Ta teden kuhamo in dobro jemo kot januarja zadnjih pet let: 2016 goriška vrtnica s polento, 2017 v pečici dušeni lignji z zelenjavo, 2018 panetonov narastek z bourbon omako, 2019 piščančja jetrca s šampinjoni, 2020 Stroganov z gobami in potlačen krompir z janežem Izbor receptov: Violeta Mencinger s polento Pri njih je goriška vrtnica, pri nas, v Solkanu, pa sukenski regut. A v bistvu je za vse - trofeja! Goriški siljeni radič je za dobrojedca kot rogovi kapitalca za lovca. Dosti premalo ga je za vse, ki ga obožujejo z zelenjavo Ko imaš voljo, a ne veš, v katero jed bi jo spremenil(a), odtajaj tiste jadranske lignje, ki so tako veliki, da jih je škoda le na hitro popeči, in vzemi iz omare najboljšo posodo, ki je, seveda, črne barve in zanjo, s pokrovom vred, potrebuješ obe roki. in bourbon omaka Od božiča je ostalo še nekaj panettona, od starega leta pa še malo orehove potice. Nič ne de, če je oboje že malo suho, saj bo v spremenjenem kruhovem narastku, ki je sicer tradicionalna poslastica gostije iz ostankov, zelo sočno. Kdor ne verjame, naj poskusi le omako, a pozor, da se ne napije(te). s šampinjoni Ta piščančja jetrca so tista jed, na katero se spomniš, ko imaš občutek, da si že vse in vsega preveč pojedel, a vseeno je nov dan, nova lakota in nova odločitev: kaj?! Potem pa se ti prikažejo ”tista jetrca” … in popečen krompir z janežem Recept za file Stroganov, ki je iz Rusije v Evropo prodrl že v 18. stoletju, a tukaj je brez mesa.GORIŠKA VRTNICA
Goriška vrtnica s polento
Goriška vrtnica s polento
DUŠENI LIGNJI
V pečici dušeni lignji z zelenjavo
V pečici dušeni lignji z zelenjavo
PANETONOV NARASTEK
Panettone narastek in bourbon omaka
Panettone narastek in bourbon omaka
PIŠČANČJA JETRCA
Piščančja jetrca s šampinjoni
Piščančja jetrca s šampinjoni
STROGANOV Z GOBAMI
Stroganov z gobami, popečen krompir z janežem
Stroganov z gobami, popečen krompir z janežem
chef doma
Zadnje Urejanje: 25. januarja 2021
Ta teden: januarske jedi
25. januarja 2021 - 4 minute branjaZadnje Urejanje: 25. januarja 2021