Poleti kuhamo drugače! Ni najbolj pomembno, da hrana nasiti, temveč da osveži. Jedi so lažje in tudi porcije so manjše. Četudi ne delamo evropsko, jemo glavni obrok šele zvečer. Ker smo se čez dan pred vročino skrivali pod klimo, gremo zvečer, ko se vsaj malo ohladi, na balkon, teraso, vrt. Zato, čim manj smo v kuhinji, tem bolj pa ob žaru. Toda glavna značilnost poletnega kuhanja je vseeno – zelenjava! Veliko je je, poceni je, je lahka, osveži, ne zahteva dolgotrajne in zapletene priprave. Poleti je čas za vitamine!

Zato smo vam olajšali delo in zbrali deset poletnih receptov, v katerih je glavna zelenjava. V nobenem ni mesa, v nekaterih je le nekaj iz morja, toda v vseh je tisto, kar je zdaj najbolj sveže, najbolj sončno in najlepših barv.

Recept: Cezarjeva solata na žaru

ceasar solata na zaru4Caesar Salad ima nekaj značilnosti. Solata je rimljanka in ni narezana, temveč le ločena na posamezne liste. Solata se pripravlja pri mizi, kar pomeni, da se majonezni preliv iz rumenjakov (jajce je kuhano le 1 minuto), limonovega soka, česna in parmezana (sardelni fileji so prišli v preliv pozneje) zmeša pred gostom. Obvezni so tudi opečeni kosi bagete (krutoni). Ker pa jo poleti pripravljamo na domačem vrtu, kjer je tudi žar, so dovoljenje manjše spremembe. Majonezo zmešamo kot smo se naučili v Šoli okusov, s pomočjo električnega mešalca (sekljalca), z utorom za dolivanje olja. Mi uporabljamo Kenwood CH250, ki ga lahko kupite tukaj. Na plinskem žaru s pokrovom opečemo rezine bagete, stopimo sir in popečemo solato. Pri mizi čez solato prelijemo majonezno Cezarjevo omako.

Recept: paprika, polnjena z gobovo omako

paprika polnjena z gobovo omako3Klasične polnjene paprike so poletna jed zgolj zato, ker so se na tržnici ravno zdaj pojavile prve domače zelene paprike, sicer pa so boljše jeseni in pozimi, četudi odtajane. Poleti pa naj bodo paprike polnjene drugače in predvsem lažje. Namesto debele, naj bodo dolge, namesto okrogle, koničaste, namesto zelene, rdeče. In namesto mesa, gobe. Z njimi ste dobili tudi svoj novi najljubši recept za gobovo omako. Ta je, namreč, s sirom in brez jurčkov, zgolj z (rjavimi) šampinjoni.

Recept: poletna fregola z dimljenimi kozicami

poletna fregola s kozicamiTakšna fregola sarda je poletna, ker je v njej toliko okusov, da vsak sam nima možnosti, vsi skupaj pač. Zato je to pašta, ki je sicer bolj rižota, a je vseeno bolj podobna ričoti, toda na koncu to sploh ni pomembno, kajti paradižnik ima okus po česnu in umamiju, grah skrbi za sožitje, z barvo, obliko, teksturo, mladostjo, kozice, ki bi jih lahko tudi spustili, če bi jih le na hitro opekli, pa s svojim dimom, pa četudi same niso dimljene, temveč le začinjene, poskrbita za globino in potop do nadokusa.

Recept: bučkini zvitki s papriko

buckini zvitki s papriko4V nadevu so paprika, olive in trdo kuhani rumenjak, toda zgodbo odloči šele tisto, kar pokapljate na krožnik – olivno olje z okusom limone (Jenko ali Dujc). Ko se vse sestavine povežejo, njihovi okusi za(o)krožijo, teksture v ustih začnejo topiti, takrat si možgani zapomnijo nadokus! Zato so bučkini zvitki sicer hitra (pred)jed, ki pa si jo dolgo zapomniš.

Recept: jajčevci s hariso in leča v solati

melancan harissa leca solata2Gre tudi brez mesa! Zgolj jajčevec, toda z več pikantnosti in nekaj preprostimi dodatki. Maščobo nevtralizira jogurt, vse skupaj pa še dodatno osvežita kislost in zeliščnost leče. Ne ustrašite se pekočine, ki jo ponuja harisa, mešanica severnoafriških začimb. Čim bolj vroče je poletje, tem bolj takšna ostrina ohladi.

Recept: burger rdeče pese z zeljno solato

burger rdece pese5Če ni provokacija za mesojedce, željne rdečega mesa v obliki burgerjev, ki jih presenetimo s povsem vegansko predjedjo, je lahko tudi samostojna brezmesna jed, saj nikjer ne piše, da bi na žaru moral biti vedno prostor tudi za meso. Sicer pa z veganskim burgerjem dobite še recept za štručko, ki jo boste uporabili tudi za pravo, torej, mesno pleskavico, da mesojedci ne bodo prikrajšani.

Recept: sir in zelenjava na žaru

sir zar zelenjava2To je recept, ki je nastal iz upora. Ker nam je bilo, končno, dosti gumijastih sirov na žaru, ki brez okusa škripajo med zobmi, in zelenjave, ki z gostilniških žarov prihaja po tekočem traku kot ne-bodi-je-treba, v ne-sezonski postavi a la jajčevci-bučke-paprika, zgolj z razliko v tem, ali je napita z oljem ali pa izsušena brez njega. Zato je potrebno izbrati pravi sir! Zato so našega naredile krave s Poličarjeve kmetije, mi pa smo jim pomagali le z marinado. Sira nismo položili na rešetko žara, temveč raje na njej dobro ogreli litoželezni pekač za žar (plancha). P.s. Šparglje boste poleti, seveda, izpustili.

Recept: tortilja pizza z lososom in avokadom

tortilla pizza lososZakaj je pizza tako popularna? Zaradi testa ali nadeva? Če je zaradi prvega, potem si je zanj potrebno vzeti čas. Tukaj je recept za dobro domačo pizzo, za katero pa se je potrebno odločiti že včeraj … Kaj pa, če se nam mudi? In če ne gre za testo, temveč za nadev? Potem se da tudi hitreje. S kupljenim testom za pizzo? Ne bomo kupovali nekaj, kar je toliko boljše, če naredimo sami! To je prvo pravilo Šole okusov! To pa pomeni, da lahko kupimo tisto, kar sicer sami ne delamo … Zato smo naredilo pico s tortiljo!

Recept: paradižnikova rižota z olivami in mocarelo

Bolj se rdečijo, bolj me je strah. Da bi nam zmanjkalo paradižnikovih receptov … Toda, brez skrbi, to je nemogoče! Zakaj, torej, ne tudi rižota? Saj vanjo večkrat damo še kaj paradižnika, a nikoli toliko. Tokrat pa naj bo pošteno rdeča in pošteno napolnjena z umamijem. Kolikor ni sama dovolj kremna – ste že premalo mešali -, bo za to poskrbela mocarela, a le, če jo boste nadrobili in če bo prava, torej bivolja. Ne pozabite na baziliko, v rižoti in na njej. Bolj divja, boljša je.

Recept: tarte iz poletne zelenjave

Tarte, ki ga narekuje narava. Kaj je najbolj sveže, najbolj dišeče, najbolj barvito, najbolj zdravo? Na vrh, ko je ta značilna francoska pita že pečena, pa še doma sušeni majhni paradižniki in izdaten ščep sveže in grobo mletega popra. Če je zraven še solata z vrta, ki je naj bo zato za veliko skledo, potem je to celovit dnevni obrok, ki bo zvečer ponudil še hladne ostanke. Pa še slepo peči se boste naučili.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,