Ocenjujemo doma: Janez Bratovž s svojimi izdelki izziva domače chefe, da vložnine z JB znakom spremenijo v svoje domače kuharske mojstrovine

Preizkušata: Violeta & Uroš Mencinger

 

Ker ne moremo v gostilno, pride gostilna k nam. Tokrat smo preizkusili paket za domov JB restavracije. Veliki mojster JB, Janez Bratovž, s pomočjo sina Tomaža tudi v koroni kuha s polno paro in za ❤️❤️❤️❤️! Eden najboljših slovenskih chefov, ki ima v Ljubljani najboljšo fine dining restavracijo, v svoji spletni trgovini ponuja prav takšno, fino, kulinarično izkušnjo za domov. Vložnine, od rdeče pese do kutinove marmelade, paštete in terine, namazi, mesne omake in celo testenine z JB znakom in kakovostjo izzivajo domače chefe, da jim dodajo še svojo kuharsko motivacijo in jih spremenijo v zajtrk, kosilo, večerjo, za domačo mizo, v karanteni in lock downu, v kulinarično dogodivščino s podpisom in štirimi srčki JB. 

JB paket jetrna pašteta in priloge6

Doma iz JB restavracije

JB-jev paket je izziv zato, ker se ga ne da le odpreti in namazati … Sveži in ročno izdelani špageti nočejo omake iz vrečke, kolerabin humus hoče dostojno spremljavo prav tako izbranih salam in sirov, jetrni pašteti z orehi in pistacijo se ne zadovoljita s trgovinskim in včerajšnjim kruhom, pa čeprav jima pomagata marmelada pečenih sliv in džem odležanih kutin, fermentirana rdeča pesa noče v solato in hoče spoštljiv odnos. Še ajvar zahteva fine čevapčiče, predvsem pa omake za govedino ne nastane le šest litrov iz kar sto litrov kosti, zelenjave in dvodnevnega kuhljanja, zato, da bi z njo zalivali vsakdan …

Kako se s kolerabinim humusom družijo Komelove salame iz Kobjeglave, oziroma Štanjela, in Zidaričevi siri iz jame? Zakaj je veganski humus tudi za dobrojedce, če je namazan na drožasti kruh enozrnice? Kakšna paradižnikova omaka čaka v domači shrambi na paket z domačimi špageti-piciji iz JB restavracije? Koga boste, odvisno od epidemije, povabili na večerjo z jetrnim parfejem po vzoru francoskega chefa z začetka kariere slovenskega chefa? Kakšen obogateni (jajca, maslo) kruh po vzoru ameriškega chefa, ki se je učil v Franciji, je najboljši za JB-jeve paštete? In zakaj je steak-frites najboljši doma, še posebej s tako svilnato, gladko, polno, globoko in lepljivo omako, ki se je tri dni kuhala? Odgovori v foto zgodbi!

steak frites JB omaka4

Steak frites in JB omaka

Skratka, ne namažite ocvirkov predebelo, a tudi ne pretanko, in pojdite prej in potem na daljši sprehod, na katerem ne potrebujete maske, temveč le okus, potrpljenje in znanje, ker to so točno tiste tri sestavine, ki vam jih je JB skuhal za domov.

 • JB paket

  Vsak novi klik v JB-jevo trgovino predstavi kak nov izdelek. Ko smo mi naročali, jih je bilo veliko manj kot takrat, ko jih boste vi, pa vseeno smo se ”trudili” več dni, od jutra do večera, da so nam popestrile dolgčas zaradi zaprtja gostiln. Zato tudi vam ne priporočamo, da jih pospravite na mah, pa čeprav vas bo mikalo, saj si zaslužijo, da jih nadgradite še s svojo kuharsko pridnostjo. Za spodbudo je v nadaljevanju cela foto zgodba predlogov.

  Izdelke JB restavracije lahko naročite tukaj.

