Niso najboljši le v solati. Glavni so v omaki. Na pizzi so nepogrešljivi. S testeninami so nerazdružljivi. So v topli ali v hladni juhi. Manj vešči kuharji jih imajo najraje za okraske, bolj vešči pa z njimi dovajajo umami. So sladki, a so v slanih jedeh, so kisli, a so tudi v marmeladah. Lahko so surovi, kuhani, dušeni, praženi, pečeni, sušeni, vloženi. Z njimi začnemo za zajtrk, končamo pa nikoli. So majhni, veliki, okrogli, podolgovati, rdeči, rumeni, oranžni, črni, pisani, vseh vrst, oblik, barv, velikosti, teže. So, skratka, paradižniki! In tukaj v desetih receptih.
 

Recept: bigoli, paradižnik, bučke in kozice

bigoli in bucke kozice paradiznik2Poletna pašta, ki le potrjuje, kar vsi, kajne, že dolgo vemo. Da je tekmovanje odprto in da zmagovalec še dolgo ne bo znan … Vsak novi recept za testenine je – enostavno – še boljši! Ta je tako mesen, čeprav je brez mesa. Ta omaka je tako gosta, čeprav je zgoščena le z bučkami. Ta pašta je tako poletna, čeprav se je ne boste naveličali vse leto.

A biti morajo bigoli! Ne špageti. Bigoli so bolj rustikalni, kmečki, domači, naravni. Pa četudi so kupljeni … Ugriz je konkretnejši in debelina je pomembna. Tako kot je pomembno, da so bučke zrezane na kratek julien, kar vam bo najboljše uspelo z dobro mandolino. In nikar ne hitite ter poenostavljajte. Vsako sestavino je potrebno posebej opražiti, le tako bo razvila svoj polni okus in pomagala vsem skupaj do končnega nadokusa. Če nimate ameriških orehov, jih zamenjajte z lešniki, ne orehi. Če boste kozice zamenjali s škamopi, bo še boljše, a če boste ene in druge izpustili, tudi ne bo škode.
 

Recept: dagnje v paradižnikovi omaki

dagnje v paradiznikovi omaki 33”Buzarski” pristop je, da dagnje naredijo omako. Njegova prednost je v hitrosti; tudi zaradi kruha, h kateremu pač ni potreben še pomfrit.

Kuharski pristop pa je, da omaka klapavice (dagnje) izboljša! Njegova prednost je v dodanem okusu, ki morje z zelenjavo – poglobi. Traja malo dalje; tudi zaradi pomfrita, saj bi bilo k takšnim školjkah škoda le namakati kruh; vseeno pa jed še vedno ostane preprosto-morska in kar kliče po tem, da bi se nekdo spomnil iz slovenskih školjk narediti resno ulično jed. Ker so najboljše pozimi, bi kostanji dobili konkurenco.
 

Recept: paradižnikov cappuccino

Če bo več pene, bo kapučino, če manj (kot na sliki) pa makjato. Pomembno je, da je pod njim dovolj paradižnikove juhe, ki ni običajna, zato jo lahko danes toplo, jutri pa hladno. Primerno za vrtno zabavo z žarom, ko z žara že diši, a meso še ni.
 

Recept: marmelada iz paradižnikov

Marmelada, ki je gotova v slabe pol ure! Marmelada, ki ni (le) za zajtrk, temveč bo danes priloga bulgurju ali rižu, jutri k žaru, pojutrišnjem pa bo še za večerjo, le še kak dober sir ji bo potrebno dodati, npr. ocvrti camembert. V hladilniku vas bo čakala dober teden dni.
 

Recept: shakshuka

Že sataraš je super beseda. A kaj šele – shakshuka! V prvem je več paprike in jajce je umešano, v drugem je več začimb in jajce je na oko. A glavna razlika je pravzaprav v tehniki. Sataraš se praži, shakshuka pa se kuhlja! Kaj je sploh to? kuharski postopek, pri katerem živilo (voda v njem) ne vre, a vseeno rahlo brbota. Počasno kuhanje, na temperaturi med 85 in 95 stopinj. Beljakovina ne zakrkne trdo, temveč mehko. Oziroma, v našem primeru, beljak je kremast kot rumenjak!

