Kako pa je s podatki vlade glede koronavirusa, ki so potrebni, da se karantena lahko čim prej začne resnično (ne le golfarsko) ukinjati? Končno so nehali čakati le na cepivo in maske in se bodo skušali o koronavirusu vsaj malo poučiti, s pomočjo raziskave o prekuženosti tisočglavega vzorca naključnih Slovencev. To pozdravljamo. Saj tisto, da bi se (strokovnjaki) poučili o virusu s pomočjo podobno velikega števila dejansko okuženih, smo že zamudili. Ker ne vemo (ali ne smemo izvedeti) niti, koliko je že ozdravelih (baje več kot 800!), kaj šele, kje (natančno) so se okužili, kako, na kakšen način, koga (vse), kako, na kakšen način so okužili naprej, je v Šoli okusov podatkov in informacij o dobrojedstvu še preveč … Zato pa pravimo, da je to šola le za aktivne!

Zato za začetek priporočamo test. Nima smisla, namreč, da bi vse prebrali (in se celo vpisali!) ter skuhali, potem pa ugotovili, da sploh ne želite dobro jesti … Vas res zanima: ”Rad jem, a ne vem, če dobro?” Želite postati dobrojedec, ki bo vedel: ”Rad dobro jem. Ker vem!”

Brez skrbi, kot vse raziskave in domače naloge v Šoli okusov je tudi ta test – okusen. ”Prekužili” se boste, namreč, z gnudi!

Kaj pa je to? Kdo so gnudi? Se to je? Se s temi žogicami igra golf ali tenis? Je to pečeno, kuhano, mleto, mehko, hrustljavo, okroglo, ploščato, prelito, oblečeno, golo, surovo, za žlico, vilice, nož, lopar ali palico?

Mi pravimo le, da je – dobro! Če pa je to tudi res, morate ugotoviti in narediti sami. Če vam bo uspelo, bomo vedeli že v torek. Ne glede na to, iz katere občine ste, igrate tenis ali golf, ste že na črno menjali gume ali si pobarvali narastek, bomo vedeli, ste okuženi ali ne, če boste – zraven! Kogar ne bo, pa naj čaka na vladne odločitve (po praznikih).

Gnudi

Spletni tečaj o gnudih, cmočkih iz rikote, mehkih nagcih brez obleke, ki niso njoki, a imajo prav tako radi omake.

(P)ostani dobrojedec (tudi v karanteni)

Tags: , , , , , , ,