  JB paket za domov
  od
 • Zajtrk

  Zelenjavni humusi kot namazi na (predvsem) drožastih kruhih so modna zapoved ne le za vegane, temveč tudi dobrojedce. JB je tukaj, torej, v trendu, ki ni le zdrav, temveč tudi okusen. Kolerabin humus ima sicer dovolj mehko, kar penasto, strukturo, da je vsaj med (delovnim) tednom lahko sam na dobrem kruhu, ali po chefovem priporočilu ”kot namaz, ki se poda k sveži zelenjavi ali krekerjem”. Priporočamo pa, da mu (vsaj) za vikend še kaj dodate, oziroma, ne le kar nekaj, temveč humusu in chefu primerno! Mi smo izbrali salamo Q-Komel iz restavracije Kobjeglava na Gradu Štanjel, z zadnjega obiska na Krasu pa je ostal še Zidaričev sir jamar. Kruh z drožmi smo spekli iz moke enozrnice in polbele pirine moke.

  kolerabin humus JB salama Qkomel zajtrk
  od
 • Kosilo: testenine

  Za hitro kosilo s skledo solate ali kot se v Italiji spodobi, za toplo predjed. JB-jeva pašta so domači špageti, ki jim v njihovi domovini pravijo piciji. So sveži, zato ne dovolijo oklevanja. Če niste zraven naročili pesta iz pinjol, 36 mesecev zorjenega parmezana, olivnega olja Sancin iz Doline pri Trstu, soli in kapucinke ”z Matjaževega vrta”, morate pobrskati po lastni shrambi. Mi smo v njej našli paradižnikovo omako, ki smo jo skuhali potem, ko smo ob predkoronskem obisku v JB restavraciji dobili navdih ”surove” omake čez špagete imenovane morje. Gre za to, da je zmotno, da je potrebno paradižnikovo omako dolgo kuhati. Pomembno je ”le”, da jo skuhate v sezoni, ko so paradižniki najlepši, in pogrejete med letom, ko na takšnih špagetih takšna omaka potrebuje le parmezan.

  špageti JB paradižnikova omaka vivi
  od
 • Večerja

  Količina in število kozarcev zahtevata v koroni več sorodnikov (iz istega gospodinjstva), v normali pa več prijateljev (in več vina). Za oboje pa se je potrebno potruditi! Chefa, Janez in Tomaž, sta se s paštetama, obe sta jetrni, v eni so orehi, v drugi pistacije, ki sta jima dodala še marmelado iz pečenih sliv, kutinov džem in fermentirano rdečo peso s hrenom. Ker je predvsem pašteta s pistacijo pravi jetrni parfait iz francoske podeželske klasike, ki jo chef Bratovž temu primerno v inačici terine ovije v slanino mangalice, smo ji spekli brioche, prav tako po francoskem vzoru. Bratovževa ”pašteta” nas je spomnila na parfait Emila Junga, ki smo ga spoznali v njegovem Au Crocodile, pred približno toliko leti kot se ga je JB naučil v Tschebullu ob Baškem jezeru, kjer je začenjal svojo kariero. Brioche pa smo posvojili v French Laundry najboljšega ameriškega chefa Thomasa Kellerja, od koder smo domov tovorili njegovo knjigo Bouchon Bakery.

  Za vložene srebrne čebulice se navzoči zahvaljujejo Majdi, za sladko-grenko-kislo marmelado iz kumkvatov pa Vivi.

  JB paket jetrna pašteta in priloge
  od

Šola okusov

 • Shramba je vir dobre kuhinje.
 • Dobra shramba ni trgovinska polica, temveč celoletna ozimnica domačih vložnin in hram najboljših sestavin.
 • Zato mora biti dobra shramba čim bolj raznovrstna.
 • Zato v dobri shrambi (lahko) hranimo tudi kupljene izdelke, toda le najboljše.
 • Dobri chefi dobro kuhajo tudi za shrambo, zato naj njihovi izdelki najdejo prostor tudi v naši, domači shrambi.
 • Lahko je kuhati s pomočjo dobro založene shrambe.
 • Najboljši chefi delajo najboljše omake.
 • Najboljše so tiste jedi, ki imajo dobro omako.
 • Najboljše so tiste vložnine, ki jim narežemo najboljši kruh.
 • Najboljši je tisti kruh, ki ga spečemo sami.

VIVI ZA VAS
Šola okusov za vašo shrambo

VIVI ZA VAS
Šola okusov in peke kruha

IZBOR OKUSOV

Kako v ŠOLO OKUSOV?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Rad dobro jem, SladoLent

Tags: , , , , , , , , ,