Ko je vsega preveč, ne le paradižnikov in paprike, temveč tudi težkih (mesnih) jedi, da je dobro narediti malo premora, je shakshuka hit poletja, ki je lahko tudi glavna jed, če je ob njej le skleda zelene solate, ali pa večerni snack, če je ob njej le kozarec renskega rizlinga. Ne varčujte z začimbami! In glejte v pečico kot v televizijo – vsaka pečica ima svoje muhe in vsako jajce ima svojo svežino, zato ga morate opazovati, kako se beli in postaja kremasto.
 

Recept: piščančja ponev s paradižnički

Zakaj bi bilo preprosto, če je včasih lahko tudi komplicirano? Za razliko med dobrim in boljšim se je kdaj potrebno vsaj malce žrtvovati. Na primer tako, da paradižnikov ne narežete le na štiri dele in jih dodate k mesu šele takrat, ko mu ne grozi več njihova kislina, da se ne bi zmehčalo.

Ker pa niso le kisli, temveč tudi sladki, lahko njihovo sladko plat izkoristimo za karamelizacijo, ki je bo piščančja ponev še kako vesela.
 

Recept: paradižnik, kozice in kozji sir

Seveda, z bučnim oljem in veliko čebule je paradižnikova solata najboljša. Toda, ali ne bi paradižnikove solate vsaj enkrat poskusili malo drugače? Na vrtu so zdaj najlepše barve, eni paradižniki so oranžni, drugi temno rdeči, eni so skoraj črni, drugi skoraj zeleni, eni so veliki, drugi mali, eni okrogli, drugi hruškasti. Še marinada malo drugače (olje oljne ogrščice in olje pistacije), še hitro popečene kozice in ker gre celo po imenu zraven, še kozji sir. Naj bo poleti kosilo vedno tako lahko in pisano!

“Misliš, da imajo vsi olje pistacije,” je vprašala, a tudi nekaj povedala. Da v njeni shrambi nič ne manjka … ”Zato pa ta recept pripravlja on zanjo, moški se znajdemo …” se je odrezal. ”Lahko je orehovo, lešnikovo, samo da ni spet bučno.”
 

Recept: krompirjeva focaccia s paradižniki

Nekatere jedi so temeljne. Pravzaprav so ravno te nujno potrebne za kreativnost. Ne da se vsega ves čas spreminjati in izmišljati. Nekaj mora ostati vedno enako. Tako kot focaccia. Ploščat mlinec iz močno kvašenega testa jo poimenuje Kuharska enciklopedija. Receptov zanjo je vsaj toliko kot za testo za pizzo. Zato nima smisla iskati vedno še enega novega, drugačnega. Odkar je z njo zadovoljen, jo le še ponavlja. Saj ona poskrbi, da je zraven vedno kaj drugega.

Krompir ji da višino, zračnost, mehkobo. Ko uporabi večji pekač, je nižja in zato bolj hrustljava, z manjšim je višja, voljna in penasta. Skrivnost uspeha pa je pravzaprav bližnjica, ki je niti njej ne razkrije. Le kaj bi si mislila, če bi vedela, da uporabi kar krompirjev pire iz vrečke?! Priznam, včasih je potrebno tudi tako. Glavno, da je vesela!
 

Recept: pizza z mocarelo, paradižniki in inčuni

Ta pizza se imenuje tudi pizza Palermo. Toda zanjo ni potrebno na jug Italije, če le imate dovolj zanimive paradižnike, čim manjše in čim bolj pisane, tem boljše. Pravzaprav gre za inačico italijanske klasike, s katero paradižnik, mocarela in bazilika (napoletana) ustvarijo italijansko zastavo (tre colore). Toda, z malo domišljije in s polnim hladilnikom bo hitro nastala pizza od koder sem doma. Le na sardelne fileje nikar ne pozabite. Že zato, da se bo zraven prilegel hladen rose.
 

Recept: paradižnikova omaka s pečenimi paprikami

To so špageti, ki bodo postali vaša stalnica! Kdo pa nima rad paradižnikove omake? Kdo pa je vedno ne naredi malo drugače?! Če bi pri kuhanju zgolj ponavljali, bi bilo preveč dolgočasno. Variacije so tisti odločilni ščep, ki jedem daje – nadokus!

Tukaj je to paprika. Pečena paprika. Tista paprika, ki ste jo doslej vedno jedli z okusom česna, peteršilja in kisa v ustih. Tukaj pa špageti slavijo njeno sočno, mehko in sladko meso. Pa še ena sprememba: parmezan je v omaki, na vrhu pa je rikota. Ta trik pa lahko uporabite kar pri vseh variacijah paradižnikovih omak.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,