Ta teden kuhamo in nabiramo kot v Šoli okusov: gobe, v juhi in cmokih, s polento in kozicami, jagodičevje z rožmarinom Izbor receptov: Violeta Mencinger On zanjo preprosto iz pečice: iz gozda in morja ”Greva ven?” Spet je imel nekaj časa občutek, da ga ne sliši, nato pa je vendarle odgovorila. ”Če pa berem ... Najdi si kakšno delo, če ti je dolgčas. Lahko bi, na primer, posesal. Kdaj si nazadnje?”... Torej je raje nekaj skuhal! Poletna gobova juha iz jurčkov in lisičk z zelenjavo, zelišči in sladko smetano Najboljša je, seveda, če gobe sami naberemo. Toda druga najboljša je ta, ki je brez čebule. Zgostite jo raje s krompirjem, čebulo zamenjajte s porom in ne varčujte s korenjem ter zelišči. Zraven pa suhi jurčki v krompirjevem cmoku z mlado špinačo Ko je njihova sezona, gre le zato, na kakšen način lahko jurčke še pripravimo. Ker časa za razmislek ni veliko, škoda jih je, da bi v hladilniku čakali neodločne in potem končali (le) v juhi. Pesto bazilike, pistacije, parmezan, cvetovi koromača in oljna ogrščica Saj vem, da se ne sme, a se je vseeno zgodilo. Zato priznam, da bo pol manj bolelo: za tisti ostanek polenta, ki je ostal v loncu, se je, namreč, vnel boj … Pozor, torej, da se tudi vam ne bo tako godilo. Naj bo, skratka, dovolj! Lahkotno-sladek konec poletnega kosila na domačem vrtu in kompot iz jagodičevja Ne, to ni panakota, čeprav ji je malo res podobna. A zato je krema, ker se prav nič ne trese in sploh nima okusa po smetani. Ker je kosilo morsko, je takšna, rožmarinova, tudi sladica.KOZICE IN JURČKI
Kozice in jurčki
Kozice in jurčki
GOBOVA JUHA
Gobova juha z jurčki in lisičkami
Gobova juha z jurčki in lisičkami
OCVRTI JURČKI
Krompirjev cmok, špinača, ocvrti jurčki
Krompirjev cmok, špinača, ocvrti jurčki
POLENTA Z JURČKI
Polenta s pistacijo in pestom bazilike, jurčki
Polenta s pistacijo in pestom bazilike, jurčki
ROŽMARINOVA KREMA
Rožmarinova krema in kompot iz jagodičevja
Rožmarinova krema in kompot iz jagodičevja
izbor okusov
Zadnje Urejanje: 13. julija 2020
Ta teden: po kosilo v gozd
13. julija 2020 - 4 minute branjaZadnje Urejanje: 13. julija 2020