





To je lahko za zajtrk. Ali kosilo. Zakaj pa ne kar za večerjo?! Hm, saj tudi za malico bi šlo. Za zajtrk s kavo, za kosilo s solato, za večerjo s kozarcem vina. In za malico z rokami – direktno v usta. To je lahko le za oči. Saj pravimo,…
VEČ
Je zvečer, še preden se je po poročilih začel film, pozvonilo ali zakrulilo? Saj je vseeno, najsi bo obisk ali majhna lakota, pomembno je le, da ste gospodar svojih gospodinjskih nakupov. Če vsak teden napolnite keson s plastično embalažo, niste. Če vsako jutro kupite, kar ste včeraj pozabili, tudi ne….
VEČ
Bistvo kuhanja je kombiniranje. Zato nikar, da je dobro, če je potrebno le dosoliti, in da je okusno, če je vsak dan enako. Koliko začimb je na polici? In kolikim je že potekel rok trajanja? Koriandra ne uporabljajo le Portugalci in ingver ni le za prehlad. Krompir ni le ene…
VEČ
Zeliščni vrt ni več čudež, s katerim so včasih svetovni chefi pridobivali Michelinove zvezdice. Danes celo praktični Slovenci, ki vsak kvadratni meter domačega vrta in kvadratni centimeter blokovskega balkona izkoristimo za sadike paradižnikovega volovskega srca ali vsaj semena redkvice, vemo, da je boreč sicer zelo invaziven, zato zanj potrebujemo veliko…
VEČ
Pri nas smo glede mlečnega riža v zmoti. Tako kot ga imajo otroci radi – s čokolado, sladkorjem, cimetom ali kar vsem skupaj -, se ga odrasli izogibamo. Saj res ni za hujšanje, toda tudi ni res, da mora biti le za večerjo. V Franciji je mlečni riž pogosta sladica!…
VEČ
Ker je zime konec, so od belušne cikorije (z ljubljanske tržnice) ostali le še dolgi in regrasto nazobčani list (notranji poganjki so šli že prej za solato, narezani na tanke palčke in namočeni v vodi, s prelivom iz sardelnih filejev), ker je prvi pomladni dan, je dišalo po čemažu, in ker…
VEČ
Buzara je zakon! V eni je preveč vina, v drugi drobtin, v tretji česna, pol prisega na rdeče (s paradižnikom), pol na belo(brez njega), včasih je tekočine preveč, še večkrat premalo, vedno pa se najemo bolj kruha kot školjk … Pa kaj! Buzara je zakon! Čeprav se drugih zakonov ne…
VEČ
Niti pizza ni dobra vsak dan … Pa tudi, če zunaj sneži in je pošteno mraz, ne more vedno pogreti le pečenica s kislim zeljem … Torej? Pečenico na pizzo! Spet novi dokaz, da domišljija pri oblogah za pizze nima meja in ovir. Oziroma, da je pizza velikokrat le izgovor…
VEČ
Po dežju pozimi ne posije sonce. Ponavadi je oblačno. V takšnem vremenu je sneg že februarja gnil in smuke je konec že po eni uri. To pa še za pošteno lakoto ni dovolj. ”Kvečjemu za pohorski lonec,” je izbrala hitro kosilo na Ruški, namesto črničevca s klobaso na Cojzerici. A…
VEČ
Kriv je bil pravzaprav ekonom lonec. To je tisti lonec na pritisk, ki so ga takrat, ko so nam še starši kuhali, vsi imeli. Potem je pa nekaj kuhinj eksplodiralo in jih imajo zdaj le še podstrešja. A PC (pressure cooker) lonci spet prihajajo! Z boljšimi varnostnimi ventili, seveda. Torej,…
VEČ
”Narediva piknik!” Vremenska napoved je bila odlična, njegova trava je bila pokošena, njene grede so bohotno cvetele, prijatelji so že nekaj časa spraševali, kdaj bo … ”Ampak,” je vseeno začel. ”Kaj? Zakaj ne?” Piknik je zanj pomenil žar, zanjo pa je žar pomenil, da je to njegovo opravilo, torej bo…
VEČ
”Saj si ne upam,” je začela, da je bil takoj v pozoru. Da si ne bi upala? Mar ni velikokrat ravno obratno? ”Odkar si zadnjič dva dni mariniral in tri dni pekel tisto meso, me je kar strah predlagati, da bi spet kaj pripravil. Če pa vedno izbereš tako zahteven…
VEČ
Bilo je na dopustu. V gostilni, v kateri je pred divjim brancinom iz pečice vselej potrebno naročiti rakovico v solati. Oziroma, solato v rakovici. Ker ni boljše v celi Istri. Oziroma, vsaj takrat in tam, kjer sta na dopustu … Nič čudnega, da je slej kot prej prišel tudi takšen…
VEČ
”Ničesar pametnega,” je ugotovil, ko je naredil že pet krogov, naprej in nazaj, od 1 do ne vem koliko. ”Same reklame, sami stari filmi in samo dolgočasni politiki …” je robantil, čeprav se mu je zdelo, da ga sploh ne posluša. ”Zakaj si jo pa sploh prižgal? Samo motiš me…
VEČ
Ves avto je dišal, vso pot nazaj, pa čeprav sta velik črni gomolj poletnega istrskega tartufa zagrebla v kilogram staranega Acquerello riža. Dve veliki posebnosti in še večji dragocenosti skupaj! Zato je, seveda, že imela izdelan podroben načrt. ”Jaz bom pripravila rižoto, ti pa nekaj za predjed. S tartufi, seveda!…
VEČ