





Ideja je doma v restavraciji hotela Marina, kjer Ivica Evačič – Ivek polento gratinira, ko jo napolni s polenovko in divjimi šparglji. Za domačo rabo smo uporabili lososa in mlado čebulo. Primer, kako iz tople predjedi lahko nastane celotno kosilo, še posebej, če je v hladilniku ostalo še nekaj čajne juhe…
VEČPomlad
Srednje
Priprava

Pravimo mu tudi šodo, a to je še iz ”starih” časov. Pijano-stepeni rumenjak ima tokrat še malo več maliganov kot običajno, saj smo namesto sladkega vina uporabili alkoholizirano marsalo. A brez skrbi, pogovarjamo se le o kapljicah in jemo predvsem jagode. Lahek zaključek majskega kosila, ki ga je osrečilo sonce….
VEČPomlad
Enostavno
Priprava

Ni boljšega kot krožnik mladega krompirja in skleda mlade solate. Razen, ko ti zmanjka rožmarina. Mar ni že čas, da bi zamenjali recept? Torej, tudi tako preprosto kosilo je lahko včasih malo manj preprosto. Pa ne zato, ker bi bilo težko zmešati avokadovo kremo ali narezati šparglje ali čilijem pobrati…
VEČPomlad
Enostavno
Priprava

”Brez zraka” se sliši tako vesoljsko in znanstveno, zato nas je v domači kuhariji te modernistične tehnike strah. Dejansko pa se je z njo kuhanje sploh začelo. Zelo podoben princip je uporabljal že pračlovek! In jutri ga boste tudi vi! Danes ni več sodobnega chefa, ki ne bi gostom razlagal,…
VEČSrednje
Priprava

Če je rojstni dan, obletnica, posebno slavje, še toliko boljše, toda dovolj je le – zahvala. Vsaki sezoni se je potrebno zahvaliti za to, kar nam prinese! In pomlad je pri tem vedno zelo radodarna. Povabimo, torej, pogrnimo dolgo mizo, pobrišimo prah z najboljšega servisa, ohladimo vino in za nedeljo…
VEČPomlad
Srednje
Priprava

Kako diši, kajne, ko cveti akacija. In koliko grmov je kar ob poti, ki je naša vsakdanja. Naj nam odišavi, torej, še kosilo! Rižota je bo vesela, saj jo bo tudi polepšala. Želite še močnejše okuse? Na rob krožnika cvetovi timijana, že zaradi barve, na vrh rižote pa drobljeni in…
VEČOn zanjo
Enostavno
Priprava

Pomembno obvestilo! Nadaljnje branje vas lahko pripelje do tega, da boste pričujoči recept uporabili v lastni kuhinji. V tem primeru vam, namreč, grozi, da ne boste hoteli jesti več mesnih burgerjev. In to bi lahko posledično privedlo do propada svetovne fast food industrije. Samo opozarjamo … Kriva je sicer soseda….
VEČPomlad
Enostavno
Priprava

Najprej so divji, potem pridejo (domači) zeleni, nato vijolični in na koncu še beli. In vsaki imajo svoje recepte. Zato so vijolični najboljši z ušeski, tako kot jih ima pred tem rad brokoli. Posebnost tokrat je pesto, ki je iz indijskih oreščkov, manj oljnat in oreškasto aromatičen, zato pa bolj…
VEČPomlad
Enostavno
Priprava

Rabarbara je tista, ki ima spomladi na vrtu največje liste in najdaljša stebla. Ko je bo čez nekaj časa polna cela tržnica, bo za kompot, ko pa je še tako mlada, je potrebno vsako njeno sočno steblo, ki je tako prijetno kislo, posebej zložiti v dolgi tart, in ji podložiti…
VEČPomlad
Srednje
Priprava

”Kako pa ga boste pripravili,” je zanimalo mesarja. Da ne bi bila še razlaga 24 ur dolga, sem poenostavil. ”Dušenje …” Mesar pa: ”Pravilno. Toda še boljše je, če vzamete bočnik. Je sicer evro dražji, a bo mehkejši.” Morda pa bo to prebral in videl, da je uspelo vseeno z vratom….
VEČOn zanjo
Srednje
Priprava

Slovenci ne moremo brez juhe. Problem je le v tem, da je vedno goveja. Se je še niste naveličali? Kot da bi Francozi vsak dan jedli čebulno … Zakaj pa je ne bi enkrat za spremembo mi? Toda ne težko, gosto, enolončno in kalorično! Pač pa iz mlade čebule in…
VEČPomlad
Enostavno
Priprava

Sonce že lepo ogreje in zato se kosilo začne na terasi z mehurčki v roki. Ko si drugi ogledujejo spomladansko cvetenje, se eden od gostiteljev izmuzne, da pripravi prvi krožnik. Zeliščna panakota že od včeraj čaka v hladilniku, surovi zeleni šparglji so se dve uri marinirali v olivnem olju in…
VEČPomlad
Enostavno
Priprava

Kaj je najboljši del postrvi? Meso ali koža? Pri klasičnih postopkih priprave se moramo odločiti za eno ali drugo, saj oboje ni nikoli enako dobro. Zato je rešitev vroča vodna kopel – najprej sous vide, nato pa v vroče olje, a ne na glavo, temveč le do polovice in z obratom! Na…
VEČOn zanjo
Enostavno
Priprava

”Niti miz še niso pogrnili!” Bilo je že nekaj minut čez deveto, jedilnica restavracije, v kateri si čez dan s pintxosi obiskovalci Guggenheimovih razstav obnavljajo energijo, pa je bila še povsem prazna. Resda so bili pločniki na poti do tja polni, Španci vseh generacij so pred lokali držali kozarce v…
VEČPomlad
Enostavno
Priprava

Saj je bolj preprosto iz vrečke. Toda, ali govejo juho v nedeljo, ko se zbere cela družina, tudi zamešate v vroči vodi in iz vrečke? Če ne drugega, v tej vrečki ni mesa, ki bi ga potem lahko ponudili v nadaljevanju. In prav k njemu, ob beluših, seveda, se bo…
VEČOn zanjo
Srednje
Priprava