Tomaž Kavčič si je s svojimi domiselnimi in svežimi kreacijami na nedavnem mednarodnem kongresu JRE priboril letošnjo nagrado za inovativnost.

Vsaka nova kolekcija, vsaka nova inovacija, vsaka nova jed, ima skrbno izdelano dramaturgijo, toda nobena ni sama sebi namen, temveč je tam na Zemonu vse zato, da pričara nasmeh in izvabi zadovoljstvo. Na ta način Tomaž Kavčič slovenski gastronomiji in kulinariki že desetletja kaže pot! Spisek njegovih inovacij, ki so ponarodele, je zato zelo dolg – od solnega žara do suhe jote, od gin tonika na žlico z vonjem po brinju do pizze na žlico, od sadne mineštre do sladice štirje letni časi s cvetom jasmina, ki se v prozorni stekleni posodi odpre pred gosti.

Njegova ustvarjalnost in izvirnost že nekaj let navdušujeta dobrojedce po vsem svetu, zato ne preseneča, da ga je žirija združenja mladih vrhuskih chefov in gostincev Jeunes Restaurateurs na letošnjem 15. kongresu v švicarskem Lucernu nagradila z nagrado JRE Innovation Award 2017“Inovativnost je ključ do napredka. Tomaž Kavčič uspešno ustvarja vrhunske kulinarčne izkušnje in edinstvene užitke na najvišji ravni, pri čemer ohranja globoko spoštovanje do kulinaričnega izročila in tradicije ter ju obnavlja za prihajajoče generacije. Pri tem uporablja moderne in drzne tehnike za ustvarjanje navdihujočih jedi za novo tisočletje.” se glasi argumentacija žirije, ki ne more prehvaliti Tomaževega neomajnega stremenja k vrhunskosti in kreativnosti. Slovenski nominiranci za druge nagrade so bili še: Tadej Gašparin, Gašper Čarman, Jure Tomič, Tanja Pintarič in Ksenija Mahorčič.

Po prejetju odmevnega naziva najboljše chefinje na svetu, s katero je Ano Roš nagradila organizacija The World’s 50 Best Restaurants, je to že druga prestižna nagrada slovenskim chefom v letošnjem letu. Zato ne čudi, da je v svojem pozdravnem govoru na kongresu mednarodni direktor Michelin Guide’s Michael Ellis napovedal, da njegovi inšpektorji kmalu prihajajo v Slovenijo. Tudi najpomembnejši kulinarični vodič na svetu po takšnih dosežkih ne more več ignorirati Slovenije!

Na kongresu JRE pred dvema letoma na Nizozemskem je Ana Roš osvojila nagrado Talent leta. Letošnjega kongresa so se iz Slovenije udeležili: Ana Roš in Valter Kramar (Hiša Franko), Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu), Uroš Fakuč (DAM restavracija), Jure Tomič (Ošterija Debeluh), Boštjan Rakar (Gostilna Rakar), Tanja in Damir Pintarič (Gostilna Rajh), Ksenija in Martin Mahorčič (Gostilna Mahorčič), Uroš Štefelin in Marcela Klofutar (Vila Podvin), Marko Pavčnik (Pavus – grad Tabor), Tadej Gašparin (Restavracija Pikol), Patrizia in Tomaž Bevčič (Rizibizi), Lidija in Brane Justin (Skipass restavracija).

PREOSTALI PREJEMNIKI LETOŠNJIH NAGRAD JRE:

  • DARIO CADONAU (IN LAIN Hotel Cadonau, Brail, Švica) – Taste of Origin Award 2017/18
  • LAURENT SMALLEGANGE (Restavracija Spetters, Breskens, Nizozemska) – Heritage Award 2017/18
  • STEVEN DEHAEZE (Culinair, Lauwe, Belgija) – Entrepreneur Award 2017/18
  • RUDOLF ŠTEFAN (Pelegrini, Šibenik, Hrvaška) – Service Award 2017/18
  • EDWIN SOUMANG (Restaurant ONE, Roermond, Nizozemska) – Talent of the Year Award 2017/18
  • ALEXANDER HUBER (HUBERWIRT, Pleiskirchen, Nemčija) – Never-Ending Passion Award 2017/18

 

Združenje Jeunes Restaurateurs, JRE

Začelo se je v Franciji 1974. leta pod imenom Jeunes Restaurateurs. Zaradi uspešnega koncepta in mednarodnega zanimanja, najprej iz Nemčije, Italije, Belgije in Švice, je organizacija 1993. leta postala evropsko združenje, z vključitvijo Avstralije pa lani svetovno. Združenje Jeunes Restaurateurs je razširjeno že na 16 držav (Avstralija, Avstrija, Belgija, Hrvaška, Nemčija, Francija, Irska, Italija, Luxemburg, Nizozemska, Poljska, Romunija, Slovenija, Španija, Švica, Velika Britanija) v njem pa je 350 restavracij in 160 hotelov.

Člane združenja JRE družijo talent, strast do gostinskega poklica ter želja po izmenjavi izkušenj. Vstopnica za članstvo je predvsem kakovost, ki jo potrjujejo z izborom vrhunskih lokalnih sestavin in proizvodov, ustvarjalnostjo chefov in skrbjo za ohranjanje tradicije. Ob tem so restavracije JRE posebne zaradi svojih lokacij, interjerja, vzdušja in storitve.

V Sloveniji je bilo združenje JRE na pobudo Tomaža Kavčiča ustanovljeno 2007. leta. V njem je trenutno 14 restavracij, z njihovimi lastniki in chefi:

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,