Zakaj kulinarični razgled v rovinjski marini ne preseneti in zakaj je to dobra vest za obiskovalce mišelinskih restavracij? Agli Amici Rovinj ne preseneti, toda navduši!

 

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger

St. Tropez je preteklost, ker sedanjost je Rovinj! V prvem so sicer še vedno večje jahte, toda saj v drugem lastniki malo manjših jaht tako ne spije na svojih čolnih, temveč v apartmajih najboljšega hrvaškega hotela (člana združenja najboljših hotelov na svetu Leading Hotels of the World), pred katerim sidrajo, jejo pa kar nad glavami svojih kapitanov in še neprimerno boljše kot v Le Clubu 55!

Agli Amici Rovinj, zunaj3

Agli Amici Rovinj

Ker tobačni dediči iz Maistre na strehi pet-nadstropnega-zvezdičnega Grand Park hotela tri leta zapored niso uspeli prepričati mišelinskih inšpektorjev, so v pritličje pripeljali chefa z dvema zvezdicama, da so končno dobili ”vsaj” eno. Uspelo jim je že v prvem poskusu, saj se res ni spodobilo, da so njihovi gostje imeli najlepši razgled na jadransko sonce, ki zahaja za restavracijo Monte … ”Dobrodošli v svetu luksuza”, v katerem Rovinj nima le treh 5-zvezdničnih hotelov (Grand Park, Monte Mullini in Lone), temveč tudi dve mišelinski restavraciji (Monte in Agli Amici). P.s. Ko Cap Aureo nanjo še (vedno) čaka, je v Rovinju trenutno najdaljša vrsta na hrano pred ulično stojnico Fish House, v kateri chef Jasmin soparjene bao bunse navdušujoče polni s hrustljavimi sardelicami.

Kako dobro boste v rovinjskem Agli Amici jedli in pili, je v

FOTO ZGODBA AGLI AMICI ROVINJ

Od Furlanije do Istre

Agli Amici Rovinj, Jagnjetina iz Kanfanarja, file, terina2

Agli Amici Rovinj, Jagnjetina iz Kanfanarja, file, terina

Za Michelin je Agli Amici v ”depandansi” rovinjskega Grand Park hotela za 1 zvezdico, za Šolo okusov pa za 4 srčke, torej se strinjamo. Nismo pa enakega mnenje glede strehe hotela, kjer je pravzaprav vhod v Grand Park in je v petem nadstropju tudi restavracija Cap Aureo s chefom Jeffreyem Vello. Kako dobro boste jedli v Cap Aureo, je v

FOTO ZGODBA CAP AUREO

Rovinjski Agli Amici chefa Emanueleja Scarella vsekakor navduši! Paviljonsko restavracijo v marini, na promenadi in pred luksuznim hotelom, je zvezdniški italijanski arhitekt temu primerno oblikoval, kuharski in natakarski brigadi je pustil dovolj prostora v notranjosti, gostom pa na terasi. Vsaka okrogla miza, ki bi gledala jahtam v lonce, če njeni lastniki ne bi jedli raje v Agli Amici, ima sedežno garnituro za počitek gostov pred ”delom” in ogledovanje svetih lepot Rovinja, otoka Sv. Katarina in polotoka starega kamnitega mesta, na vrhu katerega je cerkev Sv. Evfemije. S kavča si ogledaš sončni zahod, v družbi pozdravov, ki ti jih v hodih in parih pošiljata Scarellova pomočnika, ki sta glavna v Rovinju, Lorenzo Lai in Elia Calcinotto, da se nato za mizo lahko brez motenj posvetiš le lepotam krožnikov enega od treh Scarellovih degustacijskih menijev, ”od Vidma do Rovinja, od Furlanije do Istre”, Godia, Istra, Rovinj (1.100, 1.000 in 850 kun). Strežba je vrhunska, od gostitelja, ki pripoveduje zgodbice, kako je chefu in nam bučkine cvetove danes zjutraj kar sam nabral, do someljeja, ki nam izbira predvsem tuja vina, od natakarjev, ki sinhrono prinašajo in predstavljajo jedi, do tekačev, ki neslišno odnašajo krožnike, točijo vodo in skrbijo za kruh.

Agli Amici Rovinj

Agli Amici Rovinj, deputy chef Elia Calcinotto

Zato rovinjski Agli Amici chefa Emanueleja Scarella v izvedbi Elie Calcinotta in Lorenza Laija navduši, zato ne preseneti! V tem ambientu, na tej lokaciji, v sklopu tega hotela in pod vodstvom tega chefa vse to tako vrhunsko, elegantno in brezhibno – pričakuješ. In v tem pričakovanju te Agli Amici ne razočara. V tem pričakovanju te vsako dejanje, vsak hod, vsaka jed poboža in razvaja. Zato v apetitnih dražljajih veš, da to ni paradižnik, saj ima tako paradižnikast nadokus, in da oliva v ustih ne bo zagrenila, temveč eksplodirala; zato krem in pen ni preveč, čeprav so v vsaki jedi, a imajo vedno in povsod natančno določeno mesto, vlogo, čast in pomen; zato nič ne speče, nič ne zabeli in nič ne štrli, ker je vse v sožitju vseh osnovnih okusov in harmoniji vseh elementov nadokusa; zato je, skratka, jagnjetina iz Kanfanarja, ker se chef, čeprav je suh in dolg, ob njej tako široko smeji, da se le z malo oljčnega olja s solnim cvetom kar stopi, ”slabi” kosi v terini zaradi koromačevega peloda, Kumparičkine kozje skute ter istrskih tartufov in divjih zelišč pa postanejo drugi najboljši, saj jim sledi še vse v raguju iz drobovine in s polento v storžu !

Agli Amici v Rovinju te navduši, ker ti tako brezhibno dvigne senčila na svoji razgledni terasi, da lahko v petih hodih pokukaš v ”dolgočasni” svet luksuza.

Zakaj SRČKI

Agli Amici Rovinj

Agli Amici Rovinj 3

Michelinova zvezdica v rovinjski marini

Visoka kuhinja od Furlanije do Istre
Klik

Michelinova zvezdica v rovinjski marini

Agli Amici

2 zvezdici iz Godie

Chef Emanuelle Scarelo
Klik

2 zvezdici iz Godie

Cap Aureo

Chef Vella (1)

Zelenjavni haute cuisine

Chef Jeffrey Vella
Klik

Zelenjavni haute cuisine

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , ,