Ocenjujemo doma: Janez Bratovž s svojimi izdelki izziva domače chefe, da vložnine z JB znakom spremenijo v svoje domače kuharske mojstrovine Preizkušata: Violeta & Uroš Mencinger Ker ne moremo v gostilno, pride gostilna k nam. Tokrat smo preizkusili paket za domov JB restavracije. Veliki mojster JB, Janez Bratovž, s pomočjo sina Tomaža tudi v koroni kuha s polno paro in za ❤️❤️❤️❤️! Eden najboljših slovenskih chefov, ki ima v Ljubljani najboljšo fine dining restavracijo, v svoji spletni trgovini ponuja prav takšno, fino, kulinarično izkušnjo za domov. Vložnine, od rdeče pese do kutinove marmelade, paštete in terine, namazi, mesne omake in celo testenine z JB znakom in kakovostjo izzivajo domače chefe, da jim dodajo še svojo kuharsko motivacijo in jih spremenijo v zajtrk, kosilo, večerjo, za domačo mizo, v karanteni in lock downu, v kulinarično dogodivščino s podpisom in štirimi srčki JB. Doma iz JB restavracije JB-jev paket je izziv zato, ker se ga ne da le odpreti in namazati … Sveži in ročno izdelani špageti nočejo omake iz vrečke, kolerabin humus hoče dostojno spremljavo prav tako izbranih salam in sirov, jetrni pašteti z orehi in pistacijo se ne zadovoljita s trgovinskim in včerajšnjim kruhom, pa čeprav jima pomagata marmelada pečenih sliv in džem odležanih kutin, fermentirana rdeča pesa noče v solato in hoče spoštljiv odnos. Še ajvar zahteva fine čevapčiče, predvsem pa omake za govedino ne nastane le šest litrov iz kar sto litrov kosti, zelenjave in dvodnevnega kuhljanja, zato, da bi z njo zalivali vsakdan … Kako se s kolerabinim humusom družijo Komelove salame iz Kobjeglave, oziroma Štanjela, in Zidaričevi siri iz jame? Zakaj je veganski humus tudi za dobrojedce, če je namazan na drožasti kruh enozrnice? Kakšna paradižnikova omaka čaka v domači shrambi na paket z domačimi špageti-piciji iz JB restavracije? Koga boste, odvisno od epidemije, povabili na večerjo z jetrnim parfejem po vzoru francoskega chefa z začetka kariere slovenskega chefa? Kakšen obogateni (jajca, maslo) kruh po vzoru ameriškega chefa, ki se je učil v Franciji, je najboljši za JB-jeve paštete? In zakaj je steak-frites najboljši doma, še posebej s tako svilnato, gladko, polno, globoko in lepljivo omako, ki se je tri dni kuhala? Odgovori v foto zgodbi! Steak frites in JB omaka Skratka, ne namažite ocvirkov predebelo, a tudi ne pretanko, in pojdite prej in potem na daljši sprehod, na katerem ne potrebujete maske, temveč le okus, potrpljenje in znanje, ker to so točno tiste tri sestavine, ki vam jih je JB skuhal za domov. Šola okusov VIVI ZA VAS Brez omak se tudi doma ne da! A zaradi tega ni potrebno, da greste na podstrešje v lov za tistim velikim loncem, v katerem je babica nekoč kuhala perilo. Kar potrebujete, je največji pekač in le nekaj ura dela, ki pa ga bo večinoma opravila kar pečica. Kar so za fine omake francoski fondi (osnove), je za mesno-testeninske omake soffritto - sofrito! Pripravek, ki ne sme manjkati v nobeni kuhinji. VIVI ZA VAS Najprej ga hitro spečemo, nato pa še hitreje opečemo, za sendvič z govejim zrezkom in marinirano pečeno papriko. Kruh je za kosilo (kot sendvič) takrat, ko ni časa ali volje za kuhanje. Zakaj ne bi bilo vsaj enkrat ravno obratno - kruh ravno zato, da je sveže spečen doma za kosilo?! Recept kruh, ki je že narezan, že namazan in že zapečen, zato je že sam zvezdnik, ki mu bo tudi najboljša klobasa (z žara) le spremljava. VIVI ZA VAS
Šola okusov za vašo shramboDomači relish s kumaro in papriko
Domači relish s kumaro in papriko
Zelenjavni demi glace
Zelenjavni demi glace
Sofrito
Sofrito
Šola okusov in peke kruhaKoruzni kruh, paprika in goveji zrezek
Koruzni kruh, paprika in goveji zrezek
Kruh z orehi, feto in olivami
Kruh z orehi, feto in olivami
Zeliščni kruh v plasteh
Zeliščni kruh v plasteh
Šola okusov, Rad dobro jem, SladoLentRad dobro jem
JB restavracija za domov: izziv

à la carte
Zadnje Urejanje: 8. decembra 2020
JB restavracija za domov: izziv
7. decembra 2020 - 8 minut branjaZadnje Urejanje: 8. decembra 2020
Je nekje vmes med indijskim čatnijem in domačo mezgo. Je, namreč, sladko-kisel po prvem in mezgasto-konsistenten po drugi. Kar ga dela drugačnega in s tem vašega, je natančnost rezanja. Kumare, paprika in čebula so zrezani enakomerno in majhno, saj je pomembno, da je relish gosta omaka, ki pa v sebi...
Klik
Zakaj je to pomembno? Ker moramo biti dobrojedci, ne jedci! Ker se jesti začnemo učiti že pred rojstvom. Ker vemo, kaj pijemo, ne vemo pa, kaj jemo! Ker hrana ni le všečna in nevšečna! Ker hrane ne smemo ceniti le subjektivno, temveč tudi objektivno. Ker je zato potrebno znati jesti!...
Klik